Inilah Punca dan Cara Mengatasi Liang Yang Tersumbat

Pori tersumbat boleh berlaku bila sel kulit mati, minyak di wajah (sebum), dan bakteria terperangkap dalam liang pori kulit. Keadaan initidak boleh dipandang ringan kerana boleh mencetuskan kemunculannya pelawakdan jerawat.

Pori-pori wajah yang tersumbat dicirikan oleh munculnya bintik-bintik hitam atau bintik-bintik putih di wajah, sehingga wajah kelihatan kusam. Pori-pori tersumbat boleh berlaku kerana beberapa sebab, dan salah satu penyebab yang paling biasa adalah kebersihan kulit yang buruk atau penjagaan kulit yang jarang berlaku.

Pelbagai Punca Pori Tersumbat

Berikut adalah pelbagai perkara yang sering menjadi penyebab pori tersumbat:

1. Kerap menyentuh wajah

Kebiasaan menyentuh wajah anda dengan tangan yang kotor dapat menyumbat liang pori anda. Sebabnya, minyak, kuman, dan habuk di tangan anda boleh bergerak ke wajah dan menyumbat liang.

2. Tidak membersihkan solekan

Tabiat tidur dengan solekan yang masih melekat pada wajah dapat menyumbat pori-pori kulit wajah, terutama jika jenis kulit anda adalah kulit berminyak. Oleh itu, setelah selesai menggunakan solekan, ingatlah untuk menghilangkan solek di wajah, terutama sebelum tidur.

3. Kebiasaan memerah jerawat

Apabila anda memerah jerawat, bakteria dan kotoran yang keluar dari jerawat mungkin memasuki liang-liang sekitarnya. Ini boleh menyebabkan jerawat muncul semula, terutamanya jika anda menyentuh atau memerah jerawat dengan tangan yang kotor atau peralatan yang tidak bersih.

4. Peluh banyak

Apabila wajah berkeringat, misalnya disebabkan oleh senaman, pendedahan cahaya matahari, atau suhu udara panas, kulit wajah akan mengeluarkan sebum yang banyak. Jika tidak dibersihkan dengan segera, kulit wajah yang berpeluh dapat menyumbat liang-liang, memudahkan bintik hitam dan jerawat muncul.

5. Menggunakan produk penjagaan kulit yang menyumbat liang

Sebilangan orang mungkin tidak menyedari bahawa produk penjagaan kulit yang mereka gunakan dapat menyumbat liang wajah. Oleh itu, perhatikan kandungan produk penjagaan kulit yang anda gunakan. Kami mengesyorkan agar anda menggunakan produk penjagaan kulit yang berlabel bukan komedogenik atau bebas minyak.

Di samping itu, produk penjagaan rambut yang menyentuh wajah, seperti rambut semburan, juga boleh menyebabkan pori tersumbat. Sekiranya ini berlaku, kulit wajah boleh meradang yang kemudian boleh memicu munculnya komedo atau jerawat.

Cara Mengatasi Pori Yang Tersumbat

Untuk mengurangkan risiko pori tersumbat, anda mesti menjaga kebersihan kulit dengan baik. Sekiranya ini telah dilakukan tetapi keluhan pori-pori tersumbat masih muncul, anda boleh mengatasinya dengan cara berikut:

Pembersihan berganda

Pembersihan berganda adalah teknik membersihkan wajah dalam 2 peringkat dengan pelbagai jenis pencuci muka.

Langkah pertama adalah menggunakan pembersih berasaskan minyak yang berfungsi menghilangkan minyak, alat solek, sebum, pelindung matahari, dan pencemaran yang melekat pada kulit.

Selepas itu, sebagai langkah kedua, gunakan pembersih wajah yang sesuai dengan jenis kulit anda untuk menghilangkan kotoran yang masih ada yang mungkin tersekat pada kulit.

Pengelupasan biasa

Anda juga disarankan untuk mengelupas secara berkala untuk membuang sel kulit mati sambil membuka pori-pori yang tersumbat. Cara pengelupasan juga tidak sukar, anda hanya perlu membeli gosok muka yang dijual di pasaran, kemudian gunakannya dengan kerap sekurang-kurangnya 1-2 kali seminggu.

topeng tanah liat

Walaupun perlu diperiksa kembali, penggunaan topeng muka yang terbuat dari tanah liat atau arang dipercayai dapat membantu menghilangkan kotoran dan minyak yang menyumbat liang.

Anda hanya meletakkan topeng pada kulit wajah anda, kemudian biarkan selama 5-10 minit. Selepas itu, bilas dengan air suam. Penggunaan topeng tanah liat hanya boleh 1-2 kali seminggu untuk mengelakkan kulit kering.

Jalur liang

Untuk mengatasi liang pori yang tersumbat di kawasan hidung, anda boleh menggunakan jalur pori atau pek liang. Jalur liang dipercayai dapat mengatasi liang pori yang tersumbat dengan membuang minyak, kulit mati, dan kotoran yang tersekat pada permukaan kulit.

Gunakan jalur pori ia juga tidak sukar, anda hanya perlu membasahi kulit di mana jalur pori akan dilekatkan dan biarkan selama 5-10 minit sebelum perlahan-lahan mengeluarkannya. Selepas itu, bersihkan dengan menggunakan air suam.

Kertas minyak

Sekiranya kulit wajah anda sering berminyak sehingga anda berisiko menyumbat pori-pori, cubalah menggunakan kertas perkamen untuk membersihkan wajah anda. Kertas minyak juga dapat mengangkat kotoran atau debu sehingga tidak menyumbat liang.

penjagaan kulit betul

Tidak hanya dengan membersihkan wajah secara rutin, pori-pori wajah yang tersumbat juga dapat diatasi dengan penggunaan penjagaan kulit sesuai. Untuk merawat dan mencegah pori-pori tersumbat, pilih produk penjagaan kulit yang mengandungi asid glikolik, sulfur, atau asid salisilik.

Krim atau gel yang mengandungi retinoid juga dapat digunakan untuk mencegah pori-pori tersumbat, tetapi tidak selamat digunakan oleh wanita hamil atau wanita yang merancang untuk hamil.

Pori-pori yang tersumbat boleh mencetuskan jerawat. Cara terbaik untuk mencegahnya adalah dengan mengelakkan penyebabnya. Sekiranya langkah berjaga-jaga telah diambil dan liang pori tersumbat masih berlaku, lakukan kaedah rawatan di atas.

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan hasilnya, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan dan rawatan yang sesuai dengan keadaan kulit anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found