Punca Mulut Pahit Semasa Kehamilan dan Cara Mengatasinya

Mulut pahit semasa mengandung adalah salah satu aduan yang sering dialami oleh wanita hamil. Keadaan ini boleh membuatkan wanita hamil hilang selera makan dan boleh memberi kesan kepada kesihatan janin. Jadi, apa yang menyebabkan mulut pahit semasa mengandung dan bagaimana mengatasinya?

Mulut pahit semasa kehamilan sering terjadi pada trimester awal kehamilan dan umumnya disebabkan oleh perubahan hormon. Walaupun boleh hilang dengan sendirinya, mulut pahit kadang-kadang membuat beberapa wanita hamil kehilangan selera makan. Ini tentu akan mempengaruhi perkembangan janin di dalam rahim.

Punca Mulut Pahit Semasa Kehamilan

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan mulut pahit semasa mengandung:

1. Masalah dengan gigi

Gigi yang tidak dibersihkan secara berkala boleh mencetuskan penumpukan bakteria di mulut yang boleh menyebabkan masalah gigi, seperti radang gusi dan jangkitan gigi.

Masalah pada gigi adalah apa yang membuat mulut terasa pahit. Oleh itu, wanita hamil disyorkan untuk membersihkan gigi secara berkala untuk mengurangkan penumpukan bakteria di dalam mulut.

2. Sakit pagi

Mulut pahit semasa kehamilan juga berkait rapat dengan sakit pagi. Setakat ini, tidak diketahui secara pasti hubungan antara sakit pagi dan rasa pahit di mulut semasa mengandung. Walau bagaimanapun, ini mungkin dipengaruhi oleh hormon kehamilan yang menyebabkan gangguan pada lidah.

3. Penyakit asid perut

Penyakit refluks asid atau penyakit refluks gastroesophageal (GERD) adalah keadaan di mana asid perut dan enzim pencernaan naik dari perut ke esofagus (esofagus).

Keadaan ini boleh disebabkan oleh kebiasaan berbaring selepas makan, pengambilan makanan pedas, merokok dan pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan, dan tekanan.

4. Ambil makanan tambahan multivitamin

Pengambilan vitamin dan mineral semasa kehamilan sangat penting, terutamanya asid folik dan zat besi. Walau bagaimanapun, salah satu kesan sampingan makanan tambahan mengandung zat besi adalah rasa pahit di mulut. Oleh itu, pastikan wanita hamil selalu mengambil suplemen kehamilan pada dos yang tepat.

5. Mengambil dadah

Wanita hamil pada amnya diberi vitamin atau ubat tertentu oleh pakar obstetrik untuk menyokong kesihatan ibu dan janin. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kesan sampingan ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan rasa pahit pada lidah. Biasanya, rasa pahit di mulut tidak bertahan lama dan akan hilang dengan sendirinya.

6. Pendedahan kepada bahan kimia

Penyebab lain rasa pahit di mulut semasa kehamilan adalah pendedahan kepada bahan kimia yang disedut secara tidak sengaja. Apabila menyedut bahan yang mengandungi merkuri atau plumbum, mulut akan terasa pahit.Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk mengelakkan daripada terkena bahan kimia, seperti asap rokok.

Cara Mengatasi Mulut Pahit Semasa Kehamilan

Secara amnya, tidak ada rawatan khusus untuk menghilangkan mulut pahit semasa mengandung. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan wanita hamil di rumah untuk menghilangkan rasa tidak selesa yang timbul, termasuk:

  • Minum banyak air dan kunyah gula-gula tanpa gula untuk meningkatkan pengeluaran air liur.
  • Hadkan makanan berlemak dan pedas yang boleh mencetuskan kenaikan asid perut.
  • Pengambilan buah yang mengandung vitamin C, kerana rasa asam yang terkandung di dalamnya dapat membantu menghilangkan mulut pahit.
  • Makan bahagian yang lebih kecil tetapi kerap dan kunyah perlahan.
  • Elakkan terdedah kepada asap rokok dan hadkan pengambilan minuman beralkohol.
  • Jaga kebersihan mulut anda dan periksa kesihatan gigi anda secara berkala kepada doktor setiap 6 bulan.
  • menggunakan ubat kumur atau ubat kumur.

Sekiranya beberapa langkah di atas tidak dapat menghilangkan pahit mulut semasa mengandung, segera berjumpa dengan keadaan tersebut kepada doktor. Ada kemungkinan bahawa mulut pahit yang dialami wanita hamil disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu dan lebih serius, seperti diabetes mellitus, yang memerlukan rawatan dan rawatan dari doktor.