Khasiat Buah Sirsak untuk Kesihatan

Anda pasti tidak asing dengan buah sirsak. Selain sedap dimakan, ternyata terdapat banyak khasiat buah sirsak untuk kesihatan. Manfaat buah dengan rasa manis dan masam pastinya tidak dapat dipisahkan dari kandungan khasiat di dalamnya.

Buah sirsak terdapat di iklim tropika. Buah nama Latin Annona muricata Ini sangat mudah dijumpai di Indonesia dan biasanya digunakan sebagai makanan. Buah sirsak sering dimakan secara langsung atau dijadikan jus, puding, atau campuran es buah.

Tidak hanya daging buah, bahagian lain dari tanaman sirsak, seperti batang, akar, dan daun sirsak, juga sering digunakan sebagai ubat tradisional.

Kandungan Nutrien Buah Sirsak

Dalam hidangan buah sirsak (kira-kira 200 gram) mengandungi kira-kira 110-130 kalori. Selain itu, buah sirsak juga mempunyai kandungan nutrisi berikut:

  • Karbohidrat
  • Serat
  • Protein
  • Vitamin C
  • Vitamin B
  • Potasium
  • Magnesium
  • Kalsium

Selain pelbagai nutrien di atas, buah sirsak juga mengandung nutrien lain, seperti zat besi, folat, zink, dan antioksidan.

Khasiat Buah Sirsak untuk Kesihatan

Berkat kandungan khasiatnya, buah sirsak dipercayai mempunyai banyak manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa kelebihan buah sirsak yang perlu anda ketahui:

1. Meningkatkan daya tahan

Kandungan vitamin C dan antioksidan yang terkandung dalam buah sirsak bertindak sebagai antioksidan yang membantu menangkal radikal bebas dalam tubuh dan mengurangkan risiko penyakit kronik, seperti diabetes dan hipertensi.

Selain itu, kandungan nutrisi buah sirsak juga diketahui dapat mempertahankan daya tahan tubuh agar tetap kuat melawan penyakit berjangkit.

2. Melegakan keradangan

Ekstrak buah sirsak diketahui mempunyai kesan anti-radang. Kesan ini dipercayai baik untuk melegakan keradangan dan penyakit yang timbul akibat keradangan, seperti gout (gout), darah tinggi, dan artritis.

Walau bagaimanapun, kajian setakat ini belum dapat menyimpulkan dengan pasti bagaimana keberkesanan buah sirsak sebagai rawatan. Oleh itu, kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan faedah buah sirsak ini.

3. Penghadaman yang lancar

Kandungan serat dan air yang tinggi dalam sirsak baik untuk menjaga saluran pencernaan tetap aktif. Pengambilan buah-buahan secara teratur, termasuk sirsak, juga baik untuk mengatasi dan mencegah sembelit.

4. Melawan jangkitan

Penyelidikan di makmal menunjukkan bahawa ekstrak buah sirsak dapat membunuh bakteria, virus, dan parasit. Ditambah dengan kandungan nutriennya yang dapat menguatkan sistem imun, buah sirsak diyakini baik untuk membantu tubuh pulih setelah dijangkiti.

5. Menghalang pertumbuhan sel barah

Buah sirsak mengandungi antioksidan dan pelbagai bahan kimia lain yang mempunyai sifat antikanker. Beberapa kajian di makmal menunjukkan bahawa ekstrak buah dan daun sirsak tampaknya menghalang pertumbuhan pelbagai jenis sel barah, seperti barah payudara, prostat, usus besar, hati, ginjal, dan mulut.

Pelbagai kajian telah menunjukkan pelbagai faedah buah sirsak untuk kesihatan. Namun, perlu diingat, faedah sirsak hanya diketahui berdasarkan hasil kajian dari beberapa kajian berskala kecil.

Buah sirsak dapat dikonsumsi sebagai bagian dari diet yang sehat kerana memiliki kandungan nutrisi yang cukup tinggi. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan suplemen atau ubat herba yang mengandungi ekstrak buah, daun, atau bahagian lain dari tanaman sirsak, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai keselamatan dan keberkesanannya.