Fakta Ukuran Faraj Dapat Menentukan Kepuasan Cinta

Terdapat anggapan bahawa ukuran organ seksual, termasuk ukuran vagina, dapat menentukan kepuasan melakukan hubungan seks. Walau bagaimanapun, andaian ini tidak semestinya benar. Jadi, apa sebenarnya hubungan antara ukuran faraj dan kepuasan seks?

Bukan hanya lelaki, beberapa wanita juga memperhatikan ukuran organ seksual mereka. Ini membuat wanita merasa takut dan bimbang sekiranya ukuran faraj tidak dapat memberikan kepuasan seksual kepada pasangan.

Lebih-lebih lagi, terdapat anggapan bahawa vagina boleh menjadi longgar secara kekal setelah melahirkan. Baiklah, untuk mengetahui apakah benar bahawa ukuran vagina dapat menentukan kepuasan seks, mari kita lihat fakta berikut.

Kenali Anatomi dan Saiz Faraj

Faraj adalah bahagian penting dalam sistem pembiakan wanita yang menghubungkan rahim dan serviks atau serviks ke bahagian luar badan. Organ seksual ini juga berfungsi sebagai tempat keluarnya darah haid, jalan kelahiran janin semasa melahirkan, dan masuknya zakar semasa melakukan hubungan seksual.

Setiap wanita mempunyai ukuran faraj yang berbeza. Walau bagaimanapun, faraj umumnya sepanjang 8 cm dan boleh meregangkan hingga 10-16 cm. Ini boleh berlaku kerana vagina terdiri daripada tisu otot yang elastik, sehingga dapat mengubah ukurannya mengikut keadaan dan kembali ke ukuran asalnya.

Pengaruh Ukuran Faraj dengan Kepuasan Cinta

Tidak diketahui secara pasti apakah ada hubungan antara ukuran vagina dan kualiti hubungan seksual, jadi penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan. Namun, ukuran faraj dipercayai tidak mempengaruhi kepuasan seksual.

Selain itu, kepuasan cinta dapat dipengaruhi oleh banyak faktor, seperti: foreplay, kedudukan seks, dan juga komunikasi semasa hubungan seks.

Di samping itu, kepuasan seksual jarang dikaitkan dengan ukuran vagina, melainkan dengan kelemahan otot atau tisu di sekitar faraj kerana sejarah kelahiran atau usia. Inilah yang membuat vagina terasa longgar semasa penembusan zakar.

Namun, perubahan keanjalan otot di sekitar faraj akibat melahirkan anak sebenarnya tidak kekal. Setelah melalui proses persalinan, keanjalan otot-otot di sekitar faraj perlahan-lahan akan kembali ke keadaan semula seperti sebelum kehamilan.

Kaedah untuk Mengetatkan Faraj

Salah satu cara yang dianggap berkesan untuk menegangkan faraj adalah latihan Kegel. Latihan ini dapat menguatkan otot-otot pelvis bawah di sekitar faraj yang dilemahkan ketika melahirkan atau dengan usia.

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ikuti untuk melakukan latihan Kegel:

  • Ketahui kedudukan otot pelvis bawah dengan menahan air kencing semasa membuang air kecil.
  • Setelah mengetahui kedudukan otot pelvis bawah, ketatkan otot selama 3 saat, kemudian rilekskan otot semula.
  • Pastikan nafas tetap stabil dan ulangi sehingga anda terbiasa.
  • Setelah anda terbiasa, ulangi pergerakan 10 kali dengan jangka masa 10 saat setiap kali anda melakukannya.
  • Untuk hasil maksimum, lakukan latihan Kegel 3 kali sehari.

Anda disyorkan melakukan senaman Kegel dalam keadaan santai dan mengelakkan mengetatkan otot perut, paha, dan punggung semasa melakukan latihan ini.

Latihan Kegel boleh dilakukan dalam keadaan duduk atau berdiri. Anda juga tidak memerlukan masa atau pakaian khas untuk melakukan latihan ini.

Tidak hanya mengetatkan faraj, latihan Kegel juga dapat memperbaiki penurunan fungsi pundi kencing kerana melahirkan dan usia yang menyebabkan anda secara tidak sengaja mengeluarkan air kencing ketika bersin, ketawa, atau batuk.

Walaupun latihan Kegel dapat mengetatkan faraj, ingatlah bahawa kepuasan seks tidak hanya bergantung padanya. Terdapat banyak perkara lain yang boleh anda dan pasangan lakukan untuk menjadikan hubungan seksual lebih berkualiti.

Namun, jika anda bimbang tentang ukuran vagina anda dan anda merasakan bahawa hubungan seksual anda dengan pasangan anda terganggu kerana itu, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.