Migran Larva Kulit - Gejala, sebab dan rawatan

Cutaneous larva migrans (CLM) adalah jangkitan kulit yang disebabkan oleh larva cacing. Jangkitan ini dicirikan oleh lebam merah pada kulit yang berpusing seperti ular.

Jenis cacing yang menyebabkan penghijrahan larva kulit adalah cacing tambang. Cacing ini hidup dan bertelur di usus haiwan, seperti kucing, anjing, domba, dan kuda. Telur cacing akan keluar dengan sisa haiwan, kemudian menetas dan berkembang menjadi larva di tanah atau pasir.

Larva cacing dapat memasuki tubuh manusia ketika kulit bersentuhan langsung dengan tanah atau pasir yang tercemar dengan larva cacing tambang. Contohnya, ketika berjalan kaki tanpa alas kaki atau berbaring di tanah atau pasir tanpa memakai tikar.

Gejala dan Tanda Migran Larva Kulit

CLM sering menyebabkan gejala sensasi gatal atau menusuk selama 30 minit apabila larva cacing memasuki kulit. Larva dapat bertahan selama beberapa bulan, atau merebak dengan perlahan dan membentuk lebam kemerahan.

Benjolan dan ruam yang disebabkan oleh penyebaran cacing cangkuk mempunyai ciri yang melilit seperti ular, dengan lebar 2-3 mm dan memanjang 3-4 cm dari tempat awal masuknya larva. Beberapa kawasan badan yang paling kerap dijangkiti cacing ini adalah tangan, kaki, punggung, dan kawasan kemaluan.

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada doktor anda jika anda mengalami gejala di atas, terutamanya jika anda pernah melakukan aktiviti yang membuat kulit anda bersentuhan langsung dengan tanah atau pasir. Rawatan awal akan mencegah jangkitan kulit sekunder.

Oleh kerana larva cacing tambang sering tinggal di haiwan peliharaan, bawa mereka ke doktor haiwan secara berkala untuk mencegah penularan jangkitan cacing ini.

Punca dan Faktor Risiko Migran Larva Kutaneus

CLM disebabkan oleh jangkitan cacing cacing Ancylostoma, yang merupakan sejenis cacing tambang yang hidup di usus haiwan, seperti kucing, anjing, domba, dan kuda. Cacing ini bertelur di usus haiwan ini dan keluar dengan najis. Telur kemudian menetas menjadi larva yang hidup di tanah lembap dan berpasir.

Dua spesies cacing Ancylostoma Penyebab migran larva kulit yang paling biasa adalah: Ancylostoma braziliense dan Ancylostoma caninum.

Larva cacing ini dapat memasuki tubuh manusia ketika seseorang duduk, berbaring, atau berjalan tanpa alas kaki di tanah atau pasir yang tercemar. Oleh itu, CLM lebih berisiko bagi orang yang sering bersentuhan dengan tanah atau pasir, seperti:

  • Kanak-kanak bermain di tanah atau pasir.
  • Pembasmi makhluk perosak, terutama di sawah.
  • Petani, pekebun dan pekerja pembinaan.

Diagnosis Migran Larva Kutaneus

Gejala dan keluhan yang disebabkan oleh CLM boleh serupa dengan penyakit atau kelainan kulit yang lain, jadi untuk menentukan sama ada seseorang mempunyai keadaan ini, doktor akan mengajukan pertanyaan mengenai aduan tersebut, dan apakah pesakit mempunyai pekerjaan atau aktiviti yang sering bersentuhan dengan pasir atau tanah tanpa penggunaan perlindungan atau perlindungan.

Doktor kemudian akan melakukan pemeriksaan fizikal dengan melihat ruam pada kulit pesakit. Untuk menentukan penyebabnya, doktor boleh melakukan pemeriksaan tambahan, seperti: tomografi koheren optik (OCT) menggunakan gelombang cahaya. Ujian ini boleh digunakan untuk mengenal pasti jenis parasit pada kulit.

Rawatan Migran Larva Kutaneus

CLM hilang sendiri dalam 1 hingga 2 bulan. Walau bagaimanapun, doktor anda akan menetapkan ubat anti-cacing, seperti albendazole atau ivermectin, untuk merawat jangkitan. Doktor juga boleh menetapkan salap antihistamin atau kortikosteroid untuk melegakan gatal.

Sekiranya keadaan pesakit dengan penghijrahan larva kulit cukup teruk, krioterapi atau terapi beku menggunakan nitrogen cair dapat dilakukan untuk menghentikan pertumbuhan parasit secara beransur-ansur.

Komplikasi Migran Larva kulit

Walaupun dapat sembuh dengan sendirinya, sejumlah komplikasi dapat terjadi akibat CLM yang tidak dirawat, termasuk:

  • Jangkitan kulit sekunder.
  • Penyakit Loffler, iaitu pengumpulan infiltrat dan eosinofil di paru-paru akibat jangkitan dengan larva cacing Ancylostoma dalam kuantiti yang banyak.

Pencegahan Migran Larva kulit

Untuk mengurangkan risiko dijangkiti CLM, anda boleh mengambil langkah berikut:

  • Basuh tangan anda dengan kerap.
  • Menjaga kebersihan diri dan persekitaran.
  • Sentiasa gunakan kasut semasa berjalan.
  • Sentiasa gunakan tikar ketika berjemur di atas pasir
  • Periksa haiwan kesayangan anda secara berkala ke doktor haiwan.