Mata malas - Gejala, sebab dan rawatan

Mata malas atau amblyopia adalah gangguan penglihatan satu mata pada kanak-kanak, kerana otak dan mata tidak terhubung dengan betul, sehingga penglihatan menurun.

Kewujudan mata malas pada kanak-kanak akan menyebabkan kualiti atau fokus penglihatan yang dihasilkan oleh kedua mata menjadi berbeza. Akibatnya, otak hanya akan mentafsirkan penglihatan dari mata yang baik dan mengabaikan penglihatan dari mata yang cacat (malas mata). Sekiranya tidak dirawat dengan betul, mata malas boleh menjadi buta.

Mata malas biasanya berlaku sejak lahir hingga usia 7 tahun. Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, penyakit ini boleh menyerang kedua-dua mata.

Gejala Mata Malas

Kanak-kanak jarang mengetahui bahawa mereka mempunyai masalah penglihatan atau tidak dapat menjelaskannya, jadi mata malas adalah keadaan yang sukar dikesan. Oleh itu, ibu bapa harus mengetahui tanda dan gejala klinikal berikut:

 • Mata yang kelihatan tidak berfungsi pada masa yang sama.
 • Satu mata sering bergerak ke dalam atau ke luar (juling).
 • Kanak-kanak menghadapi kesukaran untuk mengira jarak.
 • Satu mata kelihatan lebih sempit daripada yang lain.
 • Kanak-kanak sering memiringkan kepala untuk melihat dengan lebih jelas.
 • Kesukaran melihat objek 3D.
 • Keputusan ujian penglihatan yang buruk.

Sekiranya ibu bapa menyedari adanya gejala mata malas, mereka harus segera berjumpa pakar oftalmologi atau pakar oftalmologi pediatrik.

Punca Mata Malas

Mata malas berlaku apabila hubungan saraf dari satu mata ke otak tidak terbentuk sepenuhnya pada masa kanak-kanak. Mata dengan penglihatan yang lemah akan menghantar isyarat visual yang kabur atau salah ke otak. Lama kelamaan, prestasi kedua mata menjadi tidak segerak dan otak akan mengabaikan isyarat dari mata yang tidak baik.

Mata malas boleh berlaku pada anak yang dicetuskan oleh pelbagai perkara. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Mata bersilang (strabismus). Ini adalah pencetus yang paling biasa untuk mata malas. Keadaan ini sering diturunkan secara genetik dalam keluarga.
 • kesalahan pembiasan, iaitu perbezaan pembiasan pada kedua mata, sehingga mata dengan penglihatan yang lebih jelas akan dominan untuk dilihat. Contoh kesalahan pembiasan adalah rabun jauh, rabun jauh (mata tambah), dan astigmatisme.
 • Katarak pada kanak-kanak. Katarak menyebabkan kalsifikasi lensa mata, sehingga merosakkan penglihatan. Sekiranya hanya berlaku pada satu mata, ia boleh mencetuskan mata malas pada kanak-kanak.
 • Kecederaan pada kornea mata. Kecederaan pada lapisan telus di bahagian depan mata (ulser kornea) boleh menyebabkan gangguan penglihatan dan menyebabkan mata malas pada kanak-kanak.
 • Kelopak mata yang terkulai, sehingga menghalang

Sebagai tambahan kepada pencetus di atas, terdapat beberapa faktor yang berpotensi meningkatkan risiko mata malas pada anak. Antara lain adalah:

 • Kelahiran pramatang.
 • Bayi yang dilahirkan dengan berat badan di bawah normal.
 • Faktor keturunan, terutamanya jika terdapat sejarah mata malas
 • Gangguan perkembangan kanak-kanak.

Diagnosis Mata Malas

Sebilangan besar kanak-kanak dengan mata malas tidak menyedari bahawa satu mata mempunyai masalah penglihatan, terutama pada awal kanak-kanak. Ibu bapa dapat meramalkan sama ada anak mereka mempunyai mata malas atau tidak dengan memperhatikan gejala mata malas yang disebutkan di atas. Ibu bapa juga boleh melakukan ujian sederhana untuk menentukan sama ada anak mereka disyaki mempunyai mata malas atau tidak, secara bergiliran menutup sebelah mata. Secara amnya, kanak-kanak akan mengeluh jika mata yang baik ditutupi, dan tidak akan mengeluh jika mata malas ditutupi. Namun, untuk menentukan sama ada kanak-kanak itu menghidap penyakit ini atau tidak, ibu bapa sangat disarankan untuk memeriksa anak tersebut ke doktor.

Semasa anak diperiksa, doktor akan memeriksa untuk memastikan keadaan mata dan penglihatan anak, iaitu:

 • Kedua-dua mata dapat melihat sama rata.
 • Tidak ada yang menghalang kemasukan cahaya ke bahagian dalam mata.
 • Kedua-dua mata bergerak serentak dan selaras antara satu sama lain.

Pemeriksaan mata dapat dilakukan secara berkala pada usia 6 bulan, 3 tahun, dan pada usia sekolah untuk memastikan perkembangan penglihatannya. Sekiranya pada masa pemeriksaan, doktor mengesyaki bahawa anak itu mempunyai mata malas, maka rawatan akan dimulakan.

Rawatan Mata Malas

Keterukan mata malas dan kesannya terhadap penglihatan anak akan menentukan langkah rawatan yang sesuai. Secara amnya, jika mata malas didiagnosis sedini mungkin, kadar kejayaan pemulihan agak baik. Rawatan bermula ketika anak berusia lebih dari 6 tahun mempunyai kadar kejayaan yang lebih rendah.

Prinsip merawat mata malas adalah dua kali ganda, iaitu antara memaksa penggunaan mata malas untuk melihat, atau merawat keadaan yang menyebabkan penyakit ini. Beberapa rawatan yang akan disarankan oleh doktor adalah:

 • Penggunaan cermin mata. Pada masa-masa awal, kebanyakan kanak-kanak akan menolak untuk menggunakan kacamata malas khas, kerana mereka merasakan penglihatan mereka lebih baik tanpa mereka. Ibu bapa digalakkan untuk selalu menjaga anak-anak mereka memakai kacamata malas khas, supaya rawatan dapat berjalan dengan baik.
 • Penggunaan tampalan mata. Alat ini dilekatkan pada mata normal untuk merangsang mata malas, sehingga berkembang pada penglihatan. Sama seperti penggunaan kacamata, pada awal masa terapi, anak-anak kadang-kadang menolak untuk menggunakan penutup mata, kerana mereka merasa tidak selesa melihatnya. Kaedah ini paling berkesan untuk pengidap balita, dan tompok mata biasanya dipakai selama 2-6 jam sehari. Terapi tampalan mata boleh digabungkan dengan penggunaan cermin mata.
 • Titis matakhas, yang dapat mengaburkan pandangan dari bahagian mata yang normal. Ini akan mendorong kanak-kanak menggunakan mata malas. Walau bagaimanapun, titisan mata seperti ini berpotensi mencetuskan kesan sampingan dalam bentuk kerengsaan mata, kemerahan pada kulit, dan sakit kepala.
 • Operasi.Prosedur ini disyorkan untuk merawat katarak dan juling yang mencetuskan mata malas. Operasi secara amnya dilakukan semasa anak tidak sedarkan diri setelah diberi anestesia umum. Selepas pembedahan, kanak-kanak itu akan dimasukkan ke hospital sebagai sebahagian daripada pemulihan. Walaupun anda tidak dapat meningkatkan kemampuan visual anda 100%, mata anda akan menjadi lebih selaras, sehingga prestasi anda akan meningkat.