Membezakan Cirit-birit Akut dan Cirit-birit Kronik dengan Jelas

Secara umum, Cirit-birit dapat dibezakan berdasarkan tempohnya berlaku, iaitu cirit-birit akut dan cirit-birit kronik. Banyak keadaan boleh menyebabkan cirit-birit akut atau kronik.

Menyalurkan air separa cair atau cecair lebih daripada kekerapan biasa yang berlaku kurang dari dua minggu disebut sebagai cirit-birit akut. Walaupun cirit-birit kronik adalah penyakit yang berlanjutan selama lebih dari dua minggu.

Cirit-birit Akut: Selalunya

Cirit-birit akut adalah jenis cirit-birit yang paling biasa. Sebab utama adalah:

 • Jangkitan gastrointestinal disebabkan oleh virus, bakteria, atau parasit dalam air dan makanan yang tercemar, atau bersentuhan dengan orang lain yang mengalami jangkitan ini.
 • Kesan sampingan ubat.
 • Mengonsumsi terlalu banyak soda, minuman beralkohol, ais batu najis, atau minuman yang mengandungi kafein
 • Keracunan

Selain pergerakan usus yang longgar dan berair, cirit-birit akut kadang-kadang disertai dengan muntah, darah atau lendir dalam tinja, demam, sakit kepala, dan sakit perut. Di atas semua gejala ini, dehidrasi adalah perkara paling penting yang perlu diperhatikan dari cirit-birit. Kelemahan, kekejangan otot, sakit kepala, kekerapan membuang air kecil, dan mulut kering adalah beberapa gejala dehidrasi.

Secara amnya, cirit-birit akut akan sembuh dalam beberapa hari setelah memakan cukup cecair, minum ubat, dan cukup rehat. Segera berjumpa doktor sekiranya cirit-birit disertai dengan:

 • Pendarahan semasa muntah atau buang air besar.
 • Muntah dalam jumlah besar atau sangat kerap.
 • Mengalami sakit perut yang tidak tertanggung.
 • Diiringi oleh demam tinggi yang tidak hilang.

Begitu juga jika anda tua, hamil, menderita epilepsi, diabetes, kolitis, penyakit buah pinggang, atau mengalami penurunan sistem imun akibat kemoterapi.

Betul, Cirit-birit Kronik Dboleh mengancam nyawa

Walaupun cirit-birit akut adalah biasa, cirit-birit kronik yang berlangsung lebih dari dua atau bahkan empat minggu adalah keadaan yang kurang biasa. Keadaan seperti ini dianggap sebagai penyakit serius, terutama bagi mereka yang sistem imunnya lemah. Penyebabnya dapat dijangkiti oleh parasit, bakteria, dan virus.

Walaupun cirit-birit kronik yang tidak disebabkan oleh jangkitan, mungkin disebabkan oleh yang berikut:

 • Ubat-ubatan, seperti julap atau antibiotik.
 • Gangguan usus, seperti penyakit radang usus.
 • Intoleransi tubuh terhadap beberapa makanan dan minuman, seperti susu lembu, fruktosa, atau protein soya.
 • Gangguan pankreas.
 • Gangguan tiroid, contohnya hipertiroidisme.
 • Pembedahan atau terapi radiasi sebelumnya.
 • Pengurangan aliran darah ke usus.
 • Ketumbuhan
 • Gangguan sistem imun.
 • Penyakit keturunan, misalnya yang menyebabkan kekurangan enzim tertentu.

Berbeza dengan cirit-birit akut, diagnosis cirit-birit kronik biasanya memerlukan pemeriksaan tambahan selain pemeriksaan fizikal untuk membantu mencari penyebabnya, seperti ujian darah, pemeriksaan najis, sinar-X, dan endoskopi. Sementara itu, komplikasi yang disebabkan oleh cirit-birit kronik boleh berbeza-beza mengikut usia dan keadaan kesihatan pesakit. Contohnya, cirit-birit kronik yang mempengaruhi seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah boleh menyebabkan kekurangan zat makanan. Cirit-birit kronik, tanpa mengira penyebabnya, adalah keadaan yang memerlukan rawatan perubatan segera kerana risiko tinggi dehidrasi dan gangguan elektrolit.

Cirit-birit kronik yang disebabkan oleh jangkitan bakteria pada umumnya dapat dirawat dengan antibiotik. Manakala yang bukan disebabkan oleh jangkitan, memerlukan rawatan perubatan mengikut penyebabnya dan penyediaan makanan tambahan dalam jangka panjang. Dalam beberapa kes, keadaan ini mungkin memerlukan pembedahan.

Apabila anda mengalami cirit-birit, minum cukup cecair rehidrasi untuk menggantikan cecair badan yang terbuang adalah cara terbaik untuk mengelakkan dehidrasi. Walaupun begitu, hindari minuman yang mengandungi banyak gula, kafein, dan alkohol, kerana berisiko memburukkan lagi cirit-birit.

Di samping itu, elakkan makan makanan pedas, berlemak, dan berat, untuk sementara waktu. Nasi dan roti tanpa bahan tambahan adalah makanan yang disyorkan. Ubat antidiarrheal over-the-counter, boleh dimakan, walaupun tidak selalu diperlukan. Walau bagaimanapun, elakkan memberi ubat ini kepada kanak-kanak di bawah umur 12 tahun.

Biasakan mencuci tangan dengan kerap, terutama setelah menggunakan tandas, berkebun, bermain dengan binatang peliharaan, dan sebelum mengendalikan makanan. Ini adalah kunci penting dalam mencegah cirit-birit. Selain itu, minum air minuman yang anda percayai mesti bersih dan steril. Sekiranya anda melancong ke kawasan di mana kebersihan air tersebut dipersoalkan, bawalah bekalan air botol dengan meterai yang masih utuh. Sekiranya cirit-birit tidak membaik dalam masa lebih dari 2 hari, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor untuk rawatan selanjutnya.