Manfaat aprikot tidak dapat dipertikaikan

Aprikot mungkin masih kelihatan asing bagi orang Indonesia. Walaupun, mManfaat aprikot untuk kesihatan tidak kecil. Walaupun saiznya kecil, aprikot menyimpan banyak nutrien yang dapat menjaga kesihatan sejumlah organ penting dalam tubuh dan mencegah pelbagai penyakit serius.

Aprikot mempunyai rasa manis dan menyegarkan, jadi sebilangan orang lebih suka memakannya secara langsung sehingga rasanya tetap terjaga. Tetapi untuk membuatnya lebih bervariasi, tidak sedikit orang yang memproses aprikot menjadi jus, salad buah, atau sebagai campuran bijirin.

Di sebalik rasa yang enak, aprikot mengandungi banyak nutrien yang penting untuk tubuh.

Pelbagai Npemakanan Tdi sana Dsemula jadi Bawak Apricot

Dengan memakan 100 gram aprikot (kira-kira 2 keping), anda akan mendapat:

  • 1.2 gram protein
  • 2 gram serat
  • 10 gram karbohidrat
  • 15 mg kalsium
  • 250 mg kalium
  • 10 mg magnesium
  • 20 mg fosforus
  • 0.4 mg zat besi

Bukan hanya itu, aprikot rendah kalori dan tidak mengandungi lemak tepu, mereka juga mengandungi banyak air dan diperkaya dengan pelbagai antioksidan dan vitamin, termasuk vitamin A, vitamin B, folat, vitamin C, dan vitamin E.

Beragam Mfaedah Bawak Aharga Bjesus Kamu Dapat

Kerana kandungan nutriennya cukup pelbagai, terdapat sejumlah faedah yang dapat anda perolehi dari makan aprikot. Beberapa faedah kesihatan aprikot adalah:

1. Menjaga kkesihatan usus

Serat yang terkandung dalam aprikot adalah salah satu nutrien yang berperanan besar dalam kesihatan usus. Serat menjadikan usus berfungsi lebih baik dalam menyerap nutrien dan membantu bakteria baik dalam usus membiak. Serat yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran juga dapat mengatasi dan mencegah sembelit.

Selain itu, kandungan aprikot antioksidan yang tinggi juga bermanfaat untuk menjaga saluran pencernaan yang sihat dan mencegah keradangan dan kerosakan.

2. Mengekalkan kadar gula dan kolesterol badan

Manfaat serat yang terdapat dalam aprikot bukan hanya untuk kesihatan usus. Serat buah ini juga berfungsi untuk menjaga kadar gula dan kolesterol normal dalam tubuh, sehingga risiko terkena diabetes dan kolesterol tinggi berkurang.

Selain itu, aprikot juga merupakan buah yang mempunyai indeks glisemik rendah. Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang selalu makan makanan sihat dengan meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, termasuk aprikot, tampaknya memiliki kadar gula darah dan kolesterol yang lebih rendah, jika dibandingkan dengan orang yang makan pola yang tidak sihat.

3. Menjaga kesihatan jantung

Aprikot kaya dengan serat dan antioksidan yang dapat mencegah pembentukan pengerasan dan penyumbatan plak pada saluran darah. Kesan ini juga disokong oleh khasiat aprikot yang dapat mengurangkan kadar kolesterol dalam badan. Kandungan kalium yang tinggi dalam aprikot juga dapat mencegah tekanan darah tinggi.

Oleh itu, aprikot dimasukkan ke dalam buah yang baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan jantung.

4. Mencegah penyahhidratan

Aprikot yang mengandungi banyak air baik untuk dimakan untuk mengelakkan dehidrasi. Ketika badan mengalami dehidrasi atau kekurangan cairan, keluhan akan muncul dalam bentuk kelemahan, pening, sakit kepala, dan dahaga.

Walaupun begitu, walaupun aprikot mengandung banyak air, pengambilan cecair badan masih perlu dipenuhi dengan minum air secukupnya, iaitu sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.

5. Menjaga kesihatan mata

Selain wortel, anda juga dapat menjaga kesihatan mata dengan memakan aprikot. Kandungan vitamin A yang terdapat dalam aprikot cukup tinggi, iaitu sekitar 95 mikrogram per 100 gram aprikot. Jumlah ini sudah memenuhi hampir 20% keperluan vitamin A harian anda.

Selain vitamin A, nutrien lain yang terkandung dalam aprikot dan bermanfaat untuk menjaga kesihatan mata adalah vitamin E. Di mata, vitamin E bertindak sebagai antioksidan yang melindungi mata dari terkena radikal bebas yang dapat menyebabkan berbagai masalah penglihatan.

6. Menjadikan kulit lebih menawan

Adakah anda sering terdedah kepada cahaya matahari, pencemaran, dan asap rokok semasa dalam perjalanan? Hati-hati, kerana ia menyebabkan kerutan dan kulit yang rosak, kamu tahu! Beberapa kajian bahkan menemui beberapa bukti bahawa pendedahan kepada sinar UV dapat meningkatkan risiko barah kulit.

Untuk mengelakkannya, ayuh, sering memakan aprikot. Vitamin C yang terkandung dalam aprikot akan melindungi anda dari bahaya pendedahan cahaya matahari yang berlebihan dan mengurangkan kesan radikal bebas yang boleh merosakkan kulit anda.

Vitamin C juga membantu badan anda menghasilkan kolagen, yang bertanggungjawab untuk mengekalkan kekuatan dan kelenturan kulit.

Sebagai tambahan kepada manfaat di atas, makan aprikot juga diyakini dapat mengurangkan risiko strok, tekanan darah tinggi, dan kerosakan hati.

Sebelum memakan aprikot, pastikan anda mencucinya dengan bersih. Jika tidak, bakteria yang masih boleh ditinggalkan pada buah boleh menyebabkan jangkitan ketika memasuki badan anda.

Anda juga perlu menemani pengambilan aprikot dengan makanan berkhasiat lain dan mengamalkan gaya hidup sihat, seperti bersenam secara teratur, tidak merokok, dan mengelakkan minum minuman beralkohol.