Pilihan Dermatitis Dadah mengikut Keadaan Kulit

Terdapat pelbagai ubat dermatitis yang dapat melegakan gejala dan mencegah komplikasi. Penggunaan ubat dermatitis tidak boleh sewenang-wenangnya. Walaupun terdapat beberapa ubat dermatitis tanpa resep, penggunaannya masih perlu disesuaikan dengan keadaan dan gejala dermatitis.

Dermatitis adalah istilah untuk radang kulit yang menyebabkan kulit menjadi merah, gatal, mengelupas, bersisik, dan juga bengkak. Terdapat sekurang-kurangnya 4 jenis dermatitis yang sering terjadi, iaitu dermatitis atopik, dermatitis kontak, dermatitis nummular, dan dermatitis seborrheic.

Walaupun penyebabnya berbeza, keempat jenis dermatitis ini mempunyai simptom yang serupa, iaitu radang pada kulit. sekarangUbat dermatitis umumnya bertujuan mengatasi keradangan, bersama dengan pelbagai aduan yang menyertainya.

Pelbagai Ubat Dermatitis

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, ubat-ubatan yang diberikan untuk mengubati dermatitis sebenarnya bertujuan untuk menghilangkan keluhan atau gejala. Bagi menangani penyakit itu sendiri, cara terbaik adalah dengan mengelakkan pencetus.

Berikut adalah beberapa ubat dermatitis yang sering diberikan oleh doktor:

1. Krim hidrokortison

Krim hidrokortison biasanya digunakan untuk melegakan gejala keradangan yang muncul di hampir setiap jenis dermatitis. Krim ini adalah kelas ubat kortikosteroid. Sekiranya digunakan secara cuai dan tidak sesuai dengan cadangan doktor, penipisan kulit boleh terjadi, kemerahan kulit, kekeringan, dan terasa seperti terbakar, kerengsaan, muncul tanda regangan, dan perubahan warna kulit.

2. Antihistamin

Antihistamin biasanya diresepkan untuk melegakan simptom alergi pada dermatitis kontak alergi, seperti kulit merah, gatal, dan bengkak. Ubat ini berfungsi dengan menghentikan pembebasan histamin, yang merupakan bahan yang dihasilkan oleh tubuh apabila terkena bahan yang mencetuskan alergi (alergen).

3. Kelas ubat kortikosteroid

Selain dalam bentuk krim, ubat kortikosteroid yang diambil (oral) dalam bentuk pil atau kapsul juga dapat diberikan untuk meredakan keradangan pada dermatitis.

Walau bagaimanapun, ubat kortikosteroid ini mesti dibeli dengan preskripsi doktor dan tidak boleh digunakan secara sembarangan, terutama dalam jangka masa panjang. Penggunaan kortikosteroid dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kesan sampingan seperti hipertensi, osteoporosis, dan diabetes. Semasa pada kanak-kanak, gangguan pertumbuhan boleh berlaku.

4. Antibiotik

Antibiotik biasanya diberikan jika dermatitis disertai dengan tanda-tanda jangkitan, seperti luka bernanah, sakit pada luka, dan demam. Jangkitan pada dermatitis boleh terjadi jika kulit gatal akibat dermatitis tergores ke luka, dan luka ini terkena bakteria.

5. Syampu anti kelemumur

Walaupun bukan ubat, syampu anti kelemumur boleh digunakan untuk menghilangkan keluhan dermatitis seborrheic. Biasanya, syampu anti kelemumur mengandungi asid salisilik, tar, zink pirit (zink pyrithione), sulfat, ketoconazole, dan selenium.

6. perencat calcineurin

Ubat lain yang sering diberikan untuk merawat dermatitis adalah kelas ubat perencat calconeurin. Kelas ubat ini boleh didapati dalam bentuk krim. Contohnya adalah tacrolimus. Cara ubat ini berfungsi adalah untuk membantu memperbaiki kulit dan mengurangkan gatal-gatal akibat dermatitis.

Selain menggunakan ubat dermatitis yang disebutkan di atas, ada juga beberapa perawatan yang dapat dilakukan untuk mengurangi gejala dermatitis, yaitu:

  • Elakkan produk atau bahan alahan.
  • Elakkan menggunakan sabun yang mengandungi pewarna dan pewangi. Pada sesetengah orang, ramuan ini boleh menyebabkan kerengsaan.
  • Gunakan pelembap secara berkala selepas mandi, sekurang-kurangnya 2 kali sehari.
  • Tidak menggaru kulit gatal.

Ubat untuk dermatitis perlu disesuaikan dengan gejala dan jenis dermatitis yang berlaku. Jangan menggunakan ubat dermatitis secara sembarangan tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda, kerana beberapa ubat boleh memperburuk penyakit kulit lain yang gejalanya mungkin serupa dengan dermatitis.