Perhatikan, ini adalah senarai dan menu makanan penambah Stamina

Makanan penambah stamina diperlukan sebagai sumber tenaga untuk tubuh, termasuk untuk kerja otak. Selain mendapat rehat yang cukup, stamina anda dapat tetap optimum dengan memakan pelbagai jenis makanan yang meningkatkan stamina ini.

Stamina adalah kekuatan untuk bertahan, baik secara fizikal dan mental, dalam jangka masa yang lebih lama. Untuk mengekalkan stamina, cara yang paling berkesan adalah menjalani gaya hidup sihat dan makan pelbagai makanan berkhasiat, terutama makanan yang dapat meningkatkan stamina anda dengan cepat.

Makanan yang Meningkatkan Stamina

Berikut adalah beberapa makanan penambah stamina yang boleh anda konsumsi sehingga aktiviti harian dapat berjalan dengan optimum:

1. Oatmeal

Oatmeal adalah sejenis gandum yang kaya akan serat, vitamin B, zat besi, dan mangan. Oatmeal Sangat sesuai untuk dimakan sebagai sarapan pagi yang sihat kerana memakan masa lebih lama untuk dicerna oleh badan, sehingga dapat membuat anda kenyang lebih lama dan tidak kehabisan tenaga dengan cepat

2. Hati daging lembu

Hati daging lembu adalah salah satu makanan padat nutrien (makanan super) yang baik untuk dimakan. Selain dikenal sebagai sumber zat besi, hati sapi juga mengandung semua jenis protein yang diperlukan tubuh untuk menghasilkan tenaga. Lebih-lebih lagi, hati sapi juga kaya dengan vitamin B12 yang diketahui dapat meningkatkan pengeluaran tenaga.

3. Salmon dan tuna

Salmon dan tuna diketahui kaya akan protein dan asid lemak omega-3. Asid lemak omega-3 terbukti dapat meningkatkan prestasi dan daya tahan semasa melakukan aktiviti fizikal.

Bukan hanya itu, salmon dan tuna juga tinggi vitamin B12. Gabungan protein, asid lemak omega-3, dan vitamin B12 dapat meningkatkan pengeluaran tenaga dalam badan.

4. Telur

Tidak dinafikan bahawa telur memang merupakan salah satu jenis makanan yang meningkatkan stamina. Ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan leucine yang tinggi, yang merupakan sejenis asid amino penting yang berguna dalam penyerapan gula dan metabolisme lemak untuk menghasilkan tenaga.

5. Pisang

Dari pelbagai jenis buah, pisang adalah salah satu buah yang sangat terkenal dengan khasiatnya sebagai penambah stamina. Ini kerana pisang kaya dengan karbohidrat, kalium, dan vitamin B6. Ketiga-tiga ramuan ini terbukti dapat membantu meningkatkan tenaga dalam badan anda.

Selain senarai makanan di atas, terdapat banyak jenis makanan penambah stamina yang boleh anda makan, seperti beras perang, ubi jalar, epal, alpukat, jeruk, strawberi, coklat gelap, kacang-kacangan seperti edamame, dan beberapa jenis cendawan, termasuk Ganoderma.

Langkah-langkah Menyokong Meningkatkan Stamina

Selain memakan makanan ini, ada cara lain yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan stamina, iaitu:

  • Jangan terlepas sarapan. Sarapan pagi berguna sebagai pengambilan tenaga awal anda pada waktu pagi dan dapat membantu anda fokus semasa bekerja sehingga tengah hari.
  • Lakukan senaman ringan secara berkala, walaupun hanya beberapa minit sehari. Latihan boleh mencetuskan pengeluaran epinefrin dan norepinefrin yang dapat menjadikan anda lebih bertenaga. Selain itu, senaman juga dapat meningkatkan kualiti tidur.
  • Menguruskan tekanan dengan baik. Emosi yang disebabkan oleh tekanan dapat menghabiskan banyak tenaga dan membuat anda merasa letih walaupun anda tidak melakukan apa-apa. Selain itu, tekanan yang berpanjangan juga dapat mencetuskan pelbagai penyakit. Salah satunya adalah penyakit jantung.

Untuk memaksimumkan stamina anda, jangan lupa minum sekurang-kurangnya 8-10 gelas air setiap hari. Tidur yang cukup juga sangat sesuai sehingga stamina terjaga setiap masa.

Makan makanan yang meningkatkan stamina dapat menjadikan prestasi kerja anda optimum. Namun, pastikan pilihan anda tidak terhad kepada makanan di atas. Variasikan diet anda dengan makanan sihat lain yang seimbang dari segi nutrisi, sehingga keperluan tubuh untuk nutrien lain juga dapat dipenuhi.

Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa pakar pemakanan untuk mendapatkan nasihat mengenai menu makanan dan bahagian makanan yang sesuai dengan usia, aktiviti, dan keadaan kesihatan anda.