Membezakan Batuk Alergi dari Batuk Lain

Bagaimana kita tahu batuk yang kita ada disebabkan alahan? Pada asasnya, bAlergi berlaku apabila sistem kekebalan tubuh kita berlebihan, menyerang objek yang tidak berbahaya seperti habuk atau debunga.

Sukar untuk membezakan sama ada batuk yang kita alami adalah gejala selesema, gejala selesema, atau mungkin batuk alergi. Ini kerana ketiga-tiga keadaan mempunyai tanda yang sama, iaitu bersin, hidung berair, atau batuk. Tetapi perlu diingat bahawa selsema, selesema, dan alahan sebenarnya berbeza.

Selsema dan selesema adalah virus dan berjangkit, dan biasanya menunjukkan gejala tambahan termasuk demam, sakit tekak, dan sakit di seluruh badan. Juga, gejala selesema dan selesema biasanya tidak berlangsung lebih dari dua minggu, berbeza dengan alahan, di mana gejala boleh berlangsung selama berbulan-bulan.

Alergi disebabkan oleh tindak balas sistem imun yang berlebihan dalam memberikan ketahanan terhadap benda asing yang kadang-kadang tidak berbahaya (contohnya debu, debunga) sehingga tubuh merembeskan histamin kimia. Histamin ini menyebabkan saluran hidung membengkak dan membuat kita bersin atau batuk. Tidak seperti selesema dan selesema biasa, alahan tidak menular, walaupun beberapa orang cenderung untuk menghidapnya secara genetik.

Apa yang Mencetuskan Batuk Alergi?

Gejala batuk alergi akan segera muncul setelah kita terdedah kepada pencetus alergi, atau apa yang disebut alergen. Biasanya, alergen adalah:

  • Habuk
  • Tumbuhan debunga
  • Bulu haiwan kesayangan, seperti anjing, kucing, atau burung
  • Spora acuan tumbuh di dalam rumah
  • lipas

Batuk alergi biasanya disertai dengan rasa kesemutan di kerongkong. Biasanya kita akan batuk lebih kerap ketika berada di luar rumah, terutamanya apabila terdedah kepada alergen. Walau bagaimanapun, batuk biasanya bertambah teruk pada waktu malam. Ini kerana pada waktu malam, posisi kita akan berbaring atau tidur lebih kerap, menyebabkan kahak terkumpul di paru-paru dan naik ke kerongkong, mengakibatkan refleks batuk.

Batuk alergi ini juga boleh berlaku pada orang yang menghidap asma. Apabila terdedah kepada alergen, saluran udara menjadi sempit, menyebabkan suara mengi.

Rawatan Batuk Alahan

Rawatan batuk alergi boleh dilakukan di rumah dengan cara semula jadi seperti ini.

  • Terus minum. Ini membantu membran mukus kekal lembap. Apabila cuaca sejuk, kaedah ini sangat membantu kerana rumah cenderung kering yang boleh menyebabkan batuk.
  • Cuba minum ubat penahan batuk dan cecair suam. Ubat batuk yang mengandungi mentol dapat mati rasa di bahagian belakang tekak, menjadikannya berguna untuk mengurangkan refleks batuk. Selain itu, minum cecair suam dengan madu juga dapat menenangkan tekak.
  • Mandi suam akan melonggarkan kahak di hidung dan tekak, sehingga melegakan batuk.
  • Gunakan semburan hidung dengan cecair Cecair ini membersihkan alergen dan kahak sehingga dapat melegakan gejala batuk. Anda boleh membeli alat ini di farmasi.

Sekiranya kaedah rawatan semula jadi ini tidak membantu, berjumpa doktor untuk mengenal pasti penyebabnya dan mencadangkan rawatan yang lebih berkesan. Salah satu rawatan alternatif untuk batuk alergi adalah menggunakan suntikan alergi untuk mengurangkan kepekaan tubuh terhadap alergen tertentu.