Cara yang betul untuk berlari untuk mengelakkan kecederaan

Walaupun kelihatan remeh, sebenarnya masih banyak orang yang tidak tahu berlari dengan betul. Walau bagaimanapun, ini adalah perkara penting yang perlu diberi perhatian. Dengan menggunakan cara berlari yang betul, anda dapat menjalani sukan ini dengan lancar dan mengelakkan kecederaan.

Terdapat banyak faedah berlari yang anda dapat, terutamanya jika anda melakukannya dengan kerap. Sukan ini bagus untuk mengekalkan tahap kolesterol baik (HDL) dalam badan, mengurangkan dan mengawal berat badan, mengurangkan tekanan, meningkatkan kualiti tidur, menjaga kekuatan otot dan sendi, dan menjaga kesihatan jantung.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa orang yang kerap berlari mempunyai risiko penyakit kardiovaskular yang lebih rendah, seperti penyakit jantung dan strok. Anda boleh mendapatkan faedah ini dengan berlari di luar atau di sekitar rumah atau dengan menggunakan treadmill.

Ini yPerkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Berlari

Bagi anda yang pemula, cubalah mulakan sukan ini dengan intensiti ringan, iaitu sekitar 10 minit sehari. Apabila badan anda lebih kuat dan terbiasa berlari, anda boleh meningkatkan jangka masa menjadi 15-20 minit.

Semasa anda ingin berlari, ada beberapa perkara yang penting untuk anda perhatikan, iaitu:

Gunakan kasut yang betul

Pilih kasut lari yang betul dengan ukuran yang tepat dan selesa digunakan. Kriteria untuk kasut lari yang ideal termasuklah bantal tumit, ringan ketika dipakai, dan fleksibel di lengkungan kaki.

Kemudian, jangan lupa memakai stoking. Stoking yang harus dielakkan adalah 100 peratus kapas. Walaupun disyorkan untuk berjalan adalah stoking yang diperbuat daripada poliester.

Pakai pakaian yang selesa

Salah satu bahan pakaian sukan yang sesuai digunakan ketika berlari adalah kain sintetik yang mengandungi polipropilena kerana kemampuannya untuk menyerap banyak peluh. Bagi wanita, disyorkan juga untuk menggunakan coli sukan atau coli sukan khas, untuk memastikan payudara dapat disokong dengan baik.

Memanaskan badan

Sebelum mula berlari, luangkan masa selama 5-10 minit untuk merehatkan otot dan mengelakkan kecederaan. Setelah regangan selesai, teruskan dengan berjalan pantas, kemudian jalankan.

Cara yang betul untuk berlari untuk mengelakkan kecederaan

Selain mencegah anda dari kecederaan, cara berlari yang betul juga akan membuat anda kurang letih. Berikut adalah beberapa kedudukan yang disyorkan untuk dijalankan:

1. Nantikan ke hadapan

Elakkan memandang kaki anda ketika berlari, kerana ini akan memberi tekanan pada leher dan bahu anda. Pastikan rahang dan leher anda tetap santai.

2. Jaga dada anda dan jaga badan anda dengan santai

Otot yang ketat akan menghalang pernafasan, jadi cubalah menjaga postur yang santai semasa berlari.

Postur badan yang ideal adalah meluruskan badan tanpa menimbulkan ketegangan di dada dan perut. Dengan cara ini, anda akan bernafas dengan lebih optimum dan lancar agar anda tidak letih atau merasa sesak nafas ketika berlari.

3. Jaga kedudukan pinggul

Seterusnya, cara berlari yang betul adalah dengan memastikan pinggul anda tetap stabil dan menunjuk sedikit ke hadapan. Kedudukan ini penting untuk mengelakkan kecederaan pada bahagian belakang dan pinggang.

4. Perhatikan kedudukan lutut

Angkat lutut ke hadapan sedikit lebih tinggi, ketika melakukan larian jarak jauh. Sebaliknya, ketika berlari jarak dekat, anda dapat menjaga lutut lebih rendah. Ini bertujuan untuk mengekalkan tenaga badan ketika berlari.

5. Gunakan bahagian tengah kaki untuk melangkah

Elakkan berehat di tumit atau bahagian depan kaki. Selain itu, berjalanlah dengan ringan agar tidak menimbulkan ketegangan pada badan. Apa pun berat badan anda, kaki anda tidak perlu menginjak terlalu keras.

Kekerapan berlari yang disyorkan adalah 3−5 hari seminggu, dengan jangka masa 20-60 minit setiap kali berjalan. Namun, jika anda seorang pemula, cubalah dari 10-15 minit terlebih dahulu, kemudian naikkan menjadi 20 minit apabila anda sudah terbiasa.

Untuk berada dalam keadaan selamat, semasa pandemi COVID-19, disarankan agar anda berlari di tempat yang tidak terlalu sesak. Ini untuk memudahkan anda membuat permohonan jarak fizikal untuk mencegah penyebaran virus Corona. Sekiranya tidak mungkin atau sukar untuk mencari tempat yang tenang, anda boleh terus berlari, tetapi selalu memakai topeng, ya.

Sekiranya anda sukar bernafas atau sesak nafas semasa menjalankan dengan topeng, berhenti dan berehat sebentar. Cari tempat yang tenang dan angkat topeng, supaya anda dapat bernafas dengan selesa dan mudah.

Itulah pelbagai maklumat penting mengenai cara berlari yang betul supaya anda dapat melakukan sukan ini dengan selamat dan mengelakkan kecederaan. Sekiranya anda masih keliru tentang cara menggunakan cara berlari yang betul, jangan ragu untuk berjumpa doktor sukan.