Kenali 4 Karakteristik Kanser Payudara Tahap 1 Sebelum Terlambat

Kanser payudara tahap 1 secara amnya tidak menyebabkan gejala, jadi sukar untuk dikesan. Walau bagaimanapun, tahap barah payudara ini dapat dikenali dari beberapa ciri. Dengan mengenali ciri-ciri barah payudara tahap 1, rawatan dapat dilakukan lebih awal dan kemungkinan penyembuhan akan lebih besar.

Kanser payudara adalah salah satu penyebab utama kematian wanita disebabkan oleh barah. Jenis barah ini berlaku apabila sel-sel dalam tisu payudara tumbuh dan berkembang secara tidak terkawal sehingga menyebar ke tisu payudara di sekitarnya.

Setakat ini, penyebab sebenar barah payudara tidak diketahui. Namun, ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko barah payudara, seperti merokok dan pengambilan minuman beralkohol, meningkatnya usia, kegemukan, pendedahan radiasi, dan menopaus pada usia yang lebih tua.

Seorang wanita juga mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah payudara jika dia pernah menghidap barah payudara sebelum atau ada riwayat keluarga barah payudara.

Ciri-ciri Kanser Payudara Yang Perlu Anda Ketahui

Walaupun jarang menyebabkan gejala, ada beberapa ciri barah payudara yang perlu anda kenali sebagai usaha pengesanan awal. Semakin cepat barah payudara dikesan, semakin baik peluang anda untuk sembuh.

Berikut adalah ciri-ciri barah payudara tahap 1:

1. Kemunculan benjolan di payudara

Benjolan di payudara adalah salah satu tanda awal barah payudara tahap 1. Benjolan ini umumnya berukuran 2 cm atau lebih kecil dan tidak selalu menyakitkan. Namun, tidak semua benjolan yang muncul di payudara adalah barah.

2. Warna kulit payudara berubah

Tidak sedikit wanita yang berpendapat bahawa perubahan warna kulit payudara adalah perkara biasa atau disebabkan oleh jangkitan. Sebenarnya, perubahan warna ini perlu anda perhatikan sebagai salah satu ciri barah payudara.

Pada peringkat ini, kulit payudara akan menjadi kemerahan seperti kegatalan, tekstur dan warna kulit akan berkerut seperti kulit oren, dan akan ada penebalan kulit.

3. Puting sakit

Kanser payudara tahap 1 juga dicirikan oleh penampilan perubahan pada puting disertai dengan rasa sakit. Puting juga kadang-kadang mengeluarkan cecair yang tidak normal atau bahkan memasuki payudara.

4. Benjolan muncul di ketiak

Walaupun disebut sebagai barah payudara, itu tidak bermaksud benjolan di bawah ketiak yang anda hadapi tidak ada kaitan dengan barah ini. Tisu payudara meluas di bawah ketiak, jadi barah boleh merebak melalui kelenjar getah bening di bawah ketiak.

Oleh itu, jika anda merasakan ketulan di ketiak anda, anda harus menyedari perubahan ini sebagai tanda barah payudara tahap 1.

Untuk mengenali ciri-ciri barah payudara tahap 1 di atas, cubalah melakukan pemeriksaan payudara sendiri atau BSE secara berkala di rumah. Masa terbaik untuk melakukan ujian ini ialah 7-10 hari selepas haid anda berakhir.

Pemeriksaan ini dapat dilakukan dengan meraba payudara untuk melihat kemungkinan perubahan bentuk fizikal payudara. Sekiranya anda merasakan ada kelainan pada payudara, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor.

Pemeriksaan awal kanser payudara dapat dilakukan dengan berbagai kaedah, mulai dari pemeriksaan fizikal payudara hingga pemeriksaan pendukung, seperti mamografi, biopsi, ultrasound payudara, dan MRI.

Kanser payudara adalah salah satu jenis barah yang paling mematikan. Semakin cepat penyakit ini dikesan, semakin tinggi kadar kejayaan rawatan. Untuk mengurangkan risiko barah payudara tahap 1, anda juga disarankan untuk menjalani gaya hidup sihat.

Sekiranya anda tergolong dalam kumpulan berisiko tinggi untuk menghidap barah payudara atau mengesyaki ciri-ciri barah payudara tahap 1, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan yang berkaitan dengan barah payudara.