Ketahui 5 Khasiat Air Nabeez untuk Kesihatan

Air Nabeez adalah minuman dari campuran air dan kurma yang telah direndam semalaman. Selain kurma, minuman ini juga boleh dibuat dari kismis atau campuran kismis dan kurma. Air Nabeez telah lama dimakan dan diklaim mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

Pada dasarnya, nabeez air adalah sejenis air yang dimasukkan kerana menggunakan buah-buahan yang direndam air untuk memberi rasa dan aroma air.

Manfaat air nabeez berasal dari nutrien yang terdapat dalam kurma. Buah ini diketahui kaya dengan pelbagai nutrien, seperti serat, protein, karbohidrat, gula, kalium, kalsium, fosfor, magnesium, tembaga, zat besi, dan antioksidan.

Pelbagai Khasiat Air Nabeez

Tidak hanya menyegarkan, air nabeez juga menyihatkan. Berikut adalah beberapa kebaikan air Nabeez untuk kesihatan badan:

1. Keperluan cecair badan yang mencukupi

Selain air, air nabeez dapat digunakan sebagai alternatif untuk memenuhi keperluan cairan tubuh dan mencegah dehidrasi. Bukan hanya itu, air nabeez juga lebih sihat daripada jenis minuman manis lain, seperti teh manis, soda, atau jus kemasan.

2. Menambah tenaga

Kurma mengandungi karbohidrat dan gula yang merupakan sumber tenaga utama bagi tubuh. Ini menjadikan air Nabeez baik untuk dimakan untuk mengatasi keletihan, sama ada selepas bersenam atau menderita keadaan tertentu yang membuat anda memerlukan lebih banyak pengambilan tenaga.

3. Penghadaman yang lancar

Apabila badan mengalami dehidrasi, najis menjadi lebih sukar dan sukar dikeluarkan. Inilah sebab mengapa dehidrasi boleh menyebabkan sembelit.

Air nabeez boleh menjadi pilihan untuk mengatasi sembelit yang anda alami. Minuman ini berfungsi dalam dua cara, iaitu memenuhi keperluan cecair badan dan menyediakan pengambilan serat yang dapat memudahkan pencernaan.

4. Mengawal gula darah

Walaupun mempunyai rasa manis, kurma tidak menyebabkan peningkatan gula dalam darah. Buah ini sebenarnya dapat menjaga gula darah stabil kerana mempunyai indeks glisemik rendah.

Ini menjadikan air Nabeez baik untuk dimakan sebagai alternatif bagi anda yang ingin menghadkan pengambilan gula. Namun, untuk kekal sihat, air nabeez yang anda minum tidak boleh menambahkan gula atau pemanis tambahan.

5. Mencegah penyakit

Selain menjaga kadar gula dalam darah normal, kurma diketahui menurunkan kolesterol jahat (LDL) sehingga baik untuk kesihatan jantung.

Tidak hanya itu, kurma juga mengandung banyak antioksidan, seperti flavonoid, karotenoid, dan asid fenolik. Kandungannya juga dapat mengurangi peradangan dan mengurangi risiko berbagai penyakit, mulai dari diabetes, degenerasi makula, hingga barah.

Namun, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika membuat air nabeez. Elakkan merendam kurma pada suhu bilik, kerana dapat menjadikan air dari merendam kurma sebagai medium untuk pertumbuhan kuman.

Selain itu, anda juga disarankan untuk tidak merendamnya lebih dari 1 hari, kerana kurma yang direndam terlalu lama boleh merosakkan.

Air Nabeez adalah minuman yang sihat, asalkan dibuat dengan cara yang betul dan bersih. Sekiranya anda mengalami aduan tertentu setelah memakan air nabeez, seperti cirit-birit, pedih ulu hati, atau sakit perut, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.