4 Cara Mengatasi Kulit Kering di Tangan

Terdapat pelbagai cara untuk mengatasi kulit kering di tangan. Ini penting untuk digunakan kerana walaupun tidak berbahaya, keadaan ini dapat membuat kulit tangan menjadi kasar, retak, gatal, merah, atau bahkan berdarah.

Kulit kering di tangan anda boleh dicetuskan oleh pelbagai perkara, dari cuaca, mencuci tangan terlalu kerap, penggunaan sabun yang keras, penyakit tertentu seperti dermatitis atopik, hingga terkena bahan kimia di lokasi kerja anda.

Cara Mengatasi Kulit Kering di Tangan

Kulit kering di tangan mesti dirawat agar rasa tidak selesa mengganggu aktiviti anda. Berikut adalah beberapa cara untuk merawat kulit kering di tangan:

1. Memohon pelembaphlm

Untuk mencegah dan merawat kulit kering, sapukan pelembap ke seluruh badan, termasuk tangan anda, selepas setiap mandi dan sebelum tidur.

Anda juga disarankan untuk menggunakan pelembap selepas setiap mencuci tangan agar kelembapan kulit tangan terjaga. Terdapat pelbagai pelembap yang boleh digunakan, tetapi anda harus memilih yang mengandungi gliserin, asid hyaluronik, asid laktik, danmentega shea.

Sekiranya anda merasakan kaedah di atas tidak mencukupi untuk mengatasi masalah kulit kering, anda boleh memohon Jeli petroleum ke tangan sebelum tidur, kemudian balut menggunakan sarung tangan kapas sepanjang malam. Keesokan harinya, kulit anda akan terasa lebih lembut dan licin.

2. Menggunakan sarung tangan

Agar kulit kering yang dialami tidak bertambah buruk, anda harus menggunakan sarung tangan ketika melakukan aktiviti yang boleh mencetuskan kulit kering. Contohnya, semasa mencuci pinggan, anda disarankan memakai sarung tangan supaya minyak semula jadi di kulit anda tidak dihanyutkan oleh air.

Apabila anda mesti bersentuhan dengan bahan kimia juga. Walaupun dalam perjalanan ke iklim sejuk, anda juga perlu memakai sarung tangan.

Selain mencegah kesejukan, penggunaannya juga dapat membantu mencegah kulit kering kerana cuaca sejuk.

3. Gunakan sabun ringan

Cuba periksa semula sabun yang digunakan untuk mandi atau mencuci tangan. Sekiranya sabun yang digunakan mengandungi bahan pencuci, natrium lauril sulfat, minyak wangi, maka anda harus berhenti menggunakannya.

Anda disarankan beralih ke sabun yang lembut dan tidak mengandungi minyak wangi, supaya kulit kering di tangan anda tidak menjadi lebih teruk.

Untuk mengembalikan kelembapan pada kulit, seperti yang dinyatakan sebelumnya, anda perlu menggunakan pelembap selepas setiap mencuci tangan.

4. Menjaga diet

Kesihatan kulit tangan juga perlu dijaga dari dalam, jadi anda disarankan untuk mengamalkan diet yang sihat dan minum banyak air.

Mengamalkan cara mengatasi kulit kering pada tangan dapat membantu mengatasi keluhan kulit kering. Sekiranya kaedahnya telah dilakukan tetapi aduan kulit kering masih berlaku, anda harus berjumpa doktor. Sebabnya, keadaan ini boleh disebabkan oleh penyakit, seperti dermatitis atopik, jadi memerlukan rawatan yang tepat.