Lihat penyebab tinea versicolor pada wajah dan bagaimana cara mencegahnya

Memiliki tinea versicolor pada wajah tentu akan menjadi penampilan yang sangat mengganggu. Masalah kulit ini disebabkan oleh jangkitan kulat, dan sering dianggap sebagai penyakit yang disebabkan oleh kekurangan kebersihan yang betul. Apabila anda mempunyai ini, pelbagai cara perlu dilakukan untuk menghilangkan tinea versicolor pada wajah.

Panu sendiri adalah penyakit kulit yang sering dijumpai di negara tropika dan lembap, termasuk Indonesia. Penyakit kulit ini disebabkan oleh jangkitan kulat Malassezia terdapat di permukaan kulit dan tumbuh dengan cepat. Cuaca lembap dan panas, pengeluaran peluh yang berlebihan, kulit berminyak, dan sistem imun yang lemah dipercayai merupakan beberapa faktor risiko penampilan tinea versicolor pada wajah. Selain muncul di wajah, tinea versicolor juga dapat muncul di punggung, dada, leher dan lengan atas.

Panu sering kelihatan tanpa disedari, terutamanya jika ia berlaku di kawasan kulit yang tidak kelihatan. Apabila seseorang terdedah kepada tinea versicolor, gejala yang biasa dialami adalah:

 • Perubahan warna kulit menjadi putih, merah, bahkan coklat.
 • Bahagian kulit yang terkena tinea versicolor akan terasa gatal dan kasar (bersisik).

Tidak jarang, tinea versicolor pada wajah sering disamakan dengan pityriasis alba, kerana gejala yang disebabkan oleh kedua penyakit ini serupa, yaitu dalam bentuk keputihan yang muncul di sekitar wajah dan leher.

Walaupun serupa dengan jangkitan kulat, tetapi rawatan pityriasis alba berbeza. Tompok putih di wajah kerana pityriasis alba umumnya tidak dirawat dengan ubat antijamur, tetapi dengan pelembap, salap kortikosteroid, dan mengelakkan pendedahan cahaya matahari. Keadaan ini juga sering hilang tanpa rawatan khas.

Cara Mengatasi Panu di Muka

Walaupun tinea versicolor bukan penyakit berbahaya, kehadirannya membuat beberapa orang merasa tidak selesa, terutama ketika tinea versicolor muncul di wajah. Atas sebab ini, pelbagai rawatan akan dilakukan untuk menghilangkan tinea versicolor pada wajah, termasuk:

 • Krim dan syampu antikulat

  Ini adalah bentuk tinea versicolor yang biasa digunakan. Penggunaan krim dan syampu antijamur cukup berkesan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh kulat Malassezia. Pilih krim atau syampu antikulat yang mengandungi miconazole, selenium sulfide, atau clotrimazole. Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan yang mungkin timbul pada kulit, selalu berjumpa doktor sebelum menggunakannya.

 • Ubat antikulat

  Sekiranya penggunaan krim antikulat atau syampu tidak berkesan untuk menghilangkan tinea versicolor pada wajah, anda boleh menggunakan tablet antijamur. Tablet antijamur berfungsi dengan berkesan untuk merawat tinea versicolor yang lebih meluas. Walaupun sangat berkesan, tablet antijamur boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit perut dan ruam kulit. Untuk mendapatkan ubat antijamur yang betul, anda perlu berjumpa doktor.

Secara amnya, kedua-dua rawatan ini berkesan dalam merawat jangkitan yang menyebabkan tinea versicolor. Walau bagaimanapun, memerlukan beberapa minggu atau bahkan berbulan-bulan untuk mengembalikan kulit ke warna asalnya.

Sekiranya rawatan diri tidak memberikan hasil yang memuaskan untuk tinea versicolor pada wajah, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Mencegah Panu di Muka

Perlu diingat, tinea versicolor pada wajah dapat muncul semula walaupun selepas rawatan. Untuk mengelakkan berulang, penting untuk memperhatikan faktor-faktor yang mencetuskan penampilan tinea versicolor. Berikut adalah beberapa cara untuk mengelakkan penampilan tinea versicolor pada wajah:

 • Elakkan menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi minyak.
 • Elakkan terkena cahaya matahari langsung. Sekiranya cahaya matahari tidak dapat dihindari, pertimbangkan untuk menggunakan pelindung matahari sebelum keluar.
 • Pastikan wajah anda kering dan bersih. Bersihkan wajah anda secara berkala dan segera keringkan. Sekiranya wajah anda banyak berkeringat, jangan lupa mengeringkannya dengan segera, sehingga jamur yang menyebabkan tinea versicolor tidak mudah tumbuh.
 • Sentiasa cuba tinggal di bilik yang sejuk dan kering.

Sekiranya tinea versicolor pada wajah terus kembali setelah melakukan pelbagai kaedah seperti yang dijelaskan di atas, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.