Inilah Punca Kehilangan Rambut yang Berlebihan

Kehilangan sehelai rambut setiap hari adalah perkara biasa. Tetapi jika keguguran rambut lebih dari 100 helai Sehari, ia sudah dianggap tidak normal. Terdapat banyak penyebab keguguran rambut yang berlebihan.Bsebahagian daripadanya anda boleh baca dalam artikel ini.

Rambut gugur 50 hingga 100 helai sehari masih dianggap normal. Ia tidak boleh menimbulkan masalah atau membuat kepala anda cepat botak. Kenapa? Kerana rambut baru akan tumbuh dan menggantikan keguguran rambut. Namun, jika keguguran rambut berlebihan, terutama jika disertai dengan pertumbuhan rambut yang terganggu atau terhenti, kepala dapat kehilangan mahkota yang indah, baik sementara atau selamanya.

Punca keguguran rambut yang berlebihan

Kerontokan rambut yang berlebihan (lebih dari 100 helai sehari) secara perubatan disebut sebagai telogen effluvium. Kerugian ini berlaku sepenuhnya di kepala sehingga tidak menyebabkan kebotakan hanya pada satu kawasan (tapak tangan). Hasilnya, rambut kelihatan nipis secara keseluruhan. Keadaan ini boleh berlaku setelah badan mengalami tekanan atau tekanan, baik secara fizikal dan emosi.

Secara amnya, keguguran rambut yang berlebihan dan pertumbuhan rambut yang perlahan dapat disebabkan oleh faktor-faktor berikut:

 • Tekanan emosi, seperti kehilangan pekerjaan, melalui proses perceraian, penyakit serius dalam keluarga, dan sebagainya.
 • Tekanan fizikal yang intensif, seperti melahirkan anak atau beban kerja yang tinggi.
 • Terdapat perubahan hormon, seperti yang berlaku pada wanita hamil atau selepas melahirkan dan semasa menyusui.
 • Kekurangan nutrien, seperti protein dan zat besi, misalnya pada orang yang mengalami gangguan makan.
 • Menghidap penyakit tertentu, seperti jangkitan teruk, alopecia areata, penyakit kelenjar tiroid, jangkitan kulat di kepala, penyakit autoimun, dan sifilis.
 • Kesan sampingan ubat-ubatan, seperti penggunaan pil kawalan kelahiran, vitamin A dosis tinggi, ubat antidepresan, dan ubat hormon.
 • Menghidap demam tinggi.
 • Anemia
 • Berat badan 9 kg atau lebih.
 • Baru sembuh dari penyakit.
 • Menjalani ubat-ubatan tertentu, seperti kemoterapi atau terapi radiasi.
 • Penggunaan produk penjagaan rambut yang keras, seperti pewarna rambut, peluntur rambut, atau kebiasaan menggunakan pemanas rambut.

Rambut gugur berlebihan atau telogen effluvium Ia boleh berlaku pada lelaki dan wanita dari semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, wanita mengalami ini lebih kerap, terutamanya jika terdapat perubahan hormon. Kehilangan rambut yang berlebihan biasanya bermula antara 6 minggu dan 3 bulan setelah tekanan atau keadaan perubatan tertentu melanda anda.

Mengatasi Punca Rambut Gugur Berlebihan

Dalam beberapa kes, keguguran rambut yang berlebihan tidak memerlukan rawatan khas. Rambut anda boleh tumbuh dan kembali tebal dalam beberapa bulan, jika punca atau punca keguguran rambut berlebihan dapat diatasi.

Beberapa kes keguguran rambut yang berlebihan mungkin juga memerlukan rawatan. Anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendiagnosis penyebabnya. Sekiranya keguguran rambut dianggap berada di tahap yang memerlukan rawatan khas, maka doktor akan mengesyorkan ubat-ubatan, penghapusan sebahagian kulit kepala, terapi laser untuk menumbuhkan rambut, atau mungkin pembedahan pemindahan rambut.

Mencegah keguguran rambut yang berlebihan

Agar keguguran rambut yang berlebihan tidak bertambah buruk, anda boleh mengambil langkah pencegahan, termasuk dengan menghadkan gaya rambut menggunakan alat pemanasan dan bahan kimia, seperti menyeterika, rambut ikal, atau mewarnai rambut. Juga, elakkan menjalar atau mengikat rambut, serta menyikat rambut ketika basah. Anda boleh menggunakan syampu bayi, yang cenderung lebih lembut, untuk mencuci rambut.

Ayuh, jaga kesihatan rambut dan badan anda mulai sekarang agar penyebab keguguran rambut berlebihan tidak berlaku kepada anda.