Fakta mengenai kelentit wanita dan cara yang tepat untuk merangsangnya

Organ seks wanita mempunyai pelbagai lapisan dan bahagian. Klitoris wanita adalah bahagian penting, memandangkan peranannya dalam mencetuskan orgasme. Bentuk klitoris adalah tonjolan yang terletak di tengah, di bahagian atas vulva, tepatnya di persimpangan antara bibir vagina.

Klitoris adalah bahagian organ pembiakan wanita yang memainkan peranan penting dalam hubungan seksual. Boleh dikatakan, wanita merasa sukar untuk mencapai orgasme jika klitoris tidak dirangsang dengan betul.

Apabila kelentit wanita disentuh, sarafnya segera membuat impuls yang dihantar ke otak. Otak kemudian akan memberi isyarat kembali ke vagina untuk meningkatkan aliran darah dan pengeluaran pelincir semula jadi yang membuat penembusan ke dalam zakar tidak menyakitkan dan dapat dinikmati oleh wanita dan pasangan.

Pelbagai Fakta Tentang Kelentit Seorang Wanita

Berikut adalah beberapa fakta mengenai klitoris wanita yang mungkin tidak diketahui umum:

1. Klitoris serupa dengan zakar

Kelentit betina adalah ukuran kacang, yang terdiri dari tisu merah jambu. Sebenarnya bahagian yang kelihatan merah jambu hanyalah bahagian luarnya.

Walaupun jauh lebih kecil, struktur anatomi klitoris wanita serupa dengan zakar lelaki. Litoris dan zakar sebenarnya berasal dari struktur yang sama ketika mereka mengandung embrio. Tetapi pada lelaki, struktur ini berkembang menjadi zakar, sementara pada wanita berkembang menjadi klitoris.

Kedua-dua organ ini mempunyai banyak saraf, iaitu hingga 8.000 saraf. Bilangan ini lebih banyak daripada jumlah saraf di bahagian badan yang lain. Itulah sebabnya klitoris sangat peka atau sensitif terhadap rangsangan ketika dirangsang.

2. Klitoris boleh tegak

Tidak banyak orang tahu bahawa kelentit wanita boleh mengalami ereksi, sama seperti zakar. Klitoris mempunyai lipatan kulit yang disebut prepuce. Lipatan kulit ini merangkumi hujung klitoris, seperti kulup yang menutupi hujung zakar. Ketika dirangsang, hujung klitoris dapat tegak, walaupun ereksi klitoris tidak begitu terlihat kerana ukurannya yang kecil.

3. Kelentit lebih besar daripada yang kelihatan

Setakat ini, orang berpendapat kelentit wanita hanya sekecil yang kelihatannya. Padahal sebenarnya masih ada bahagian yang memanjang ke belakang, iaitu di bahagian atas dinding dalaman vagina, panjangnya kira-kira 9 cm. Melihat kenyataan ini, bermakna anda juga dapat merangsang bahagian untuk mencapai orgasme.

4. Klitoris tidak selalu terangsang semasa melakukan hubungan seksual

Lokasi dan fungsi klitoris wanita, yang sering tidak diketahui, boleh menyukarkan wanita untuk mengalami orgasme semasa hubungan seksual. Sebenarnya, isyarat yang dihantar oleh klitoris ketika dirangsang dapat menjadikan hubungan seksual lebih selesa dan memuaskan.

Bukan hanya itu, kelentit juga berperanan dalam fungsi pembiakan, kamu tahu. Isyarat kembali dari otak ke vagina yang muncul kerana klitoris dirangsang dapat menyokong pengaktifan sperma untuk membuahi telur. Ini bererti bahawa tanpa klitoris, kesuburan seseorang dapat menurun.

5. Terima kasih kepada klitoris, wanita dapat orgasme tanpa penembusan

Wanita sebenarnya berhak untuk bahagia kerana untuk mencapai orgasme, anda tidak semestinya melakukan hubungan seksual dengan cara penetrasi. Hanya dengan merangsang klitoris, pasangan dapat membuat anda mencapai kepuasan.

Cara Merangsang Kelentit Yang Betul

Bercinta dapat mewujudkan kedekatan emosi dan fizikal antara anda dan pasangan. Sekarang, salah satu cara untuk mencapai kepuasan semasa melakukan hubungan seks adalah dengan merangsang kelentit dengan betul.

Berikut adalah cara yang boleh dilakukan untuk merangsang klitoris:

Memilih kedudukan seks yang tepat

Posisi seks yang betul, akan memudahkan wanita mencapai orgasme. Berikut adalah kedudukan seks terbaik untuk merangsang kelentit:

  • gaya anjing

    Posisi seks ini adalah pilihan yang baik bagi wanita untuk mencapai orgasme. Kedudukan pasangan yang berada di belakang dapat memudahkan klitoris terangsang.

  • Wanita di atas

    Dalam posisi ini, tubuh wanita berada di atas lelaki, jadi wanita mempunyai kawalan untuk dapat mengarahkan titik sensitif tubuhnya untuk mendapatkan rangsangan yang cukup. Pasangan boleh meletakkan tangan di sekitar pelvis wanita sehingga ketika melakukan gerakan penetrasi, klitoris dapat rangsangan.

  • Kedudukan misi

    Sebenarnya kedudukan dakwah (wanita di bawah dan lelaki di atas) adalah kedudukan yang paling sukar untuk mencapai orgasme bagi wanita. Walau bagaimanapun, lelaki boleh mengatasi ini dengan meletakkan dadanya lebih tinggi di atas bahu wanita. Kedudukan ini menjadikan klitoris lebih terangsang, sehingga orgasme dapat dicapai.

Melakukan seks oral atau penjarian

Selain memilih posisi seks yang tepat, rangsangan klitoris dapat dimaksimumkan dengan seks oral atau dengan bantuan jari pasangan, baik ketika melakukan pemanasan (foreplay), di sela-sela penembusan, serta menjelang akhir hubungan seksual. Yang paling penting, kaedah ini perlu dilakukan dengan lembut dan penuh perhatian agar anda dan pasangan merasa selesa.

Walaupun saiznya kecil, klitoris mempunyai peranan penting dalam fungsi sistem pembiakan wanita. Nilai tambah, organ kecil ini juga dapat memaksimumkan kepuasan semasa melakukan hubungan seks, sehingga menjadikan hubungan suami isteri lebih harmoni dan mesra.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai klitoris dan fungsinya untuk kehidupan seks anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.