Ketahui Manfaat dan Risiko Mengikis dari Bahagian Perubatan

Aduan badan kelemahan, sakit, dan sakit reumatikSudah tentu ia boleh menjengkelkan kita dalam melakukan aaktiviti. Secara tradisional, terapi mengikis alternatif sering dipilih sebagai kaedah untuk mengurangkan keluhan ini. Namun, adakah sekerap secara perubatan berguna atau berbahaya?

Mengikis adalah salah satu terapi alternatif tradisional yang sering digunakan di negara-negara Asia, termasuk di Indonesia. Terapi menggunakan alat khas atau duit syiling yang disapu pada permukaan kulit juga terdapat di China. Oleh masyarakat Cina, pemecatan disebut gua sha.

Kesan Mengikis pada Badan

Bengkak dipercayai dapat menghilangkan keluhan sakit, kelemahan, dan sakit badan. Mengikis dilakukan dengan menggosok koin atau pengikis khas dengan tepi yang tumpul, ke permukaan kulit yang sebelumnya telah dilumurkan dengan minyak urut.

Sementara itu, gua sha dibuat dengan sudu seramik, syiling, kepingan tanduk kerbau, atau batu giok. Duit syiling atau alat yang digosok akan membentuk garis-garis kemerahan atau bintik-bintik pada kulit yang biasanya hilang selepas 2-4 hari. Titik kemerahan ini dipanggil sha dari segi perubatan tradisional Cina.

Geseran duit syiling dan alat tersebut sebenarnya melukai atau memecahkan saluran darah yang berada di bawah kulit. Proses ini menimbulkan garis kemerahan yang dipanggil secara perubatan petechiae atau ecchymosis.

Secara tradisinya, teknik ini dipercayai dapat meningkatkan aliran darah atau tenaga yang disebut "chi", serta mengurangkan keradangan yang diyakini sebagai sumber kesakitan dan kesakitan. Ia juga dipercayai bahawa proses penyembuhan akan berjalan lebih cepat dengan teknik ini. Duit syiling boleh disapu di punggung, punggung, lengan dan kaki.

Faedah Perubatan Mengikis

Beberapa kajian mengesyaki bahawa teknik ini menghasilkan penghilang rasa sakit, kesan anti-radang, dan meningkatkan prestasi sistem imun. Malangnya, penyelidikan saintifik yang mengkaji faedah perubatan dari sisa-sisa masih sangat terhad.

Berikut adalah beberapa faedah memo yang dikaji secara perubatan:

1. Melegakan sakit kepala dan migrain

Sekiranya anda mengalami sakit kepala atau migrain yang tidak hilang dengan ubat biasa, sekerap mungkin menjadi alternatif untuk melegakannya. Bengkak dianggap dapat meningkatkan aliran darah di dalam badan, sehingga membantu melegakan sakit kepala.

2. Melegakan sakit leher

Mengikis juga dapat mengurangkan aduan sakit leher yang lama (kronik). Satu kajian menunjukkan bahawa terapi mengikis dapat melegakan sakit leher, walaupun kesan ini berlangsung cukup lama.

3. Mengurangkan pembesaran payudara

Payudara yang membengkak dan menyakitkan sering dialami oleh ibu yang menyusui kerana peningkatan pengeluaran susu. Keluhan ini tentunya boleh menyukarkan proses penyusuan.

Satu kajian berskala kecil menunjukkan bahawa gua sha atau memo dapat mengurangkan pembengkakan payudara pada ibu baru, menjadikan penyusuan lebih mudah.

4. Mengurangkan sakit belakang bawah

Terapi mengikis dapat mengurangkan sakit punggung bawah yang kronik. Menurut satu kajian, memo berguna untuk mengurangkan keparahan sakit belakang dan memudahkan penderita untuk kembali melakukan aktiviti.

Walau bagaimanapun, keberkesanan dan keselamatan terapi mengikis ini belum diketahui pada sakit belakang yang disebabkan oleh kecederaan, saraf terjepit, kecacatan tulang belakang, penyempitan tulang belakang, penyakit reumatik, dan tumor atau barah.

5. Mengatasi sindrom perimenopause

Tempoh perimenopause adalah masa sebelum menopaus. Dalam tempoh ini, perubahan tahap hormon estrogen dalam darah dapat menyebabkan pelbagai aduan, seperti:

 • Berpeluh mudah dan wajah menjadi merah (kilat panas)
 • Haid tidak teratur
 • Sakit otot dan tulang
 • Letih dengan mudah
 • Insomnia
 • Puki kering
 • Selalunya merasa cemas

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa sekerap yang digabungkan dengan rawatan konvensional lebih berkesan untuk merawat sindrom perimenopaus daripada terapi konvensional sahaja.

Perlu diingat, memo tidak boleh dilakukan pada orang yang mempunyai masalah kesihatan tertentu, seperti:

 • Gangguan pembekuan darah
 • Diabetes
 • Sistem imun yang lemah
 • Mengambil pengencer darah

Secara umum, memo dapat dianggap sebagai terapi yang selamat, terutama untuk keluhan kecil, seperti sakit kepala, sakit otot, dan sakit kepala. Walaupun begitu, memo harus dilakukan oleh tukang urut atau pengamal akupunktur yang mempunyai kecekapan untuk terapi ini, untuk mengelakkan perkara yang tidak diinginkan.

Selain itu, kebersihan alat yang digunakan untuk mengikis juga perlu dipertimbangkan agar jangkitan tidak berlaku pada kulit. Sekiranya selepas mengikis, ada masalah dengan kulit, seperti sensasi terbakar, sisa-sisa itu tidak hilang, atau jangkitan, anda harus segera berjumpa doktor.

Ditulis oleh:

dr. Alya Hananti