Flaxseed, Benih Kaya Serat dengan Serangkaian Khasiat

Kini kesedaran untuk hidup sihat semakin meningkat. Penggunaan makanan sihat adalah fokus utama. Salah satunya ialah biji rami atau biji rami, yang mempunyai banyak faedah.

Biji rami kaya dengan serat, lemak baik seperti asid lemak omega-3, karbohidrat, protein, serta vitamin dan mineral termasuk vitamin B, folat, kalsium, magnesium, kalium, fosfor, tembaga, besi dan zink. Biji ini juga mempunyai faedah antioksidan dan kesan seperti estrogen, berkat kandungan lignan mereka. Flaxseed mempunyai kalori tinggi, iaitu sekitar 530 kalori dalam 100 gram.

Kelebihan biji rami

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan biji rami:

 • Menurunkan tahap kolesterol

  Flaxseed dianggap mampu menekan kadar kolesterol jahat atau LDL (lipoprotein berketumpatan rendah), serta tahap kolesterol keseluruhan. Walau bagaimanapun, biji rami nampaknya tidak mempengaruhi HDL (lipoprotein berketumpatan tinggi) atau kolesterol baik.

 • Mencegah penyakit hati

  Kandungan nutrien dalam biji rami, termasuk serat dan omega-3, membantu menormalkan irama jantung dan mengurangkan risiko aterosklerosis. Kajian terbaru juga menyebutkan bahawa omega-3 dalam biji rami dapat membantu menurunkan tekanan darah.

 • Mengurangkan keradangan

  Keradangan, yang biasanya menyertai penyakit asma dan Parkinson, dianggap dapat dikurangkan oleh sebatian asid alfa linoleik (ALA) dan lignan yang terkandung dalam biji rami. Kandungan biji rami juga dikatakan dapat mencegah pembentukan plak di arteri, yang sekaligus dapat mencegah serangan jantung dan strok.

 • Memperlahankan perkembangan sel barah

  Berdasarkan kajian makmal, zat-zat dalam biji rami nampaknya menghambat pertumbuhan sel-sel barah, seperti kanker usus besar, payudara, kulit, dan prostat. Kandungan lignan dalam biji rami dianggap mampu memberikan perlindungan dari barah payudara. Para penyelidik percaya bahawa pengambilan lignan sejak remaja dapat membantu mengurangkan risiko barah payudara dan meningkatkan jangka hayat pada pesakit barah payudara.

 • Menstabilkan tahap gula dalam darah

  Dalam satu kajian, pengambilan biji rami tiga kali sehari selama 3 bulan terbukti dapat menstabilkan kadar gula darah pada orang dengan diabetes jenis 2. biji rami secara berkala selama satu bulan dapat mengurangkan kadar gula dalam darah puasa.

Petua Mengonsumsi Biji Rami

Pastikan untuk mengonsumsi biji rami, kerana dalam keseluruhan bentuk biji ini dapat keluar dari saluran pencernaan tanpa dicerna dengan baik. Biji rami mentah dan tidak diproses mungkin beracun. Oleh itu, masak biji rami bersama dengan makanan lain untuk memusnahkan racun yang mungkin terdapat di dalamnya. Anda boleh menambahkan biji rami ke dalam biskut, kek, atau roti sebelum dibakar.

Walau bagaimanapun, pastikan tidak berlebihan. Pengambilan biji rami kira-kira 50 gram atau 5 sudu sehari, dianggap mencukupi. Tambahkan sesudu biji rami ke bijirin sarapan pagi anda, atau ke mayonis pada sandwic. Flaxseed juga akan menambah serat serta rasa untuk yogurt sebagai makanan ringan atau pencuci mulut.

Untuk mendapatkan faedah biji rami untuk kesihatan, konsumsi biji ini dengan kerap. Tetapi jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, berjumpa dengan pakar pemakanan sebelum memakan biji rami.