Perbezaan Antara Gangguan Kompulsif Obsesif dan Gangguan Personaliti Kompulsif Obsesif

Pada pandangan pertama, gangguan kompulsif obsesif dan gangguan personaliti kompulsif obsesif sama. tetapisebenarnya berbeza. Gangguan kompulsif obsesif adalah bentuk gangguan kecemasan, sementara gangguan kepribadian kompulsif obsesif adalah jenis gangguan keperibadian.

gangguan kompulsif obsesif (gangguan kompulsif obsesif atau OCD) adalah bentuk gangguan kecemasan yang dicirikan oleh obsesi yang mendorong seseorang melakukan tindakan tertentu berulang kali (paksaan). Tindakan kompulsif ini dilakukan untuk mengurangkan kegelisahan yang timbul dari fikirannya sendiri.

Walaupun gangguan personaliti kompulsif obsesif (gangguan personaliti kompulsif obsesif atau OCPD) adalah keadaan di mana penghidapnya mempunyai keperibadian yang sangat perfeksionis dan terobsesi dengan kesempurnaan dalam semua aspek kehidupannya. Sering kali, seseorang dengan OCPD merasakan bahawa cara mereka melakukan sesuatu adalah yang paling betul dan bertentangan dengan orang lain yang mempunyai cara yang berbeza untuk melakukan sesuatu.

Gejala Gangguan Kompulsif Obsesif (OCD)

Seseorang yang mempunyai gangguan obsesif kompulsif biasanya mengalami perkara berikut:

 • Adanya obsesi dalam bentuk pemikiran, idea, gambar, atau dorongan yang tidak diinginkan, tetapi masih muncul berulang kali. Dalam kehidupan seharian, keadaan ini sering disebut sebagai terlalu banyak berfikir. Dalam kes yang teruk, terlalu banyak berfikir boleh berubah menjadi obsesi. Obsesi ini menyebabkan kegelisahan atau emosi negatif lain, seperti rasa jijik. Contoh obsesi seperti itu adalah kegelisahan yang berlebihan mengenai kebersihan, keselamatan, atau simetri (mengenai bentuk dan ukuran). Kadang kala, orang yang mempunyai obsesi juga dapat melakukannya dengan lebih kerap membuat kiamat.
 • Menyedari bahawa obsesi dan kebimbangan tidak logik, tetapi tidak dapat menghentikan pemikiran atau kebimbangan.
 • Lakukan tindakan tertentu berulang kali untuk menghilangkan kegelisahan. Contohnya ialah mencuci tangan, memeriksa kunci pintu, menyesuaikan kedudukan barang tertentu, atau mengucapkan ayat berulang kali.
 • Rasa tenang yang diperoleh hanya sementara, dan kegelisahan yang disebabkan oleh obsesi yang sama akan muncul kembali.
 • Tindakan kompulsif yang dilakukan berulang kali pada akhirnya mengganggu produktiviti dan kehidupan penghidapnya.

Gejala Gangguan Personaliti Kompulsif Obsesif (OCPD)

Seseorang yang mempunyai gangguan keperibadian obsesif kompulsif mempunyai pemikiran yang terpaku (keasyikan) mengikut urutan, kesempurnaan (perfeksionisme), kawalan mental dan kawalan hubungan dengan orang lain (interpersonal). Keadaan ini dicirikan oleh sekurang-kurangnya empat gejala berikut:

 • Fikiran terperangkap dalam perincian, peraturan, urutan, senarai, dan jadual kecil sehingga melupakan tujuan utama tugas yang ada.
 • Kesempurnaan yang berlebihan menyebabkan tugas tidak dapat diselesaikan kerana hasil kerja tidak sesuai dengan standardnya yang sangat tinggi.
 • Terdapat dedikasi yang berlebihan untuk bekerja (bukan kerana alasan kewangan), sehingga hubungan dengan keluarga, rakan, atau orang di sekitarnya terabaikan.
 • Sangat kaku dan tidak fleksibel terhadap nilai moral dan etika.
 • Tidak boleh membuang barang yang tidak digunakan atau merapikan dan membersihkan rumah terlalu kerap.
 • Tidak boleh mempercayakan pekerjaan kepada orang lain dan tidak dapat bekerja dengan orang lain, kecuali mereka mengikuti standard dan bekerja sama.
 • Tidak sanggup menggunakan wang, baik untuk kepentingan mereka sendiri atau untuk orang lain.
 • Sangat degil dan kaku.

Perbezaan Utama OCD dan OCPD

Walaupun OCD dan OCPD mempunyai beberapa persamaan, seperti pemikiran obsesif yang sukar dikendalikan, peraturan dalaman yang mesti diikuti, dan tingkah laku kompulsif yang mesti dilakukan untuk menenangkan diri, ada beberapa perbezaan yang signifikan antara keduanya, yaitu:

 • OCD biasanya hanya dialami di satu lokasi atau aspek kehidupan tertentu. Contohnya ialah kebimbangan mengenai kebersihan yang membuat pesakit selalu mencuci tangan. Ini berbeza dengan perfeksionisme OCPD yang lebih komprehensif dalam semua aspek kehidupannya.
 • Tindakan kompulsif penghidap OCD dilakukan untuk mencegah perkara yang tidak diingini berlaku, seperti jangkitan bakteria akibat tangan kotor. Walau bagaimanapun, dalam OCPD, tindakan kompulsif dilakukan kerana keinginan untuk mencapai tahap kesempurnaan yang sangat tinggi.
 • Orang dengan OCD sering menyedari bahawa tingkah laku mereka tidak rasional, sedangkan orang dengan OCPD percaya bahawa pemikiran dan tingkah laku mereka adalah yang paling sesuai.

Secara umum, OCD dan OCPD berkongsi pemikiran obsesif dan tingkah laku kompulsif. Namun, sekali lagi, OCD adalah bentuk gangguan kecemasan di mana penghidap melakukan tindakan berulang (kompulsif) untuk mengurangkan kegelisahan akibat pemikiran obsesif. Manakala pada penderita OCPD, keperibadian mereka memang sangat sempurna.

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar psikiatri, terutamanya jika gejala ini mengganggu kehidupan seharian dan hubungan anda dengan orang lain.

Ditulis oleh;

dr. Irene Cindy Sunur