Ternyata ini adalah penyebab utama sakit mata

sakit mata ditakrifkan sebagaisensasi terbakar, kesakitan menusuk atau seumpamanya terdapat benda asingdalam organ penglihatan. Sakit mata boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari kerengsaan, terkena debu atau asap, hingga jangkitan atau radang mata.

Sakit mata bagi kebanyakan orang mungkin tidak mempengaruhi aktiviti harian mereka. Namun, dalam beberapa kes, sakit mata boleh menjadi sangat menyakitkan dan boleh menyebabkan komplikasi. Berikut adalah beberapa gejala dan penyebab sakit mata yang sering terjadi.

Gejala Membakar Mata

Selain sakit mata, ada beberapa gejala lain yang sering timbul ketika sakit mata berlaku, iaitu:

 • Mata merah.
 • Mata gatal.
 • Mata terasa kering atau terasa seperti pasir di dalamnya.
 • Penglihatan kabur, yang cenderung bertambah baik setelah berkelip mata.
 • Mata berair.
 • Kelopak mata melekit ketika anda bangun, sehingga sukar untuk membuka mata anda.

Sebab Utama Sakit mata

Sakit mata boleh disebabkan oleh banyak perkara. Beberapa penyebab sakit mata, antara lain:

 • Kerengsaan

  Biasanya, sakit mata disebabkan oleh kerengsaan menggunakan kanta lekap atau kemasukan benda asing seperti habuk, bulu mata, atau residu solekan ke mata. Bahan-bahan perengsa yang sering kita temui dalam kehidupan seharian juga sering membuat mata melecet.

  Beberapa bahan yang dapat membuat mata anda menyakitkan dan merengsakan termasuk asap rokok dan air kolam renang yang mengandungi klorin.

 • Jangkitan

  Jangkitan mata sering menyebabkan mata sakit, merah, dan berair. Jangkitan mata boleh disebabkan oleh virus atau bakteria. Rawatan disesuaikan dengan penyebab jangkitan. Jangkitan mata virus secara amnya akan hilang sendiri dalam beberapa hari. Sementara jangkitan bakteria pada mata perlu dirawat dengan antibiotik mengikut preskripsi doktor.

 • Mata kering

  Bagi sesetengah orang, sakit mata sering disebabkan oleh mata kering. Mata kering berlaku apabila mata tidak cukup air mata. Ia juga boleh disebabkan oleh air mata yang menguap terlalu cepat. Selain menyengat, mata kering juga biasanya menyebabkan mata menjadi merah dan gatal.

 • Kualiti udara yang buruk

  Faktor persekitaran yang biasanya memberi kesan kepada keadaan mata kering adalah udara kering dan kotor. Keadaan udara yang kotor dan kering dapat meningkatkan penyejatan air mata dan merengsakan mata. Mata menjadi kering dan sakit. Untuk mengatasinya, disarankan agar anda menggunakan pelembap untuk melembapkan udara sekitar yang kering.

 • Mata Mata

  Adakah anda sering menatap skrin komputer, telefon bimbit atau televisyen selama berjam-jam dan kemudian mata anda menjadi sakit? Ia berlaku kerana mata penat. Keadaan ini biasanya tidak berbahaya dan akan bertambah baik setelah merehatkan mata sebentar. Sekiranya anda bekerja di depan skrin komputer untuk jangka masa yang lama, cubalah mengalihkan pandangan setiap 30 minit untuk merehatkan mata.

 • Faktor genetik

  Faktor genetik yang mungkin menjadi penyebab timbulnya sakit mata adalah: Distrofi stromal kornea. Keadaan ini boleh menyebabkan penggumpalan bahan tertentu, seperti simpanan zat kristal dan kolesterol di kornea mata.

  Penumpukan bahan-bahan ini menyebabkan penglihatan seseorang terganggu. Gejala sengatan atau sakit pada mata kerana keadaan ini dapat muncul ketika lapisan epitel kornea mulai terhakis. Untuk mengubatinya, pesakit mungkin memerlukan prosedur pemindahan kornea.

Sekiranya mata sakit, disertai dengan perubahan penglihatan, pendarahan atau nanah keluar dari mata, mata bengkak, demam, sakit kepala yang teruk, tidak dapat dibuka, atau tidak dapat dipindahkan, anda harus segera berjumpa pakar oftalmologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.