Jangan memandang rendah manfaat buah longan untuk kesihatan

MManfaat buah longan untuk kesihatan tidak kecil. Berkat kandungan khasiatnya, buah kecil dengan rasa manis ini dipercayai boleh menguatkan sistem imun untuk mengurangkan keradangan.

Longan bernama latin Dimocarpus longan Lour adalah sejenis buah yang tumbuh subur di Asia tropika. Buah ini terdapat di China, Vietnam, Thailand, dan Indonesia.

Oleh masyarakat Indonesia, buah longan umumnya dimakan secara langsung atau dalam bentuk sup buah olahan dan buah kalengan. Rasanya tidak hanya manis dan menyegarkan, buah ini juga mempunyai banyak manfaat kesihatan yang tidak dapat dipandang rendah.

Banyak Khasiat Buah Longan

Dalam hidangan buah longan (kira-kira 50-100 gram) mengandungi kira-kira 150-250 kalori. Buah ini, yang kaya dengan antioksidan polifenol dan flavonoid, juga mengandungi pelbagai nutrien lain, seperti:

  • Serat.
  • Air.
  • Protein atau asid amino.
  • Mineral, termasuk kalsium, besi, fosforus, tembaga, dan kalium.
  • Vitamin, seperti vitamin B dan vitamin C.

Jumlah nutrien yang terkandung dalam buah longan pastinya memberi manfaat kepada kesihatan anda. Buah Longan juga baik dimakan oleh ibu hamil.

Berikut adalah beberapa faedah buah longan yang anda dapat:

1. Mengekalkan berat badan

Kalori adalah salah satu faktor yang menentukan berat badan. Sekiranya anda berlebihan berat badan dan ingin mencapai berat badan ideal, salah satu cara yang boleh anda lakukan ialah mengurangkan makanan yang mengandungi kalori tinggi, seperti nasi putih, kek, ais krim, dan sebagainya. makanan segera.

Sebagai gantinya, anda boleh menjadikan buah longan sebagai sebahagian dari menu diet anda, kerana buah ini tidak mengandungi banyak kalori. Dalam 100 gram buah longan, hanya terdapat kira-kira 200 kalori.

Selain itu, kandungan serat dalam longan juga dapat membuat badan terasa kenyang lebih lama. Ini dapat mengelakkan anda makanan ringan dan bantu mengekalkan berat badan anda.

2. Meningkatkan daya tahan

Manfaat buah longan baik untuk mengekalkan daya tahan berkat kandungan antioksidan dan vitamin C yang tinggi di dalamnya. Kedua-dua jenis nutrien ini berperanan menjadikan sel darah putih berfungsi lebih baik, dan membantu mengurangkan keradangan.

Apabila sel darah putih berfungsi dengan baik, tubuh dapat melawan bakteria dan virus yang menyebabkan jangkitan. Oleh itu, badan tidak akan mudah jatuh sakit.

3. Menentang kesan radikal bebas

Radikal bebas dapat terkumpul di dalam badan jika anda sering terdedah kepada bahan toksik, sinar matahari jangka panjang, atau pencemaran, seperti asap rokok dan kenderaan bermotor.

Sekiranya jumlahnya terlalu banyak, radikal bebas dapat mencetuskan kerosakan pada sel-sel tubuh yang dari waktu ke waktu berisiko menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti penyakit kardiovaskular dan barah.

Untuk mengelakkan kerosakan organ akibat radikal bebas, tubuh memerlukan pengambilan antioksidan untuk mengatasi kesan radikal bebas. Salah satu buah yang kaya dengan antioksidan adalah buah longan.

4. Menjaga kesihatan mata dan kulit

Kerana kandungan nutrisi dan antioksidannya, buah longan juga berguna untuk menjaga kesihatan mata dan kulit. Di mata, antioksidan dan vitamin C dapat mengurangi keradangan, mencegah kerusakan mata, dan menurunkan risiko penyakit mata yang berkaitan dengan penuaan, seperti katarak dan degenerasi makula.

Semasa berada di kulit, nutrien yang terdapat dalam buah longan berguna untuk mencegah penuaan pramatang dan membantu kulit menghasilkan kolagen. Bahan ini berperanan dalam membentuk kekuatan dan kelenturan kulit.

Perkara-HPerkara yang perlu diberi perhatian Ssemasa makan buah longan

Sebelum memakan buah longan, pastikan anda telah mencucinya dengan bersih. Pilih juga buah yang dalam keadaan baik, utuh, tidak berubah warna, dan tidak busuk.

Sekiranya anda memakannya dengan segera tanpa membersihkan, kuman atau bahan berbahaya yang mungkin ditinggalkan pada buah boleh menyebabkan penyakit ketika memasuki tubuh anda.

Selain itu, anda juga perlu berhati-hati jika anda menjalani ubat-ubatan tertentu atau menderita penyakit, seperti diabetes. Ini kerana buah longan mengandungi banyak gula. Mengonsumsi terlalu banyak longan berisiko membuat kenaikan gula darah menjadi tinggi, sehingga memperburuk diabetes.

Sekiranya anda ingin makan buah longan secara berkala, anda mesti berjumpa dengan pakar pemakanan terlebih dahulu. Semasa berunding, anda boleh mendapatkan maklumat mengenai berapa porsi buah longan yang selamat untuk dimakan.