Kenali 5 Gangguan Kelenjar Air liur

Kelenjar air liur mempunyai pelbagai fungsi penting untuk tubuh, terutama menghasilkan air liur yang berperanan dalam proses mencerna makanan. Namun, untuk beberapa keadaan, kelenjar air liur juga dapat mengalami gangguan yang memberi kesan kepada kesihatan tubuh.

Kelenjar air liur terdiri daripada tiga bahagian utama, iaitu kelenjar parotid yang terletak di kedua sisi pipi bawah, kelenjar sublingual berada di bawah lidah, dan kelenjar submandibular terletak di bawah lengkung rahang.

Selain tiga kelenjar air liur utama, terdapat juga kelenjar air liur kecil yang tersebar di bumbung mulut, bibir, lapisan dalam pipi, hidung, rongga sinus, dan tekak. Kelenjar kecil ini sangat kecil sehingga hanya dapat dilihat dengan mikroskop.

Selain menghasilkan air liur, kelenjar air liur juga berfungsi sebagai pelincir mulut untuk mencegah kekeringan, membantu proses menelan, melindungi gigi dari bakteria, dan membantu pencernaan makanan.

Kerana peranannya yang penting, kesihatan kelenjar air liur selalu terjaga untuk mengelakkan pelbagai gangguan.

Gangguan kelenjar air liur

Gangguan kelenjar air liur biasanya dicirikan oleh mulut kering, demam, sakit, bengkak, dan rasa yang tidak menyenangkan di dalam air liur. Nah, gangguan yang boleh berlaku termasuk:

1. Jangkitan virus dan bakteria

Beberapa jenis jangkitan virus, seperti beguk, selesema, dan HIV, boleh menyebabkan pembengkakan kelenjar air liur. Gejala boleh merangkumi demam, sakit otot, sakit sendi, pipi bengkak, dan sakit kepala.

Namun, tidak seperti kelenjar air liur yang lain, kelenjar parotid sering dijangkiti bakteria. Gejala yang boleh muncul adalah demam, sakit, dan bengkak di satu sisi pipi.

2. Batu di kelenjar air liur (sialolithiasis)

Keadaan ini adalah penyebab biasa kelenjar ludah bengkak. Sialolithiasis berlaku apabila kelenjar air liur menghasilkan air liur yang terlalu banyak di dalam mulut. Ini menjadikan zat yang terdapat dalam air liur, seperti kalsium, mengeras dan membentuk batu kecil.

Batu-batu ini dapat menyekat aliran air liur ke dalam mulut, kemudian membuat kelenjar air liur membengkak dan merasa sakit. Batu yang tersumbat sepenuhnya akan menyebabkan kesakitan ketika makan. Penyumbatan juga berpotensi menyebabkan jangkitan.

3. Jangkitan kelenjar air liur (sialadenitis)

Aliran air liur yang tersekat ke dalam mulut boleh menyebabkan jangkitan bakteria pada kelenjar air liur. Jangkitan ini menyebabkan kelenjar membengkak, membentuk gumpalan pada lapisan kulit yang terlalu banyak, dan mengeluarkan nanah yang berbau busuk.

Sialadenitis lebih kerap berlaku pada orang dewasa yang mempunyai batu di kelenjar air liur. Walau bagaimanapun, bayi juga boleh mengalaminya dalam beberapa minggu pertama kelahiran.

4. sindrom Sjögren

Sindrom Sjögren adalah gangguan autoimun di mana sistem kekebalan tubuh menyerang kelenjar yang mengeluarkan cecair, seperti kelenjar air liur dan air mata.

Kira-kira separuh orang dengan sindrom Sjögren juga mempunyai kelenjar air liur yang membesar di kedua-dua belah mulut. Walau bagaimanapun, bengkak ini biasanya tidak menyakitkan.

Sekiranya menyerang kelenjar air liur, sindrom Sjögren akan menyebabkan mulut kering, radang gusi, kerosakan gigi, sukar mengunyah dan menelan, batuk kering, serak, dan kesukaran bercakap.

5. Cyst

Kista boleh terbentuk di kelenjar air liur jika terdapat kecederaan, jangkitan, tumor, atau batu yang menyekat aliran air liur. Walau bagaimanapun, ada juga orang yang dilahirkan dengan sista di kelenjar parotid. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh gangguan perkembangan telinga.

Kista di kelenjar air liur boleh menyukarkan penderita untuk makan, bercakap, dan menelan. Kadang-kadang, ia juga disertai dengan lendir kuning yang keluar dari kelenjar air liur ketika kista pecah.

Kesihatan kelenjar air liur dapat dijaga dengan menjaga kesihatan gigi dan mulut secara rutin, iaitu dengan menggosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari dan jangan lupa menggunakan benang gigi untuk membersihkan sisa makanan di antara gigi anda.

Sekiranya anda mengalami pembengkakan kelenjar air liur atau merasakan gejala lain yang dianggap disebabkan oleh gangguan kelenjar air liur, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.