Giardiasis - Gejala, sebab dan rawatan

Giardiasis adalah gangguan pencernaan yang disebabkan oleh jangkitan parasit usus kecil. Parasit ini dipanggil Giardia lamblia. Giardiasis terdapat di kawasan berpenduduk padat dengan sanitasi yang buruk dan kualiti air yang tidak bersih.

Giardiasis disebarkan melalui air atau makanan yang tercemar dengan parasit, serta kontak langsung dengan penderita. Untuk mengatasinya, kadangkala diperlukan ubat preskripsi dari doktor.

Gejala Giardiasis

Secara umum, gejala giardiasis muncul 1-3 minggu selepas jangkitan. Gejala boleh bertahan selama 2-6 minggu, atau lebih lama lagi. Gejala ini merangkumi:

 • Cirit-birit dengan najis berminyak
 • Gas yang kerap keluar atau kentut
 • Pening dan muntah
 • Kembung
 • Kejang perut
 • Hilang selera makan
 • Pengurangan berat
 • Lemah
 • Sakit kepala

Sebilangan orang dengan giardiasis tidak mengalami sebarang gejala, tetapi masih boleh menyebarkannya kepada orang lain.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom di atas, terutamanya jika disertai dengan dehidrasi.

Punca Giardiasis

Giardiasis disebabkan oleh jangkitan parasit Giardia lamblia. Parasit ini hidup di dalam tinja manusia dan haiwan, dan dapat mencemari air, tanah, dan makanan. Pencemaran air akibat parasit ini kemudian memasuki tubuh seseorang. Air yang tercemar boleh datang dari mana-mana sumber air, terutama air sumur yang terletak berhampiran dengan tandas.

Giardiasis juga dapat disebarkan melalui makanan. Walau bagaimanapun, kaedah ini kurang biasa kerana parasit akan mati sekiranya makanan dimasak dengan sempurna. Namun, tidak mencuci tangan sebelum makan atau mencuci alat makan dengan air yang tercemar, juga boleh menjadi kaedah menyebarkan parasit.

Selain air dan makanan, seseorang juga boleh mendapat giardiasis melalui hubungan dengan orang lain. Contohnya, semasa menukar lampin kanak-kanak yang mengalami giardiasis, atau melakukan hubungan seks dubur tanpa perlindungan (seks melalui dubur) dengan seseorang yang menghidap giardiasis.

Faktor Risiko Giardiasis

Giardiasis dapat dialami oleh semua orang, tetapi lebih berisiko bagi anak-anak yang ditempatkan di tempat penitipan anak (TPA), terutama anak-anak yang masih membuang air besar di lampin. Selain itu, pekerja TPA juga lebih berisiko dijangkiti penyakit ini.

Giardiasis sering berlaku pada orang yang tinggal di kawasan dengan sanitasi yang buruk, dengan sumber air yang tidak bersih. Sekiranya tidak berhati-hati, orang yang mengunjungi kawasan itu juga boleh dijangkiti.

Diagnosis Giardiasis

Doktor boleh mengesyaki pesakit mempunyai giardiasis, jika terdapat sejumlah gejala yang dinyatakan di atas. Namun, yang pasti, doktor akan memeriksa sampel najis pesakit.

Selain pemeriksaan tinja, doktor gastroenterologi juga dapat melakukan pemerhatian dengan endoskopi, untuk melihat keadaan saluran pencernaan pesakit. Melalui endoskopi, doktor dapat mengambil sampel tisu di saluran pencernaan untuk pemeriksaan lebih lanjut, jika ada penyebab yang disyaki selain giardiasis.

Rawatan Giardiasis

Dalam banyak kes, penghidap giardiasis akan sembuh sendiri dalam beberapa minggu. Sekiranya tidak bertambah baik, doktor akan menetapkan ubat antiparasit. Dadah juga diberikan kepada pesakit yang mengalami jangkitan yang teruk dan berpanjangan. Beberapa ubat yang digunakan adalah:

 • Metronidazol. Metronidazole adalah ubat yang paling sering digunakan untuk merawat giardiasis. Ubat ini akan digunakan selama 5-7 hari. Ubat ini boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti mual, dan rasa logam di mulut.
 • Paromomisin. Paromomycin digunakan selama 3-10 hari dan dibahagikan kepada 3 dos.

Komplikasi Giardiasis

Sekiranya tidak ditangani dengan betul, giardiasis mempunyai risiko menyebabkan komplikasi, terutama pada bayi dan kanak-kanak. Komplikasi yang boleh berlaku adalah:

 • Dehidrasi, Ini adalah keadaan ketika tubuh kekurangan cairan, sehingga fungsi tubuh terganggu. Keadaan ini dicetuskan oleh cirit-birit yang kerap dan teruk.
 • intoleransi laktosa, iaitu kegagalan tubuh mencerna gula dalam susu. Keadaan ini dapat berlanjutan walaupun jangkitan telah hilang.
 • Terjejas pertumbuhan dan perkembangan. Cirit-birit kronik akibat jangkitan giardiasis boleh mengganggu pengambilan nutrien, yang mengakibatkan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak terganggu.

Pencegahan Giardiasis

Giardiasis tidak dapat dicegah dengan vaksin atau ubat-ubatan. Walau bagaimanapun, risiko mengembangkan giardiasis dapat dikurangkan dengan langkah-langkah berikut:

 • Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air, terutamanya setelah menggunakan tandas dan menukar lampin, serta sebelum menyediakan makanan dan sebelum makan. menggunakan pembersih atau pembersih tangan berasaskan alkohol, jika sabun dan air tidak tersedia.
 • Rebus air PAM sebelum diminum, untuk membunuh bakteria dan kuman yang mungkin terdapat di dalam air. Sebaiknya rebus air PAM selama 10 minit.
 • Gunakan air botol untuk minum dan menggosok gigi, jika anda pergi ke tempat dengan kualiti air yang tidak mencukupi. Jangan makan buah-buahan dan sayur-sayuran mentah, serta ketulan ais di tempat-tempat ini.
 • Tidak mempunyai seks dubur yang berisiko, seperti mempunyai beberapa pasangan atau melakukan hubungan seks tanpa perlindungan.