Meningitis - Gejala, sebab dan rawatan

Meningitis adalah keradangan meninges, yang merupakan penutup pelindung yang menutupi otak dan saraf tunjang. Meningitis kadang-kadang sukar dikenali, kerana penyakit ini mempunyai gejala yang serupa dengan selesema, seperti demam dan sakit kepala.

Meningitis atau keradangan pada lapisan otak boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus, jamur, atau parasit. Keadaan tertentu, seperti sistem imun yang lemah, juga boleh mencetuskan meningitis.

Semua kumpulan umur berpotensi dijangkiti meningitis, termasuk bayi. Sekiranya meningitis tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh bertambah buruk dan mengakibatkan komplikasi seperti sawan, kegagalan buah pinggang, atau bahkan kematian.

Gejala Meningitis dan Faktor Pencetus

Walaupun gejala awalnya serupa dengan selesema, meningitis masih harus diperhatikan, kerana juga boleh menyebabkan kekejangan dan kekakuan di leher. Pada bayi di bawah usia 2 tahun, meningitis umumnya dicirikan oleh munculnya benjolan di kepala.

Terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan meningitis, termasuk:

  • Jangkitan kuman.
  • Kanser dan lupus.
  • Kesan sampingan ubat-ubatan dan pembedahan otak.

Risiko terkena meningitis juga akan meningkat pada wanita yang hamil atau terlupa melakukan imunisasi.

Cara merawat dan mencegah meningitis

Rawatan untuk meningitis atau keradangan pada lapisan otak biasanya berbeza-beza bergantung kepada penyebabnya. Sebagai contoh, doktor boleh menetapkan ubat antimikroba, atau menjalankan terapi lain jika meningitis disebabkan oleh barah atau lupus.

Penyakit ini dapat dicegah dengan menjalani gaya hidup yang sihat dan menghindari keadaan yang dapat memicu penyebaran jangkitan. Untuk meningkatkan imuniti dari kuman yang menyebabkan meningitis, lakukan vaksinasi (termasuk vaksin PCV) seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Vaksin meningitis ini juga perlu diperoleh oleh setiap orang yang ingin menjalani ibadah haji.