Cara Mempercepat Proses Penghantaran Yang Disarankan oleh Doktor

Usaha mempercepat proses kelahiran perlu dilakukan ketika wanita hamil belum melahirkan walaupun anggaran hari kelahiran sudah 2 minggu. Sekiranya dibiarkan, keadaan iniboleh menyebabkan buruh mengambil masa lebih lama dan meningkatkan risiko berlaku Masalah kesihatan janin.

Selain kehamilan yang telah melewati jangkaan, mempercepat proses persalinan atau induksi persalinan juga perlu dilakukan jika wanita hamil mengalami membran yang pecah tetapi belum mengikuti tanda-tanda persalinan yang lain, plasenta tidak lagi berfungsi, atau menderita keadaan yang boleh membahayakan janin.

Mempercepat proses persalinan dapat dilakukan secara semula jadi di rumah atau melalui prosedur perubatan. Untuk mengetahui caranya, lihat penjelasan berikut.

Kaedah Semula Jadi untuk Mempercepat Tenaga Kerja

Pengiraan anggaran hari kelahiran tidak selalu tepat, kerana setiap wanita hamil dapat melahirkan pada waktu yang berbeza. Walau bagaimanapun, jika wanita hamil belum melahirkan pada waktu yang diramalkan, terutama jika sudah beberapa minggu berlalu dari anggaran waktu kelahiran, maka ini perlu diperhatikan.

Walaupun keberkesanannya masih dipersoalkan, kaedah berikut harus dipertimbangkan untuk wanita hamil untuk mempercepat proses kelahiran:

1. Bmengadakan hubungan seks

Salah satu cara yang dipercayai dapat mempercepat proses persalinan adalah melakukan hubungan seks. Beberapa kajian menunjukkan bahawa melakukan hubungan seks pada usia kehamilan 36 minggu dapat mengurangkan risiko kelahiran lewat. Ini kerana prostaglandin yang terkandung dalam sperma dipercayai mencetuskan kontraksi.

Oleh itu, pastikan suami anda mengalami ejakulasi di faraj ketika wanita hamil mencubanya nanti, okey? Di samping itu, pilih kedudukan seksual yang tidak membahayakan kehamilan, seperti wanita di atas, gaya anjing, atau kedudukan berdiri jika boleh.

2. Merangsang puting susu

Memandangkan hubungan seks tidak selalu dapat dilakukan, wanita hamil dapat mempercepat proses persalinan dengan cara yang lain dan lebih mudah, iaitu dengan merangsang puting.

Menyentuh atau menggosok puting dengan lembut boleh membuatkan tubuh wanita hamil menghasilkan hormon yang disebut oxytocin. Hormon ini kemudian berperanan dalam mencetuskan kontraksi, sehingga persalinan dapat dimulai dengan segera.

Walaupun senang diaplikasikan, wanita hamil tetap harus berhati-hati. Sekiranya rangsangan yang diberikan terlalu berlebihan, kemungkinan kontraksi yang berlaku akan sangat kuat dan membahayakan bayi ketika dilahirkan. Lebih baik membincangkannya dengan doktor anda sebelum melakukannya.

3. Bersenam

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa senaman secara teratur selama kehamilan tidak hanya mencegah wanita hamil dan janin dari pelbagai penyakit, tetapi juga dapat mempermudah dan mempercepat proses kelahiran.

Beberapa jenis sukan yang boleh dipilih oleh wanita hamil adalah jalan santai, latihan kehamilan, setinggan, Latihan Kegel, yoga, atau Pilates. Elakkan sukan yang memerlukan wanita hamil untuk melompat, seperti tali lompat, kerana mereka boleh memberi kesan negatif pada kehamilan.

4. Urut

Kehamilan lama dan tidak ada tanda-tanda persalinan pasti boleh membuat wanita hamil kecewa. Tetapi untuk mengatasi ini, cubalah melakukan urutan. Urut untuk wanita hamil dapat membantu mengurangkan kegelisahan, kesakitan, dan merehatkan badan. Selain itu, urut juga dapat membantu merangsang buruh.

Urut pada titik akupresur tertentu, seperti telapak kaki, betis, telapak tangan, tumit, dan pelvis, dipercayai dapat membantu mempercepat proses persalinan.

Mempercepat proses kelahiran dengan cara semula jadi di atas mudah dilakukan. Namun, memandangkan keselamatan dan keberkesanannya masih belum diketahui dengan pasti, maka sebelum mencubanya, anda harus berjumpa dengan pakar sakit puan terlebih dahulu.

Rawatan perubatan untuk mempercepat kelahiran anak

Rawatan perubatan adalah kaedah yang paling berkesan dan selamat untuk mendorong melahirkan. Beberapa tindakan untuk mempercepat proses buruh adalah:

Penggunaan dadah

Salah satu jenis ubat untuk mempercepat tenaga kerja adalah hormon oksitosin. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, oxytocin adalah hormon yang boleh mencetuskan atau menguatkan kontraksi untuk memulakan persalinan. Ubat ini secara amnya diberikan dalam bentuk suntikan.

Sebagai tambahan kepada oxytocin, doktor juga boleh memberikan ubat yang mengandungi hormon prostaglandin. Fungsinya adalah untuk melebarkan serviks dan mencetuskan kontraksi. Ubat ini digunakan dengan memasukkannya terus ke dalam faraj.

Pecah kantung ketuban

Prosedur perubatan ini juga dikenali sebagai amniotomi. Apabila usia kehamilan telah melepasi jadual dan tidak ada tanda-tanda persalinan yang kelihatan, doktor atau bidan biasanya akan melakukan pecahnya kantung ketuban.

Tujuannya adalah untuk merangsang kontraksi tenaga kerja, sehingga saluran kelahiran dapat mulai terbuka dan persalinan dapat segera dimulai.

Pelebaran mekanikal

Pelebaran mekanikal dilakukan dengan memasukkan tiub nipis ke dalam vagina. Setelah tiub berjaya dimasukkan, doktor akan mengalirkan air ke dalam tiub untuk mengembung belon di hujungnya. Tindakan ini dapat membuat serviks melebar.

Kesan induksi buruh biasanya dapat dirasakan dalam beberapa jam atau hari setelah prosedur perubatan dilakukan. Sekiranya semua kaedah telah dicuba tetapi persalinan belum berlaku, doktor boleh melakukan pembedahan caesar.

Menjalani proses buruh yang panjang adalah meletihkan dan boleh menimbulkan tekanan. Untuk mengatasinya, wanita hamil boleh berehat dengan meminta suami mereka mengurut, berlatih teknik bernafas, atau mendengar lagu kegemaran mereka.

Rujuk lebih lanjut dengan pakar obstetrik mengenai apa yang boleh dilakukan oleh wanita hamil supaya persalinan dapat berlaku dengan segera. Mengambil tindakan untuk mempercepat persalinan tanpa menyesuaikannya dengan keadaan kesihatan sebenarnya berisiko menyebabkan gangguan, baik untuk wanita hamil atau janin di dalam rahim.