Mengenai Protein Shakes, Manfaat dan Keselamatan untuk Tubuh

Protein shake adalah minuman serbuk protein yang dicampurkan dengan air. Makanan tambahan ini biasanya diambil oleh orang yang ingin menurunkan berat badan atau meningkatkan jisim otot. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang berkaitan dengan risiko dan kesan sampingan protein shake yang penting untuk anda ketahui.

Protein adalah nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh untuk memperbaiki sel dan tisu yang rosak. Selain itu, protein juga berfungsi menghasilkan pelbagai zat penting dalam tubuh, seperti antibodi, hormon, dan zat pembekuan darah.

Protein shake boleh menjadi alternatif bagi anda yang sukar memenuhi keperluan protein melalui makanan atau memerlukan pengambilan protein yang lebih tinggi dengan alasan tertentu, seperti menjalani diet atau menjalani program senaman untuk membina otot.

Gegaran dan Jenis Protein

Protein shake termasuk dalam jenis makanan tambahan. Istilah protein shake itu sendiri berasal dari cara penyediaannya.gementar) dalam botol sehingga larut.

Terdapat beberapa jenis protein yang digunakan sebagai protein shake, iaitu:

Protein whey

Whey adalah jenis protein shake yang paling popular. Jenis protein ini mengandungi asid amino penting dari susu lembu yang mudah diserap oleh badan.

Protein kasein

Sama seperti whey, kasein juga berasal dari susu lembu dan mengandungi asid amino penting. Perbezaannya ialah, kasein diserap dengan lebih perlahan oleh badan.

Protein soya

Protein soya adalah alternatif bagi mereka yang alah kepada susu lembu. Protein soya juga mengandungi asid amino dan isoflavon penting.

Protein rami (rami)

Protein rami adalah protein tumbuhan yang tinggi omega-3 dan omega-6, tetapi rendah asid amino penting, terutama lisin.

Selain itu, ada protein shake yang dibuat dari protein beras, protein kacang polong, dan protein telur. Beberapa produk shake protein malah menggabungkan jenis protein di atas untuk melengkapkan jenis asid amino yang terdapat di dalamnya.

Pelbagai Kebaikan Protein Shakes

Terdapat beberapa faedah protein shake untuk kesihatan dan kecergasan, termasuk:

1. Menahan rasa lapar dan menekan selera makan

Goncangan protein dapat menekan rasa lapar dan selera makan dalam dua cara. Pertama, ia mengurangkan hormon ghrelin, yang memicu rasa lapar dan menekan selera makan. Kedua, ini membuatkan anda berasa kenyang lebih lama.

Manfaat ini menjadikan protein shake sering digunakan untuk menurunkan berat badan. Namun, perlu diingat bahawa terlalu banyak pengambilan protein shake tidak baik, kerana boleh menyebabkan kalori berlebihan. Ini sebenarnya berisiko menyebabkan penurunan berat badan adalah sukar.

Jadi, jika anda ingin menurunkan berat badan, 20 gram protein shake dalam satu minuman sudah cukup untuk mengurangkan rasa lapar.

2. Meningkatkan jisim otot

Pengambilan protein yang tinggi dapat meningkatkan metabolisme, kerana memerlukan lebih banyak tenaga untuk mencerna protein. Dalam prosesnya, otot membakar lebih banyak kalori daripada lemak, jadi apabila digabungkan dengan latihan membina otot, pengambilan protein shake dapat meningkatkan massa otot.

Kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan sekurang-kurangnya 40 gram protein sebelum tidur dapat merangsang tubuh untuk menghasilkan tisu otot. Oleh itu, pengambilan protein shake sebelum tidur boleh menjadi alternatif untuk meningkatkan jisim dan kekuatan otot.

Namun, penting untuk diingat bahawa pembentukan jisim badan dan jenis otot juga bergantung pada jenis latihan fizikal atau sukan yang sedang dilakukan.

3. Menghilangkan lemak perut

Pengambilan protein yang tinggi dapat membantu anda menurunkan lebih banyak lemak, terutama lemak perut, yang dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit.

Dalam beberapa kajian, peserta yang menjalani diet dengan mengganti sebahagian pengambilan kalori mereka menjadi protein mengalami penurunan lemak perut dan berat badan. Walau bagaimanapun, kaedah ini akan berkesan sekiranya disertai dengan senaman yang kerap.

4. Meningkatkan prestasi fizikal

Gegaran protein pada mulanya banyak dimakan oleh atlet yang ingin meningkatkan prestasi fizikal. Ini kerana pengambilan protein, termasuk protein shake, dapat meningkatkan kekuatan otot semasa bersenam dan meningkatkan stamina.

Risiko dan Kesan Sampingan Protein

Goncangan protein dianggap selamat jika dimakan dalam jumlah yang berpatutan dan mengikut arahan penggunaan. Walau bagaimanapun, pengambilan protein shake kadang-kadang boleh menimbulkan beberapa risiko dan kesan sampingan, termasuk:

Senak

Gegaran protein dapat menyebabkan masalah pencernaan, seperti kembung perut dan cirit-birit, apabila diminum oleh orang yang tidak bertoleransi laktosa. Selain itu, orang yang mengalami kesulitan mencerna protein atau kekurangan enzim pencernaan juga berisiko mengalami gangguan pencernaan ketika mengkonsumsi protein shake.

Penambahan berat badan

Protein shake boleh menurunkan berat badan. Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan, protein shake yang mengandungi banyak gula dan kalori juga berisiko bertambah berat badan.

Selain itu, gegaran protein juga dapat meningkatkan jisim otot pada orang yang kerap melakukan senaman untuk membesarkan otot. Peningkatan jisim otot ini juga boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Pelbagai masalah kesihatan lain

Pengambilan protein shake dapat menjadikan tubuh menjadi protein berlebihan. Ini dapat meningkatkan risiko beberapa masalah kesihatan, seperti dehidrasi, kekurangan kalsium, dan gangguan buah pinggang. Oleh itu, diet berprotein tinggi secara amnya tidak digalakkan untuk penghidap penyakit buah pinggang.

Di samping itu, terdapat protein shake yang mengandungi banyak gula dan pemanis tambahan. Sekiranya dikonsumsi terlalu kerap atau berlebihan, ini dapat meningkatkan risiko terkena diabetes.

Dalam kes tertentu, pengambilan protein shake juga boleh menyebabkan reaksi alergi, terutama pada orang yang mempunyai sejarah alahan makanan tertentu, seperti alergi susu.

Keperluan protein sebenarnya dapat dipenuhi dengan mudah melalui pengambilan makanan berprotein tinggi. Walaupun protein shake dapat dimakan untuk memenuhi keperluan protein, pengambilan protein dari makanan masih lebih baik daripada makanan tambahan.

Sekiranya anda ingin mengambil protein shake untuk tujuan tertentu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda mengenai faedah, kesan sampingan, dan dos yang sesuai dengan keperluan anda.