Leukoplakia - Gejala, sebab dan rawatan

Leukoplakia adalah tompok putih atau kelabu yang muncul di mulut. Tompok-tompok ini muncul sebagai reaksi mulut terhadap kerengsaan yang terjadi dalam waktu yang lama, misalnya akibat merokok.

Leukoplakia terbahagi kepada dua jenis, iaitu leukoplakia biasa dan leukoplakia berbulu. Leukoplakia umumnya berlaku pada lidah, dinding rongga mulut (di dalam pipi), atap mulut, atau di lantai mulut (di bawah lidah).

Leukoplakia boleh menjadi penanda keadaan kesihatan seseorang. Leukoplakia diketahui berkaitan dengan barah mulut. Sementara itu, leukoplakia berbulu dikaitkan dengan jangkitan dengan virus Epstein-Barr atau HIV.

Walaupun keadaan ini boleh berlaku pada usia berapa pun, leukoplakia lebih kerap berlaku pada orang tua.

Punca dan Faktor Risiko untuk Leuklopakia

Punca sebenar leukoplakia tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap timbul kerana kerengsaan dan keradangan. Keadaan berikut diketahui dapat meningkatkan risiko seseorang menghidap leukoplakia:

 • Mempunyai tabiat merokok atau mengunyah tembakau
 • Mempunyai gigi yang tidak rata, misalnya, kerana patah, dan gosokkan ke lidah atau dinding mulut
 • Menggunakan gigi palsu yang tidak sesuai dengan betul
 • Mengambil minuman beralkohol dalam jangka masa panjang
 • Mempunyai keadaan radang di dalam badan
 • Kerap kali terkena cahaya matahari di bibir
 • Menghidap barah mulut atau HIV / AIDS

Leukoplakia berbulu disebabkan oleh virus Epstein-Barr. Setelah seseorang dijangkiti, virus ini akan kekal di dalam badan selama-lamanya. Walau bagaimanapun, virus Epstein-Barr umumnya tidak aktif, kecuali pada orang dengan sistem imun yang lemah, seperti orang dengan HIV / AIDS.

Gejala Leukoplakia

Leukoplakia dicirikan oleh kemunculan tompok di mulut. Tompok ini dapat berkembang dengan perlahan, selama beberapa minggu atau bulan. Ciri-ciri bintik di leukoplakia termasuk:

 • Berwarna putih atau kelabu, tidak dapat dikeluarkan dengan berus gigi atau berkumur
 • Boleh bertekstur tidak rata atau halus
 • Terasa tebal dan keras apabila disentuh
 • Muncul bersama dengan tompok merah yang menonjol (ciri prakanker)

Walaupun tidak menyakitkan, tompok ini sensitif terhadap panas, makanan pedas, atau sentuhan.

Leukoplakia berbulu mempunyai bentuk yang berbeza dari leukoplakia biasa. Leukoplakia berbulu mempunyai warna putih keabu-abuan dengan tekstur berbulu. Tompok-tompok ini biasanya terdapat di sebelah kanan atau kiri lidah dan berbentuk seperti garis-garis yang menonjol.

Bila hendak berjumpa doktor

Leukoplakia boleh menjadi tanda keadaan serius. Segera berjumpa doktor sekiranya gejala berikut muncul:

 • Tompok atau luka putih di mulut yang tidak hilang selepas 2 minggu
 • Sukar membuka rahang
 • Benjolan atau tompok putih, tompok merah, atau tompok gelap di mulut
 • Sakit di telinga ketika menelan
 • Perubahan pada tisu mulut

Pada pesakit leukoplakia yang telah menjalani rawatan, disarankan untuk melakukan pemeriksaan berkala untuk mencegah leukoplakia berulang.

Diagnosis leuklopakia

Doktor akan bertanya mengenai gejala dan sejarah perubatan pesakit. Doktor juga akan bertanya apakah pesakit mempunyai kebiasaan merokok, minum minuman beralkohol, atau melakukan kebiasaan yang boleh menyebabkan kerengsaan pada mulut.

Selepas itu, doktor akan memeriksa bahagian dalam mulut pesakit. Sekiranya bintik-bintik putih tidak hilang dengan menggosok, boleh disyaki bintik-bintik itu leukoplakia.

Sekiranya diperlukan, doktor akan melakukan biopsi (pengambilan sampel tisu), pada tompok-tompok di dalam mulut pesakit. Biopsi dapat membantu doktor mengetahui penyebab leukoplakia dan mengesampingkan kemungkinan gejala disebabkan oleh penyakit lain, seperti kandidiasis oral.

Rawatan Leukoplakia

Leukoplakia umumnya tidak berbahaya, dan dapat sembuh dalam beberapa minggu atau bulan setelah perengsa dirawat. Jadi, kaedah merawat leukoplakia bergantung kepada penyebab kerengsaan.

Sebagai contoh, leukoplakia yang disebabkan oleh geseran gigi yang tajam dapat dirawat dengan gigi yang diperbaiki pada doktor gigi. Sekiranya leukoplakia berlaku akibat kerengsaan rokok, maka cara untuk mengatasi keadaan ini adalah dengan berhenti merokok.

Walau bagaimanapun, jika tempat itu tidak hilang, pembedahan membuang tempat dengan sayatan pisau bedah, sinar laser, atau pembekuan (almari pakaian), boleh menjadi pilihan.

Pada pesakit dengan leukoplakia berbulu, doktor akan memberikan ubat antivirus untuk mencegah perkembangan tompok. Doktor juga akan menetapkan krim yang mengandungi asid retinoid, untuk mengurangkan bintik-bintik.

Komplikasi Leukoplakia

Leukoplakia umumnya tidak menyebabkan kerosakan kekal pada tisu di mulut. Walau bagaimanapun, leukoplakia dapat meningkatkan risiko kanser mulut. Perlu diingat, risiko barah mulut masih akan ada walaupun bintik leukoplakia telah dihilangkan.

Sementara itu, leukoplakia berbulu pada amnya tidak berisiko menyebabkan barah mulut. Walau bagaimanapun, leukoplakia berbulu boleh menjadi tanda awal jangkitan HIV / AIDS.

Pencegahan Leukoplakia

Leukoplakia dapat dicegah dengan menjalani gaya hidup yang sihat, seperti:

 • Berhenti merokok
 • Kurangkan pengambilan minuman beralkohol
 • Makan banyak makanan yang mengandungi antioksidan, seperti bayam dan wortel
 • Hubungi doktor gigi secara berkala, terutamanya untuk orang yang menderita keadaan ini, agar tidak berulang