6 Jenis Ikan yang Disyorkan untuk Wanita Hamil

Ikan adalah salah satu menu yang baik dimakan semasa mengandung. Terdapat beberapa jenis ikan untuk wanita hamil yang baik untuk dimakan kerana mengandungi pelbagai nutrien. Apakah jenis ikan ini? Ayuh, cari jawapannya dalam artikel berikut.

Ikan mengandungi protein, lemak (omega-3), serta pelbagai vitamin dan mineral, seperti kalsium, zat besi, zink, dan selenium, yang baik untuk tubuh wanita hamil dan pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim.

Kandungan protein yang tinggi dan asid lemak omega-3 pada ikan menjadikan makanan ini pilihan makanan yang baik untuk menyokong perkembangan otak janin dalam rahim.

Jenis Ikan untuk Ibu Hamil

Secara umum, terdapat 2 jenis ikan yang boleh dimakan oleh ibu hamil, iaitu ikan laut dan ikan air tawar. Walaupun mereka mempunyai habitat hidup yang berbeza, kedua-duanya masih memberikan nutrien dan faedah yang sama untuk wanita hamil.

Berikut adalah beberapa pilihan ikan yang baik untuk dimakan semasa mengandung:

1. Ikan nila

Ikan nila adalah salah satu jenis ikan air tawar yang mempunyai banyak nutrien untuk wanita hamil dan janin. Jenis ikan ini senang dijumpai di pasar raya dan pasar tradisional.

Ikan nila diketahui mempunyai kandungan protein yang cukup tinggi. Dalam 100 gram ikan nila, mengandungi sekitar 26 gram protein. Selain itu, ikan nila juga baik untuk dimakan kerana mengandung vitamin B, kalsium, fosfor, selenium, dan kalium.

Pelbagai nutrien di atas sangat berguna untuk membantu meningkatkan pertumbuhan tisu badan dan otak janin, membantu pertumbuhan tulang janin, dan menyokong pertumbuhan tisu ibu dan tisu rahim semasa kehamilan.

2. Ikan keli

Ikan ini senang diperoleh dengan harga yang agak berpatutan. Walau bagaimanapun, pemakanan dan faedah ikan keli tidak boleh dipandang rendah. Kerana ikan keli diketahui mengandungi banyak nutrien penting untuk wanita hamil dan janin, seperti protein, vitamin B12, selenium, fosforus, zat besi, dan asam lemak omega-3 dan omega-6.

Ikan ini juga terbukti rendah kalori dan merkuri sehingga selamat untuk dimakan oleh ibu hamil. Kandungan nutrien pada ikan keli dapat membantu pertumbuhan dan memperbaiki tisu otot dan mencegah anemia pada wanita hamil.

3. Ikan tuna

Tuna baik untuk dimakan oleh wanita hamil kerana kaya dengan protein, zat besi, zink, kalsium, dan vitamin B. Nutrien ini memainkan peranan penting dalam pengeluaran sel darah merah yang diperlukan oleh wanita hamil dan janin semasa kehamilan.

4. Salmon

Salmon adalah salah satu jenis ikan laut yang baik untuk dimakan semasa mengandung. Ikan jenis ini dikenali sebagai ikan padat nutrien yang rendah kadar merkuri. Salmon kaya dengan omega-3, protein, vitamin, dan mineral.

Nutrien ini tentunya bermanfaat untuk wanita hamil dan janin. Kandungan omega-3 yang tinggi dalam salmon juga diketahui baik untuk perkembangan otak janin. Selain itu, salmon juga baik untuk dimakan oleh ibu hamil untuk mengurangkan risiko kelahiran pramatang, preeklamsia, dan kemurungan postpartum.

5. Sardin

Sarden mempunyai kandungan nutrisi yang hampir sama dengan ikan lain, seperti tuna dan salmon. Bukan hanya mempunyai nilai pemakanan yang tinggi, sardin juga selamat untuk dimakan oleh ibu hamil kerana kandungan merkuri yang rendah. Sekiranya wanita hamil jarang memakan sardin sebagai pilihan menu makanan harian, mulai sekarang mereka boleh mencubanya.

6. Ikan teri

Ikan teri adalah salah satu jenis ikan yang senang dijumpai dan harganya berpatutan. Ikan teri kaya dengan protein, omega-3, vitamin B, vitamin E, dan mineral seperti kalsium, zat besi, kalium, magnesium, selenium, dan zink.

Nutrien ini dimakan dengan baik oleh ibu hamil sebagai pelengkap pengambilan nutrien untuk menjaga kesihatan dan menyokong pertumbuhan tulang dan gigi janin. Bukan itu sahaja, ikan teri juga dikelaskan sebagai ikan rendah merkuri sehingga selamat untuk dimakan oleh ibu hamil.

Petua Memilih dan Memakan Ikan untuk Ibu Hamil

Supaya ikan untuk wanita hamil lebih sihat dan selamat untuk dimakan, ibu hamil boleh mencuba petua berikut:

  • Sekiranya anda membeli keseluruhan ikan, pastikan bahagian mata ikan itu jelas dan tekstur badannya tegas
  • Elakkan ikan yang tinggi merkuri, seperti ikan tenggiri.
  • Simpan ikan di dalam peti sejuk sebaik sahaja dibeli.
  • Basuh ikan dengan bersih sebelum memprosesnya menjadi makanan untuk dimakan.
  • Pastikan ikan yang hendak dimakan dimasak dengan sempurna. Dikhuatiri ikan yang tidak dimasak masih akan terdedah kepada bakteria atau virus yang boleh membahayakan wanita hamil dan janin di dalam rahim.

Sebelum ini telah dijelaskan bahawa ikan laut dan ikan air tawar sama-sama baik untuk dimakan. Namun, perhatikan bahagian ikan yang dimakan. Ikan yang mengandungi lebih banyak merkuri, seperti tuna dan tuna, harus dibatasi tidak lebih dari 2 hidangan setiap minggu.

Sementara ikan yang mengandung merkuri rendah, seperti ikan teri, salmon, sardin, atau ikan air tawar, dapat dikonsumsi sebanyak 2-3 porsi seminggu.

Selain ikan, pastikan wanita hamil juga memakan makanan sihat lain, seperti buah, sayur, kacang, dan susu serta produk yang diproses. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu atau tidak pasti sama ada anda boleh memakan jenis ikan di atas, wanita hamil boleh berjumpa pakar sakit puan.