PRP, Sihat dan Cantik dengan Darah Sendiri

PRP (plasma kaya platelet) adalah plasma darah yang telah diperkaya dengan platelet. Salah satu kelebihan PRP adalah kemampuannya untuk merangsang penyembuhan tulang dan tisu lembut. Bukan hanya untuk rawatan, terapi PRP juga banyak digunakan dalam dunia kecantikan.

Platelet atau platelet mengandungi ratusan protein yang disebut faktor pertumbuhan. Faktor ini memainkan peranan penting dalam proses pembekuan darah dan penyembuhan luka.

Dalam kaedah rawatan PRP, kandungan platelet akan ditambahkan ke dalam plasma darah hingga mencapai kepekatan 5-10 kali dari normal. Dengan menambahkan lebih banyak kepekatan platelet daripada biasa, diharapkan proses penyembuhan akan lebih cepat.

Proses Rawatan dengan PRP

Kaedah rawatan dengan PRP adalah unik, kerana darah yang digunakan berasal dari darah pesakit sendiri. Kaedah ini terdiri daripada beberapa peringkat yang merangkumi:

  • Pengambilan darah
  • Memproses darah pesakit menjadi PRP
  • Suntikan PRP ke dalam badan pesakit.

Sejak 2 minggu sebelum prosedur ini dilakukan, pesakit akan diminta untuk tidak mengambil ubat anti-radang, seperti aspirin atau ibuprofen. Selain itu, pemeriksaan ultrasound juga perlu dilakukan untuk mengesahkan diagnosis dan menentukan lokasi rawatan yang sesuai.

Seterusnya, doktor akan mengambil darah pesakit sebanyak 20-60 mililiter dan memasukkannya ke dalam alat berputar yang dipanggil empar. Alat ini akan memisahkan pelbagai komponen darah. Dari jumlah darah yang diambil dari proses ini, beberapa milimeter plasma darah kaya platelet akan diperoleh.

Selepas itu, pesakit akan diberi anestetik tempatan dan doktor akan menyuntikkan cecair PRP ke bahagian badan yang cedera atau cedera. Prosedur suntikan PRP akan menyebabkan kesakitan dan kerengsaan ringan di tempat suntikan selama beberapa hari.

Keadaan Boleh Diobati dengan PRP

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa terapi PRP dapat membantu proses penyembuhan kecederaan. Beberapa keadaan yang dapat dirawat menggunakan terapi ini termasuk:

1. Siku tenis

Siku tenis sakit teruk kerana kecederaan pada otot dan tendon di sekitar bahagian luar siku. Keadaan ini biasanya dialami oleh pemain tenis dan orang yang sering bekerja atau melakukan aktiviti menggunakan kekuatan lengan dan tangan.

Tendon mempunyai aliran darah yang sedikit, jadi proses penyembuhan di kawasan ini lambat. Dengan terapi PRP, platelet dan pelbagai faktor pertumbuhan akan ditambahkan terus ke kawasan tendon, sehingga mempercepat proses penyembuhan.

Ini juga disokong oleh kajian yang menunjukkan bahawa terapi PRP mampu merawat kecederaan siku tenis lebih baik daripada suntikan kortikosteroid.

2. Keradangan tendon lutut kronik

Keradangan tendon Achilles kronik dan keradangan pada lututpatela) adalah keadaan yang juga dapat dirawat dengan terapi PRP. Walau bagaimanapun, perbandingan keberkesanan terapi ini dengan terapi lain masih memerlukan kajian lebih lanjut.

3. Kecederaan akut pada otot dan ligamen

Kecederaan akut pada otot dan ligamen adalah perkara biasa pada atlet. Jenis kecederaan ini dicirikan oleh menarik otot hamstring di paha dan lutut kerana keseleo.

Ramai atlet profesional menggunakan terapi PRP untuk merawat keadaan ini. Malangnya, tidak ada bukti saintifik yang mengesahkan bahawa terapi jenis ini sebenarnya membantu proses penyembuhan kecederaan otot dan ligamen dengan lebih cepat.

4. Tulang patah

Terapi PRP juga dapat digunakan untuk merawat patah tulang. Pelbagai faktor pertumbuhan yang terkandung dalam PRP diyakini dapat menyokong pertumbuhan dan penyembuhan tulang patah.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memastikan keberkesanan terapi PRP dalam proses pemulihan patah tulang.

Sebagai tambahan kepada empat keadaan di atas, terapi PRP juga dipercayai dapat membantu beberapa jenis pembedahan dan salah satunya adalah pembedahan bahu untuk memperbaiki tendon yang koyak. PRP juga telah digunakan untuk memperbaiki ligamen lutut yang koyak, terutamanya ligamen cruciate anterior (ACL).

Walau bagaimanapun, manfaat PRP dalam kedua keadaan masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk memastikan keberkesanannya.

Keadaan Lain Menggunakan Suntikan PRP

Bukan hanya dalam dunia kesihatan, PRP juga telah digunakan dalam dunia kecantikan. Berikut adalah beberapa keadaan yang dapat dirawat dengan terapi PRP:

Kulit berkedut

Anda mungkin pernah mendengar istilah "muka Pontianak". Muka Vampire adalah rawatan wajah yang menggunakan kaedah PRP. Rawatan jenis ini bertujuan untuk menghilangkan kedutan, parut jerawat, dan tanda regangan pada kulit.

Di samping itu, kaedah ini juga dipercayai dapat menjadikan kulit lebih lembut, licin, berseri, dan juga warna kulit.

Terapi PRP secara amnya tidak menyebabkan reaksi alergi kerana berasal dari tubuh pesakit sendiri, tetapi prosedur ini juga mempunyai risiko dan salah satunya adalah penyebaran HIV kerana peralatan yang tidak steril.

Kebotakan

Penggunaan PRP juga berkesan dalam merawat kebotakan yang disebabkan oleh alopecia androgenik akibat gangguan hormon. Alopecia androgenik boleh berlaku pada lelaki dan wanita.

Ini berlaku kerana kerentanan folikel rambut, mengakibatkan penipisan rambut secara beransur-ansur. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan kemampuan suntikan PRP dalam merawat kebotakan.

Osteoartritis

PRP juga telah diuji untuk penghidap osteoartritis. Pada orang dengan osteoartritis, PRP adalah kaedah rawatan alternatif, terutama pada peringkat awal penyakit.

Oleh itu, anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami gejala yang menunjukkan osteoartritis, seperti sakit sendi atau kelembutan dan kekakuan pada sendi.

Malangnya, keberkesanan terapi PRP untuk pesakit dengan osteoartritis tidak diketahui dengan pasti. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk membuktikan keberkesanan dan keselamatan kaedah ini.

Sejauh ini, terapi PRP nampaknya berkesan untuk digunakan pada tendonitis kronik di siku (Gambar.siku tenis). Walaupun menjanjikan, terapi PRP masih memerlukan banyak kajian untuk membuktikan keberkesanannya dalam keadaan lain, termasuk dalam dunia kecantikan.

Sekiranya anda berminat menggunakan terapi PRP sebagai rawatan untuk keadaan tertentu atau rawatan kosmetik, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mengetahui faedah dan kesan sampingannya.