Menjaga Kesihatan Sendi Supaya Bebas Bergerak

Sendi yang sihat membolehkan badan membengkok, memutar, dan melakukan aktiviti lain. Memelihara sendi dapat dilakukan dengan membiasakan diri dengan postur tubuh yang baik, menambah keperluan pemakanan, dan aktif.

Sendi adalah kawasan di antara dua tulang. Bahagian badan yang termasuk dalam sistem rangka ini, terletak di beberapa tempat seperti jari, siku, pergelangan tangan, bahu, tulang belakang, rahang, pelvis, pangkal paha, lutut, kaki, dan antara tulang dada dan tulang selangka.

Sendi umumnya terdiri daripada tisu penghubung dan tulang rawan, bersama dengan cecair sinovial yang bertindak sebagai pelincir. Sendi mempunyai fungsi penting, iaitu menghubungkan tulang sehingga bahagian badan dapat bergerak.

Sebenarnya, kecederaan dan penuaan boleh merosakkan tulang rawan, menyebabkan reaksi yang boleh merosakkan sendi dan menyebabkan arthritis. Mengetahui fungsi penting sendi, tidak berlebihan untuk mengatakan bahawa bahagian tubuh yang satu ini mesti dijaga dan dijaga agar sentiasa berfungsi dengan baik. Caranya adalah dengan melakukan langkah-langkah berikut.

Mengekalkan berat badan yang ideal

Berat badan berlebihan memberi tekanan tambahan pada sendi melebihi kemampuan normalnya. Akibatnya, sendi menjadi lemah dan rosak, terutama pada sendi yang mempunyai berat badan seperti lutut, pinggul, dan punggung. Menurunkan berat badan dapat mengurangkan tekanan pada sendi ini dan membantu mencegah kecederaan sendi.

Bergerak banyak, tetapi jangan keterlaluan

Kekurangan pergerakan menjadikan sendi kaku. Banyak pergerakan dan senaman yang teratur membantu otot-otot di sekitar sendi kuat dan berfungsi dengan baik. Namun, ada perkara yang perlu diberi perhatian semasa anda bersenam:

  • Pakai alat pelindung (topi keledar, alas lutut, siku, pergelangan tangan) untuk mengelakkan kecederaan atau kecederaan. Pelindung pada siku dan pergelangan tangan juga mengurangkan kejutan sendi semasa melakukan aktiviti. Anda boleh menggunakan alat pelindung ketika berbasikal, menunggang motosikal, memakai roller skate, dan pelbagai aktiviti berisiko lain. Kecederaan ringan atau kecederaan serius boleh merosakkan tulang rawan pada sendi, menyebabkan masalah jangka panjang.
  • Panaskan dan regangkan sebelum bersenam. Pemanasan dapat meningkatkan aliran darah ke seluruh badan dan sendi dan melonggarkan pergerakan sendi untuk mengelakkan sendi terhakis, serta mencegah kekejangan otot.
  • Jangan membesar-besarkan. Terlalu kerap atau bersenam terlalu keras sebenarnya boleh merosakkan sendi.

Mengekalkan Postur Yang Baik

Biasakan duduk, berdiri, dan berjalan dengan normal sehingga berat badan sama rata dan badan seimbang. Dianjurkan untuk membiasakan diri dengan postur yang baik seperti bahu selari, dada lurus, perut sedikit ditarik, dan tapak kaki menghadap ke hadapan.

Mengangkat Objek Berat dengan Betul

Mengangkat benda berat pada kedudukan yang tidak betul boleh menyebabkan kerosakan sendi. Objek berat memberi tekanan tambahan pada sendi, menjadikannya lebih rentan terhadap kecederaan dan kerosakan. Sekiranya anda harus mengangkat sesuatu yang berat, tekuk lutut ke posisi jongkok. Kemudian luruskan kaki anda untuk mengangkat objek. Sebaiknya jangan mengangkat benda berat dengan membongkok atau mengangkatnya ke ketinggian bahu.

Memakan makanan yang mana Baic untukBersama

Beberapa makanan yang baik untuk kesihatan sendi:

  • Buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan antioksidan seperti ceri, blueberry, blackberry, delima, paprika, jeruk, tomato, brokoli, pakcoy, bayam, dan nanas.
  • Makanan yang kaya dengan kalsium dan vitamin D, seperti susu dan salmon atau sardin.
  • Makanan yang dapat mencegah atau mengurangkan peradangan (inflamasi) seperti oatmeal, kunyit, dan walnut.
  • Makanan yang kaya dengan protein dan kondroitin sulfat untuk membina tulang yang sihat, seperti makanan laut, timun laut, atau tulang rawan pada tulang ayam.

Kurangkan pengambilan makanan dan minuman yang mengandungi banyak lemak, garam, alkohol, dan gula seperti soda, bir, dan daging yang diproses.

Makanan Tambahan Bersama

Ramai orang mengambil makanan tambahan bersama yang mengandungi glukosamin dan kondroitin untuk menjaga kesihatan sendi. Makanan tambahan dianggap mengurangkan kesakitan osteoartritis pada sesetengah orang. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti bahawa suplemen dapat mencegah semua bentuk artritis.

Menjaga kesihatan sendi adalah penting kerana memudahkan anda berjalan, berlari, bersenam, melompat, dan melakukan aktiviti lain. Namun, jika anda merasa sakit pada sendi anda, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat dan pantas.