Inilah Bahaya Memberi Air kepada Bayi

Pemberian air kepada bayi di bawah usia 6 bulan tidak boleh dilakukan kerana terdapat lebih banyak risikomiliknya dan bukannya faedahnya. Lagipun, keperluan pemakanan dan cecair badan bayi telah dipenuhi dengan penyusuan susu ibu atau susu formula.

Berbagai institusi kesihatan mencadangkan agar bayi diberi ASI eksklusif selama 6 bulan pertama kehidupan. Yang dimaksudkan dengan penyusuan susu ibu secara eksklusif adalah bahawa bayi hanya diberi susu ibu sebagai satu-satunya pengambilan nutrien dan tidak mengambil makanan atau minuman tambahan lain, termasuk air dan jus.

Sekiranya penyusuan susu ibu secara eksklusif tidak mungkin dilakukan, maka bayi boleh diberi susu formula. Walau bagaimanapun, kandungan dalam formula mestilah sesuai dengan keperluan pemakanan bayi pada usianya.

Untuk menentukan jenis susu formula yang sesuai untuk anak kecil anda, anda boleh berjumpa lebih lanjut dengan pakar pediatrik anda.

Risiko Memberi Air kepada Bayi

Sekiranya diberi air, bayi di bawah usia 6 bulan berisiko menghadapi beberapa masalah kesihatan, termasuk:

1. Perut kembung

Memberi air kepada bayi dapat membuat perutnya terasa kembung, kerana sistem pencernaannya belum dapat menyerap cecair dengan betul. Bukan hanya itu, kapasiti perut bayi yang baru lahir masih belum optimum, sehingga tidak dapat menerima terlalu banyak pengambilan cairan.

2. Cirit-birit

Sekiranya bayi anda menggunakan susu formula, gunakan air yang telah direbus hingga dimasak pada suhu sekurang-kurangnya 80 ° C, kemudian sejukkan sebelum memberikannya kepada bayi. Penggunaan air yang tidak bersih dapat meningkatkan risiko bayi anda mengalami cirit-birit.

Sekiranya anda menggunakan air botol, pastikan untuk memeriksa kandungan mineral terlebih dahulu. Jangan memilih air mineral yang mengandungi terlalu banyak natrium atau sulfat. Periksa label pada bungkusan air dan pastikan tahap natrium (Na) tidak melebihi 200 mg seliter dan tahap sulfat (SO atau SO4) kurang dari 250 mg seliter.

3. Keracunan air (mabuk air)

Walaupun jarang, memberi terlalu banyak air boleh menyebabkan anak anda mengalami keracunan air. Ini berlaku apabila tahap garam (natrium) dalam darah turun terlalu banyak, mengganggu keseimbangan elektrolit dalam badan.

Gejala yang muncul ketika bayi mengalami keracunan air adalah muntah, cirit-birit, dan tubuhnya kelihatan bengkak. Keadaan ini perlu diperhatikan kerana boleh menyebabkan bayi mengalami sawan dan juga koma.

4. kekurangan zat makanan

Memberi air boleh membuat bayi merasa kenyang, sehingga keinginan untuk minum susu ibu atau susu formula berkurang.

Ini dapat mengelakkan bayi mendapat nutrien yang cukup dari susu ibu atau formula untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka. Akibatnya, si kecil anda berisiko kekurangan zat makanan dan penurunan berat badan.

Bilakah Bayi Boleh Minum Air?

Bayi baru dibenarkan diberi air dalam situasi dan keadaan berikut:

  • Kekeringan

    Sekiranya anak anda mengalami dehidrasi, misalnya kerana cirit-birit, demam tinggi, atau muntah, doktor biasanya akan menyarankan untuk memberi minuman elektrolit khas untuk bayi. Tujuannya adalah untuk menggantikan cecair dan elektrolit yang hilang dari badan si kecil anda.

  • Haus

    Setelah berumur 6 bulan, bayi dapat diberi air ketika dia dahaga. Walau bagaimanapun, disyorkan untuk tidak memberikannya lebih dari 8 sudu besar atau setengah gelas air setiap hari. Terus mengutamakan susu ibu sebagai pengambilan nutrien utama walaupun bayi berusia lebih dari enam bulan.

  • Sudah boleh menggunakan MPASI

    Bayi boleh minum air setelah berumur 6 bulan dan mula makan makanan pejal (MPASI). Walau bagaimanapun, sebilangan doktor mungkin mencadangkan untuk menunda pemberian air bayi anda sehingga usia 1 tahun.

Tidak semua minuman sesuai untuk bayi dan kanak-kanak, terutama yang berumur di bawah 6 bulan. Selain air untuk bayi, beberapa minuman lain, seperti teh, minuman ringan, jus, dan kopi, juga tidak disarankan untuk diberikan kepada bayi.

Sekiranya anda masih keliru mengenai peraturan pemberian air atau jika anak anda mengalami masalah kesihatan setelah diberi air, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pediatrik.