Berikut adalah 6 kebaikan Merendam Kaki dengan Air Garam

Merendam kaki dengan air masin adalah rawatan sederhana yang berkesan untuk merawat bau kaki, sakit, tumit retak dan kasar, hingga jangkitan kulat..

Selain digunakan untuk mengatasi masalah pada kaki, air garam juga berkesan untuk mengurangkan sakit otot semasa hamil. Untuk mendapatkan faedah ini, anda hanya rendam badan dengan air garam. Tetapi untuk mendapatkan manfaat maksimum, gunakan garam yang mengandungi magnesium sulfat, seperti garam Himalaya.

Pelbagai Khasiat Merendam Kaki dengan Air Garam

Berikut adalah pelbagai faedah merendam kaki anda dengan air masin, bersama dengan penjelasannya:

1. Menghilangkan bau kaki

Kaki yang diliputi oleh kasut sepanjang hari dapat menjadikan kelembapan di kawasan kaki anda tinggi. Keadaan ini menjadi tempat yang tepat untuk pembiakan bakteria. Pertemuan bakteria dan peluh pada kaki akan menyebabkan timbulnya bau yang tidak menyenangkan pada kaki.

Untuk mengurangkan bau kaki, salah satu cara yang boleh anda lakukan adalah merendamnya di dalam air garam.

Caranya, larutkan 1/2 sudu garam ke dalam bekas air suam. Kemudian, rendam kaki anda di dalam bekas selama 10-20 minit. Ini akan membersihkan kaki anda dan mencegah pertumbuhan bakteria penyebab bau.

2. Merawat kuku kaki

Langkah pertama dalam merawat kuku kaki adalah merendamnya di dalam air garam sebentar. Dengan merendam kaki anda di dalam air garam, kuku tebal akan menjadi lebih lembut, menjadikannya lebih mudah dipotong.

Namun, jangan rendam dalam air masin. Anda juga disarankan untuk melakukan rawatan kuku kaki yang lain, seperti membersihkan dan memangkas kuku kaki dengan kerap. Selain itu, pakai kasut dengan ukuran yang tepat.

3. Mengurangkan kesakitan dan bengkak akibat kuku yang tumbuh ke dalam

Kuku kaki yang tumbuh atau kuku kaki yang tumbuh ke dalam boleh menyakitkan. Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak akibat kuku kaki yang tumbuh ke dalam adalah merendamnya di dalam air garam. Anda boleh melakukannya selama 10-20 minit setiap hari.

4. Mengatasi kaki yang retak

Anda juga boleh merawat kaki kering dan tumit retak dengan merendam kaki anda di dalam air garam. Kaedah ini juga dapat menjadikan otot kaki anda menjadi lebih santai.

5. Mencegah insomnia

Merendam kaki di dalam air garam yang mengandung magnesium sulfat juga dianggap berkesan untuk merawat gangguan tidur, seperti insomnia. Ini kerana aliran darah di kaki menjadi lancar. Aliran darah yang lancar dapat membantu anda merasa lebih selesa, mengurangkan tekanan, dan melegakan kesakitan pada kaki.

6. Mengatasi jangkitan kulat pada kaki

Selain menggunakan ubat antijamur topikal, merendam kaki dengan air garam juga berkesan membantu merawat jangkitan kulat pada kaki. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu menyediakan bekas air suam dan 1/2 sudu teh garam. Seterusnya, larutkan garam dalam air suam dan rendam kaki anda selama 20 minit. Lakukan ini dua kali sehari sehingga ruam akibat jangkitan yis mengering lebih cepat dan hilang.

sekarang, demikian penjelasan mengenai faedah merendam kaki dengan air garam. Tetapi apa yang perlu digarisbawahi, rawatan ini hanya bermanfaat, bukan terapi utama. Oleh itu, jika anda mempunyai aduan kesihatan tertentu, berjumpa doktor terlebih dahulu.