Mengakui Induksi Semula Jadi yang Selamat, Mengelakkan Risiko

Menunggu hari sebelum penghantaran adalah masa ini sangat tertekan. Tidak NSkagumbetulketika banyak wanita hamil berusaha melakukan induksi semula jadi untuk mempercepat hari kelahiran.

Walaupun sudah memasuki hari kelahiran yang diperkirakan (HPL), tidak sedikit wanita hamil yang belum merasakan kontraksi. Sebenarnya, masa yang sesuai untuk melahirkan biasanya pada usia kehamilan 39 minggu.

Ini boleh membuat wanita hamil lebih risau akan bayi atau proses kelahirannya nanti. Oleh itu, tidak sedikit yang menginginkan penghantaran dipercepat. Satu pertimbangan adalah dengan aruhan semula jadi.

4 Induksi Semula Jadi yang Disarankan

Untuk melakukan teknik induksi semula jadi ini, wanita hamil boleh melakukannya sendiri atau bersama pasangan di rumah. Walau bagaimanapun, terdapat juga teknik induksi yang mesti dilakukan oleh doktor atau pakar perubatan di hospital.

Berikut adalah beberapa jenis induksi semula jadi yang disyorkan:

1. Berhubungan seks

Melakukan hubungan seks dengan pasangan boleh digunakan sebagai cara induksi semula jadi. Kandungan prostaglandin dalam sperma dapat merangsang serviks dan akhirnya membuat rahim berkontraksi.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa induksi seks tidak digalakkan untuk wanita hamil yang membran pecah. Sekiranya ragu-ragu, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu.

2. Rangsangan puting

Rangsangan puting boleh mencetuskan pembebasan hormon oksitosin. Selanjutnya, hormon oksitosin yang keluar akan mencetuskan pengecutan. Rangsangan ini boleh dilakukan dengan tangan atau pam payudara.

Namun, doktor menekankan bahawa rangsangan puting susu harus dilakukan dengan pengawasan yang tepat agar keadaan bayi dalam kandungan dapat dipantau dengan baik untuk mengelakkan kontraksi rahim yang berlebihan yang dapat membahayakan bayi.

3. Mengeluarkan dinding ketuban dari serviks

Induksi semula jadi ini mesti dilakukan oleh doktor atau bidan. Dengan kaedah induksi semula jadi jenis ini, doktor akan menggunakan jari di sekitar serviks, sehingga membran amniotik dan serviks dipisahkan.

Tindakan ini diharapkan dapat mencetuskan pelepasan hormon prostaglandin dan mencetuskan persalinan. Kaedah ini biasanya tidak menyakitkan. Walau bagaimanapun, sebilangan wanita hamil mungkin mengalami ketidakselesaan dan pendarahan.

4. Memecahkan kantung ketuban

Apabila kantung amniotik pecah, hormon prostaglandin akan meningkat, mencetuskan kontraksi. Untuk memecahkan kantung ketuban, doktor akan menggunakan cangkuk plastik yang bersih dan nipis.

Cangkuk digosokkan pada membran amniotik yang berada di bahagian dalam serviks sehingga kepala bayi turun ke serviks. Keturunan kepala bayi biasanya merupakan induksi semula jadi yang menjadikan kontraksi rahim lebih kuat sehingga kantung ketuban pecah dan hormon prostaglandin dilepaskan.

Hati-hati dengan Induksi Semula jadi yang Tidak Terbukti

Sebagai tambahan kepada 4 induksi semula jadi di atas, wanita hamil juga perlu menyedari induksi semula jadi yang hanya berdasarkan mitos atau yang belum terbukti secara perubatan. Lebih baik berunding dengan pakar obstetrik anda sebelum melakukannya.

Berikut adalah senarai induksi semula jadi yang belum terbukti secara perubatan, iaitu:

1. Berjalan jauh

Berjalan memang boleh mendorong bayi turun ke pelvis. Walau bagaimanapun, keberkesanannya masih banyak kerana induksi semula jadi masih belum dapat dipastikan. Dikhuatiri berjalan kaki jarak jauh boleh menyebabkan wanita hamil menjadi letih sebelum bersalin dan tidak dapat mendorong ketika kontraksi tiba.

2. Makan makanan pedas

Mitos yang tersebar luas mengatakan bahawa makanan pedas dapat merangsang pengecutan rahim. Sebenarnya, induksi semula jadi ini belum terbukti secara perubatan dan sebenarnya berisiko menyebabkan pedih ulu hati pada wanita hamil. Selain itu, tidak ada hubungan langsung antara rahim dan saluran gastrousus.

3. Minum minyak kastor

Minyak kastor adalah julap yang sangat kuat. Apabila diminum oleh wanita hamil sebelum melahirkan, minyak jarak diharapkan dapat mencetuskan kontraksi. Tetapi selain tidak terbukti benar, minum minyak jarak untuk induksi semula jadi sebenarnya boleh menimbulkan risiko masalah pernafasan pada bayi.

Di samping itu, wanita hamil berisiko mengalami cirit-birit. Cirit-birit boleh membahayakan jika menyebabkan wanita hamil mengalami dehidrasi.

4. Mengambil ubat herba

Terdapat pelbagai jenis tanaman yang dipercayai orang boleh menjadi aruhan semula jadi. Walaupun begitu, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil apa-apa untuk mencetuskan kontraksi. Daripada mencetuskan kontraksi, ubat-ubatan herba sebenarnya boleh menyebabkan tenaga kerja lebih lama atau bahkan menyebabkan komplikasi buruh.

Induksi semula jadi memang boleh menjadi pilihan untuk mempercepat kedatangan kontraksi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang memerlukan wanita hamil berhati-hati dengan induksi semula jadi, misalnya, kehamilan dengan preeklamsia, sejarah kelahiran pramatang, atau kehamilan berganda.

Oleh itu, lebih baik bagi wanita hamil untuk berjumpa doktor sebelum melakukannya. Wanita hamil boleh bertanya tentang keselamatan atau komplikasi yang mungkin timbul akibat induksi semula jadi, terutamanya jika anda mempunyai kehamilan berisiko tinggi.