Ayuh, mari kita bincangkan kedudukan tidur wanita hamil 9 bulan di sini

Kedudukan tidur wanita hamil 9 bulan tidak boleh sewenang-wenangnya, dan tidak mudah untuk mencari posisi yang selesa ketika tidur dengan perut yang besar. Perhatikan pelbagai posisi tidur yang selesa dan selamat untuk wanita hamil 9 bulan berikutnya.

Agar anda merasa lebih selesa dan bayi di dalam rahim tetap selamat, kedudukan tidur wanita hamil 9 bulan mesti diuruskan. Tidur di posisi yang salah dapat meningkatkan tekanan pada organ tertentu, sehingga menimbulkan risiko ketidakselesaan dan pelbagai gangguan.

Elakkan kedudukan terlentang atau rawan

Tidur di punggung pada bulan kesembilan kehamilan bukan merupakan pilihan terbaik. Di belakang rahim yang tumbuh, terdapat aena dan vena cafa inferior. Kedua saluran darah ini membawa darah dari jantung ke seluruh badan dan mengembalikannya ke jantung. Apabila saluran darah ini berada di bawah tekanan, hasilnya dapat memperlambat peredaran darah ke kedua ibu hamil dan janin yang mereka bawa.

Semasa berbaring di punggung, anda mungkin sukar bernafas dan merasa pening. Posisi terlentang juga dapat memberi tekanan pada organ di dalam perut, seperti usus, sehingga anda dapat mengalami gangguan gastrousus.

Pada bayi, kemungkinan nutrien dan oksigen dihentikan sekiranya ibu tidur di punggungnya. Walau bagaimanapun, perkara ini jarang berlaku. Lebih-lebih lagi, ketika bayi merasakan kedudukan yang tidak selesa, bayi akan bertindak balas terlebih dahulu, seperti menendang atau bergerak untuk mendapatkan posisi yang selesa.

Kedudukan rawan atau perut di bahagian bawah juga bukan pilihan yang tepat. Kerana ketika anda tidur dalam keadaan rawan, rahim dan payudara akan tertekan oleh perut.

Lakukan Posisi Tidur Samping

Posisi tidur terbaik untuk wanita hamil 9 bulan terletak di sisi mereka. Kedudukan miring dapat menjadikan anda lebih selesa dan selamat untuk perut, begitu juga dengan janin di dalam rahim. Selain itu, berbaring di sebelah kiri dianggap lebih baik daripada sebelah kanan.

Selain tidak memberi tekanan pada hati, posisi ini juga membantu meningkatkan peredaran darah, menjadikan darah dan nutrien lebih mudah dibekalkan ke plasenta untuk diturunkan ke janin.

Lakukan Ini Untuk Lebih Selesa

Ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan posisi tidur anda lebih selesa, dan tentunya juga menjaga keselamatan bayi anda. Perkara-perkara ini adalah:

  • Letakkan lebih banyak bantal di bawah kepala anda, terutamanya jika anda mengalami pedih ulu hati. Tujuannya adalah untuk mengelakkan asid perut naik ke esofagus.
  • Letakkan bantal di bawah perut semasa berbaring di sebelah anda. Tujuannya adalah untuk menyokong perut. Sebagai alternatif, letakkan bantal di antara lutut anda. Sekiranya anda mempunyai masa, beli bantal panjang khas untuk menyokong posisi tidur wanita hamil 9 bulan. Jika tidak, bantal biasa akan mencukupi.
  • Letakkan bantal di bawah sisi anda, jika anda mengalami sesak nafas. Tujuannya adalah untuk membuat dada anda lebih terangkat dan membuka saluran udara.

Tidur ketika hamil mungkin kelihatan seperti menyusahkan, tetapi mencari posisi tidur hamil 9 bulan yang baik masih boleh dilakukan. Oleh itu, anda masih boleh berehat dengan selesa sementara menunggu kelahiran bayi anda. Pastikan untuk memeriksa kehamilan anda secara berkala kepada pakar obstetrik setelah memasuki usia 9 bulan kehamilan.