Pelbagai Khasiat Kolagen untuk Kesihatan

Manfaat kolagen mungkin lebih popular sebagai ramuan dalam produk penjagaan kulit. Sebenarnya kolagen masih mempunyai banyak faedah lain yang tidak kurang pentingnya untuk kesihatan, seperti melegakan sakit sendi dan menyokong kesihatan jantung.

Kolagen adalah protein semula jadi dalam badan yang banyak dan terdapat di kulit, tulang, otot, tendon, dan ligamen. Namun, seiring bertambahnya usia, jumlah kolagen dalam badan dapat berkurang.

Untuk mengekalkan jumlah kolagen, anda boleh mendapatkannya melalui makanan, seperti sumsum tulang sapi atau kaki ayam, atau mengambil makanan tambahan kolagen. Ini dilakukan agar manfaat kolagen untuk kesihatan masih dapat dirasakan.

Kenali Pelbagai Khasiat Kolagen

Terdapat sekurang-kurangnya lima faedah utama kolagen dalam menyokong kesihatan tubuh, termasuk yang berikut:

1. Mengetatkan kulit dan mencegah penuaan

Tidak ada salahnya mengaitkan manfaat kolagen dengan kesihatan kulit. Banyak kajian membuktikan bahawa kolagen mempunyai manfaat dalam membantu menegangkan kulit, mencegah penuaan dini, sekaligus mengurangkan kulit kering dan kedutan. Kolagen juga memainkan peranan penting dalam proses penyembuhan luka.

Seiring bertambahnya usia, disarankan agar anda selalu meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi kolagen, seperti daging, ikan, sayur-sayuran hijau, susu dan telur. Di samping itu, anda juga boleh mengambil makanan tambahan kolagen seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Anda juga boleh mendapatkan rawatan kecantikan tertentu, seperti suntikan kolagen, facelift, atau benang implan, untuk meningkatkan jumlah kolagen di wajah.

2. Mengurangkan selulit

Selulit adalah istilah yang menggambarkan keadaan kulit bergelombang dengan lesung kecil seperti kulit oren yang biasanya muncul di perut, pinggul, paha, dan punggung. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Dalam satu kajian, didapati pengambilan makanan tambahan yang mengandungi kolagen dapat membantu mengurangkan selulit. Walau bagaimanapun, ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

3. Meningkatkan jisim otot

Selain diketahui berperanan penting dalam menjaga kulit yang sihat, manfaat kolagen juga merupakan komponen utama dalam pengembangan jaringan otot. Meningkatkan pengambilan kolagen akan bermanfaat dalam mengekalkan dan meningkatkan jisim otot.

Hasil kajian menunjukkan suplemen kolagen dapat meningkatkan kekuatan otot bagi pesakit sarkopenia atau keadaan kehilangan jisim otot kerana proses penuaan, yang biasa terjadi pada orang tua.

4. Melegakan sakit sendi

Apabila jumlah kolagen dalam badan anda menurun seiring bertambahnya usia, risikonya osteoartritis akan meningkat. Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang meningkatkan pengambilan kolagen dapat mengurangkan gejala osteoartritis dan mengurangkan sakit sendi secara keseluruhan.

Kajian lain menunjukkan bahawa meningkatkan pengambilan kolagen melalui tablet suplemen dapat membantu melegakan keadaan osteoartritis, walaupun ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

5. Menyokong kesihatan jantung

Kolagen mempunyai peranan besar dalam kesihatan saluran darah anda. Tanpa kolagen yang mencukupi, saluran darah boleh menjadi kaku, lemah, atau rapuh. Ini dapat meningkatkan risiko aterosklerosis yang menjadi penyebab serangan jantung dan strok.

Sebagai tambahan kepada beberapa manfaat kolagen di atas, terdapat pelbagai manfaat kolagen lain, seperti meningkatkan kekuatan kuku, merangsang pertumbuhan rambut, dan menyokong kesihatan usus.

Anda boleh mendapatkan pelbagai faedah kolagen untuk kesihatan dengan memakan makanan yang tinggi kandungan kolagen dan makanan tambahan kolagen atau vitamin C. Di kulit, jumlah kolagen dapat ditingkatkan dengan rawatan kulit tertentu, seperti HIFU (ultrasound berfokus intensiti tinggi) atau laser.

Tetapi sebelum anda mengambil makanan tambahan kolagen, ada baiknya anda terlebih dahulu berunding dengan pilihan suplemen yang betul dengan doktor anda.