Salonpas - Faedah, dos dan kesan sampingan

Salonpas adalah produk yang berguna untuk melegakan sakit otot atau sakit sendi akibat ketegangan otot, keseleo, kecederaan, atau artritis. Salonpas boleh didapati dalam bentuk tampalan, gel, krim, losyen, dan semburan.

Salonpas mengandungi bahan utama metil salisilat dan l-menthol. Metil salisilat dan I-menthol berfungsi dengan memberikan sensasi sejuk dan hangat pada kulit, sehingga rasa sakit di kawasan itu dapat dialihkan.

Jenis dan kandungan salonpas

Berikut adalah produk Salonpas yang terdapat di Indonesia dan kandungannya masing-masing:

1. Salonpas Koyo

Salonpas Koyo terdiri daripada 12 tambalan, masing-masing lembaran berisi 7,18 gram metil salisilat, 5,66 gram I-menthol, dan 1,24 gram dl-kapur barus.

2. Salonpas Koyo Besar

Salonpas Koyo Large mengandungi 4 tampalan. Setiap 100 gram tampalan mengandungi 7,18 gram metil salisilat, 5,66 gram I-menthol, dan 1,24 gram dl-kamper.

3. Salonpas Koyo Panas

Salonpas Koyo Hot mengandungi 12 tampalan. Setiap 100 gram mengandungi 2.76 gram metil salisilat dan 4.61 gram ekstrak capsicum.

4. Patch Penghilang Sakit Salonpas

Terdapat Salonpas Pain Relief Patch yang mengandungi 3 dan 5 patch. Tampalan ini mengandungi 10% metil salisilat dan 3% I-menthol

5. Salonpas Gel

Salonpas Gel boleh didapati dalam 15 gram dan 30 gram. Setiap gram ubat ini mengandungi 0.15 gram metil salisilat dan 0.07 gram I-menthol.

6. Salonpas Gel Patch

Satu beg Salonpas Gel Patch mengandungi 2 tampalan. Patch ini mengandungi 1,25% glikol salisilat, 0,30% dl-camphor, 1% l-menthol, dan 1% tokoferol asetat.

7. Krim Salonpas

Salonpas Cream boleh didapati dalam 15 gram dan 30 gram. Setiap gram Salonpas Cream mengandungi 150 mg metil salisilat dan 70 mg I-menthol.

8. Krim Panas Salonpas

Setiap gram Salonpas Hot Cream mengandungi 150 mg metil salisilat, 70 mg L-menthol, dan 29.4 mg ekstrak capsicum.

9. Salonpas Liniment

Salonpas Liniment (losyen) boleh didapati dalam saiz 30 ml dan 50 ml. Setiap 30 ml produk ini mengandungi 0.9 gram dl-kamper, 1.62 gram I-menthol, 1.548 gram metil salisilat, 0.15 gram timol, 0.03 gram minyak pudina, 0.03 gram tokoferol asetat dan 0, 0036 gram asid nonylonik vanillynamide.

10. Salonpas Jet Spray

Salonpas Jet Spray 118 ml mengandungi 10% metil salisilat dan 3% mentol.

Apa itu Salonpas

kumpulanUbat percuma
KategoriAnalgesik
ManfaatMelegakan kesakitan pada otot dan sendi
Digunakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun
Salonpas untuk wanita hamil dan menyusui Kategori N: Tidak dikategorikan.

Salonpas tidak diketahui diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa pengetahuan doktor anda.

Bentuk ubatPatch, gel, krim, losyen dan semburan

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Salonpas

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum menggunakan Salonpas, termasuk:

  • Jangan gunakan Salonpas jika anda alah kepada salah satu bahan dalam ubat ini atau aspirin.
  • Jangan gunakan Salonpas pada mata, lapisan kulit dalam (mukosa), luka terbuka, luka yang dijangkiti, kulit yang terbakar sinar matahari, kulit retak, atau kerengsaan.
  • Semasa menggunakan Salonpas, elakkan aktiviti yang boleh menyebabkan panas yang berlebihan, seperti berjemur
  • Rujuk penggunaan Salonpas dengan doktor anda jika anda hamil atau menyusu.
  • Jangan gunakan Salonpas di kawasan payudara, terutamanya jika anda sedang menyusu.
  • Rujuk doktor anda terlebih dahulu jika anda ingin menggunakan Salonpas bersama ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
  • Segera berjumpa doktor sekiranya reaksi alahan berlaku selepas menggunakan Salonpas.

Dos dan Peraturan Penggunaan Salonpas

Dos dan peraturan penggunaan Salonpas mungkin berbeza-beza, sesuai dengan bentuk dan jenis Salonpas yang digunakan. Sekiranya ragu-ragu, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan dos dan tempoh penggunaan yang sesuai dengan keadaan anda.

Gunakan Salonpas di kawasan yang menyakitkan seperti yang diperlukan. Salonpas Koyo, Salonpas Koyo Large, Salonpas Koyo Hot, Salonpas Cream, Salonpas Hot Cream, Salonpas Pain Relief Patch, dan Salonpas Jet Spray, tidak boleh digunakan lebih dari 3-4 kali sehari.

Cara Menggunakan Salonpas dengan Betul

Salonpas hanya digunakan pada kulit. Baca maklumat yang tertera pada bungkusan ubat atau berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat ini.

Pastikan kawasan yang akan ditampal atau dibalut dengan Salonpas bersih dan kering. Sekiranya menggunakan Salonpas dalam bentuk tampalan, lepaskan tampalan plastik dan pasangkannya ke kulit.

Tanggalkan tampalan setelah menggunakannya selama kira-kira 8 jam. Jangan gunakan atau gunakan Salonpas pada ruam, kulit yang terbakar sinar matahari, atau selaput lendir, seperti mulut dan hidung. Elakkan menggunakannya di kawasan mata dan kemaluan.

Sekiranya anda menggunakan Salonpas dalam bentuk krim atau gel, oleskan ke bahagian badan di mana ia diperlukan, baik dengan tangan anda, kapas, atau Putik kapas. Jangan lupa mencuci tangan sebelum dan selepas menggunakan Salonpas.

Untuk Salonpas Jet Spray, goncangkan tin sebelum digunakan, semburkan dari jarak 10 cm ke kawasan yang terkena selama 1 saat. Jangan menghirup wap dari Salonpas Jet Spray.

Hubungi doktor anda jika simptom anda berlangsung lebih dari 7 hari atau jika gejala anda kembali selepas beberapa hari.

Simpan Salonpas pada suhu bilik dan jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhi dari kanak-kanak.

Interaksi Salonpas dengan Dadah Lain

Salonpas mengandungi metil salisilat. Sekiranya metil salisilat digunakan dengan warfarin, anisindione, atau dicumarol, risiko pendarahan boleh meningkat.

Sentiasa berjumpa doktor jika anda merancang untuk menggunakan Salonpas dengan sebarang ubat, makanan tambahan atau produk herba.

Kesan Sampingan dan Bahaya Salonpas

Sekiranya digunakan mengikut arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan, Salonpas jarang menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, pada sesetengah orang, metil salisilat dan mentol yang terdapat dalam produk ini boleh menyebabkan kesan sampingan pada beberapa orang, seperti:

  • Gatal atau sensasi terbakar pada kulit
  • Kemerahan pada kulit
  • Pengelupasan

Tanyakan kepada doktor anda jika kesan sampingan ini tidak mereda atau anda mengalami reaksi alergi terhadap ubat tersebut setelah menggunakan Salonpas.