Punca muntah pada kanak-kanak dan cara yang betul untuk mengatasinya

Muntah berlaku kerana keradangan saluran gastrointestinal, mengakibatkan muntah dan cirit-birit. Muntah pada kanak-kanak perlu diperhatikan kerana kanak-kanak yang diserang penyakit ini terdedah kepada dehidrasi. Oleh itu, ibu bapa perlu menyedari gejala muntah dan cara mengatasinya.

Kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, lebih mudah muntah daripada orang dewasa. Beberapa kanak-kanak mungkin mengalaminya beberapa kali dalam setahun.

Menyedari Punca Muntah pada Kanak-kanak

Beberapa virus biasa yang menyebabkan muntah pada kanak-kanak adalah rotavirus dan norovirus. Bukan hanya virus, beberapa jenis bakteria, seperti E. coli dan Salmonella; dan parasit, seperti Giardia dan Entamoeba, juga boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami muntah.

Jangkitan ini boleh berlaku ketika anak-anak memakan air atau makanan yang tercemar kotoran. Ini kerana pada amnya mikroorganisma yang membawa penyakit muntah merebak melalui tinja.

Selain makanan, muntah juga dapat ditularkan dari satu orang ke orang lain, terutama apabila keadaan kebersihan dan sanitasi persekitaran tidak terjaga.

Sebagai contoh, jangkitan boleh berlaku ketika seorang anak meletakkan tangannya di mulutnya, walaupun dia hanya berjabat tangan dengan penghidap muntah yang belum mencuci tangannya setelah membuang air besar.

Walaupun kurang biasa daripada jangkitan, muntah pada kanak-kanak juga boleh disebabkan oleh toksin atau kesan sampingan ubat-ubatan tertentu

Cara Merawat Muntah pada Kanak-kanak di Rumah

Anak-anak yang terdedah kepada muntah akan mengalami beberapa gejala, iaitu muntah, cirit-birit, mual, sakit perut, selera makan menurun, dan demam. Sekiranya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau parasit, kanak-kanak mungkin mengalami najis berdarah.

Muntah yang disebabkan oleh virus secara amnya bertambah baik dalam 2-3 hari, walaupun cirit-birit dapat berlanjutan hingga 10 hari. Semasa muntah, gejala yang dirasakan oleh anak dapat membuatnya kehilangan banyak cecair badan. Keadaan ini boleh menyebabkan dia mengalami dehidrasi.

Untuk itu, anda perlu melakukan beberapa langkah pengendalian mudah ini:

1. Tingkatkan masa rehat

Kanak-kanak memerlukan sekitar 10-12 jam tidur setiap hari. Apabila dia sakit, dia memerlukan lebih banyak masa rehat agar dia cepat sembuh.

Oleh itu, cubalah mewujudkan suasana yang selesa di rumah supaya dia dapat berehat dengan baik, misalnya dengan membaca cerita atau memainkan lagu supaya anak tidur lebih cepat.

Minta izin selama beberapa hari dari sekolah supaya anak dapat berehat sehingga dia pulih. Ia juga berguna untuk mengurangkan risiko penularan kepada rakan-rakannya di sekolah.

2. Pastikan anak anda banyak minum

Langkah rawatan ini sangat penting agar anak tidak mengalami dehidrasi. Sekiranya kanak-kanak itu muntah atau merasa mual, terus beri dia minum sedikit demi sedikit. Sekiranya anak masih disusui, teruskan memberikannya. Untuk kanak-kanak yang lebih tua, berikan minuman elektrolit setiap kali dia muntah dan mengalami cirit-birit.

3. Beri makanan yang betul

Apabila anda sakit muntah, kanak-kanak perlu makan secara teratur agar badan mereka tidak lemah dan mengalami dehidrasi. Beri makanan dalam bahagian kecil tetapi lebih kerap. Makanan yang anda pilih mestilah lembut dan mudah dicerna, seperti pisang, beras lembu atau bubur, atau makanan berair seperti sup.

Susu dan produk olahannya, seperti yogurt, juga dapat diberikan jika anak tidak menghadapi masalah memakannya. Sebabnya, sebilangan kanak-kanak sebenarnya mengalami cirit-birit setelah memakan susu kerana mereka mempunyai alergi terhadap susu atau mengalami intoleransi laktosa.

Makanan yang tinggi kandungan lemak dan gula, seperti makanan segera, makanan goreng, kek dan ais krim, tidak boleh diberikan semasa pemulihan untuk muntah sehingga gejala cepat reda.

4. Elakkan memberi ubat cirit-birit

Kanak-kanak yang mengalami muntah tidak boleh diberi ubat cirit-birit, terutamanya jika mereka berusia di bawah 12 tahun. Untuk melegakan demam dan sakit, anda boleh memberi parasetamol.

Di samping itu, muntah tidak selalu memerlukan antibiotik. Muntah paling kerap disebabkan oleh jangkitan virus, yang tidak akan menjadi lebih baik dengan antibiotik. Ubat ini hanya berkesan untuk muntah yang disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Untuk menentukan sebab dan langkah rawatan yang sesuai, termasuk penggunaan ubat-ubatan, anda harus berjumpa doktor lebih lanjut.

Sebagai langkah untuk mencegah muntah pada anak-anak, ibu bapa perlu memastikan bahawa makanan dan minuman yang dimakan oleh anak-anak bersih, dan secara rutin menjaga kebersihan persekitaran di sekitar tempat kediaman anak. Lengkapkan jadual imunisasi anak, termasuk memberi vaksin rotavirus.

Biasakan mengajar anak-anak untuk selalu mencuci tangan sebelum dan selepas makan, menyentuh benda kotor, atau membuang air besar.

Sekiranya gejala muntah tidak membaik dalam masa dua hari, anak mengalami cirit-birit dengan darah atau lendir, demam tinggi, atau gejala dehidrasi muncul, seperti bibir kering, mata tenggelam, air mata tidak keluar ketika dia menangis, anak kelihatan sangat lemah, dan jarang kencing, segera periksa anak ke doktor.