Ini adalah Manfaat Pir untuk Kesihatan

Terdapat pelbagai faedah buah pir yang boleh kita dapatkan untuk kesihatan. Manfaat ini termasuk meningkatkan kesihatan gastrointestinal, meningkatkan daya tahan, dan mengurangkan risiko barah.

Manfaat pir untuk kesihatan diperoleh berkat kandungan nutrien di dalamnya. Pir tidak hanya mengandung banyak serat, tetapi juga kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral penting, seperti vitamin B, vitamin C, vitamin K, kalium, tembaga, dan magnesium.

Ini adalah Manfaat Pir untuk Kesihatan

Berikut adalah pelbagai faedah pir yang sangat disesalkan:

1. Meningkatkan kesihatan pencernaan

Makan 2 biji pir boleh memenuhi kira-kira separuh daripada keperluan serat harian anda. Pengambilan serat yang mencukupi dapat melancarkan pergerakan usus (BAB) dan mencegah sembelit. Dengan pergerakan usus yang kerap, usus anda juga akan menjadi lebih sihat dan terhindar dari pelbagai penyakit.

2. Meningkatkan daya tahan

Kandungan vitamin C dalam pir berguna untuk meningkatkan daya tahan. Selain itu, kadar flavonoid yang tinggi, bersama dengan vitamin K dan tembaga, dalam buah ini, juga berguna untuk melawan keradangan, sehingga tubuh anda menjadi lebih cergas dan tidak mudah diserang penyakit.

3. Membantu mengekalkan berat badan

Kandungan serat dan air yang tinggi pada pir boleh membuat anda merasa kenyang lebih lama, yang dapat mengurangkan keinginan anda untuk makan berlebihan. Di samping itu, satu kajian juga menyatakan bahawa pengambilan buah pir secara berkala dapat mengurangkan kadar lemak badan dan mengurangkan lilitan pinggang dengan ketara.

Jadi, bagi anda yang ingin mengekalkan berat badan atau menurunkan lemak berlebihan dan menurunkan berat badan, pir boleh menjadi pilihan tepat untuk dimasukkan dalam diet harian anda.

4. Membantu menjaga kesihatan saraf

Tembaga yang terkandung dalam pir berguna untuk menjaga kesihatan sel saraf. Bukan hanya itu, bahan ini juga berperanan penting dalam pembentukan sel darah merah, kolagen, dan penyerapan zat besi.

5. Meningkatkan kesihatan kulit

Manfaat pir juga dapat dirasakan pada kulit. Sebabnya, buah ini mengandungi vitamin C dan tembaga, yang merupakan nutrien yang berperanan penting dalam pembentukan kolagen yang mempengaruhi keanjalan kulit.

6. Menurunkan risiko menghidap diabetes jenis 2

Tahap serat yang tinggi pada pir juga dapat memperlambat penyerapan makanan, sehingga kenaikan gula darah dapat dikendalikan. Dengan memakan buah ini, risiko anda menghidap diabetes jenis 2 akan berkurang.

Di samping itu, kandungan antosianin yang terdapat pada beberapa pir dengan warna kemerahan dianggap mempunyai sifat antidiabetik dan anti-radang. Walau bagaimanapun, penggunaan antitocin dalam mencegah diabetes pada manusia masih memerlukan kajian lebih lanjut.

7. Mengurangkan risiko mendapat barah

Beberapa kajian menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan buah-buahan, seperti pir, dapat melindungi anda dari beberapa barah, seperti barah paru-paru, barah perut, dan barah pundi kencing.

Bukan hanya itu, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa kandungan flavonoid pada pir juga dapat mengurangkan risiko barah lain, seperti barah payudara dan ovari.

Anda dinasihatkan untuk makan 5 hidangan buah atau sayur sehari, dan pir adalah salah satu pilihan yang tepat untuk memenuhi keperluan buah harian anda. Selain kaya dengan nutrien, pir juga mempunyai rasa manis dan menggoda. Buah pir juga dimakan oleh anak-anak.

Untuk mendapatkan faedah pir, anda boleh memakannya secara langsung, dalam bentuk jus atau mencampurkannya dalam salad sayur-sayuran. Namun, pastikan anda telah mencucinya dengan air mengalir hingga bersih sepenuhnya. Ini dilakukan supaya kotoran dan bakteria yang terdapat di dalam pir dihanyutkan oleh air.

Manfaat pir untuk kesihatan adalah pelbagai. Walaupun begitu, jangan lupa untuk memvariasikan jenis buah yang anda makan sehingga pelbagai nutrien yang anda perolehi juga meningkat dan keperluan pemakanan harian anda dipenuhi. Untuk mengetahui keperluan pemakanan harian anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ya.