Inilah Cara Mengatasi Stretch Marks Semasa Kehamilan

Walaupun tidak berbahaya, kemunculannya tanda regangan semasa hamil sering membuat wanita hamil merasa kurang yakin atau terganggu. Namun, wanita hamil tidak perlu risau, kerana ada beberapa cara untuk menyamarkannya tanda regangan muncul.

Semasa mengandung, badan akan membesar sehingga kulit akan meregang untuk menyesuaikan diri dengan perubahan yang berlaku. Keadaan ini menjadikan serat elastik di bawah permukaan kulit pecah dan membentuk garis halus yang disebut tanda regangan.

Bahagian badan yang mudah muncul tanda regangan adalah payudara, perut, punggung, paha, pinggul, dan lengan atas. Penampilan tanda regangan Ia dicirikan oleh garis-garis merah keunguan atau lekukan pada permukaan kulit dan pada beberapa wanita hamil boleh disertai dengan gatal-gatal.

Sebab Kemunculan Tanda Regangan

Tanda regangan disebabkan oleh regangan kulit. Keterukan tanda regangan berbeza bagi setiap wanita hamil. Ini boleh dipengaruhi oleh beberapa faktor, iaitu:

  • Janin mempunyai ukuran atau kembar yang cukup besar
  • Kehamilan dengan cecair amniotik yang berlebihan
  • Sejarah tanda regangan semasa mengandung dalam keluarga kandung, misalnya ibu, kakak, atau nenek
  • Mengandung pada usia muda yang menjadikan kulit lebih tegang

Cegah Tanda Regangan dalam Kehamilan

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh diambil oleh wanita hamil untuk mencegah kemunculan: tanda regangan semasa mengandung:

  • Makan makanan berkhasiat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, dan elakkan makanan yang tinggi lemak, gula, dan garam
  • Keperluan cecair yang mencukupi dengan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari
  • Melakukan senaman secara teratur, termasuk latihan kehamilan, untuk memastikan kulit tetap anjal
  • Menggunakan losyen pada badan untuk menjaga kulit lembap, anjal, kenyal, dan mengurangkan gatal-gatal
  • Ambil suplemen vitamin E atau sapukan krim vitamin E di permukaan kulit, tetapi berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakannya

Atasi Tanda Regangan Selepas melahirkan

Secara umum, tanda regangan akan pudar dengan sendirinya dalam masa 6-12 bulan selepas melahirkan. Goresan yang awalnya berwarna kemerahan akan pudar menjadi lebih ringan daripada kulit di sekitarnya, tetapi teksturnya tetap sama.

Sekiranya tanda regangan tidak hilang dan anda merasa tidak selesa, berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mengatasinya.

Untuk mengatasi tanda regangan, doktor boleh memberikan rawatan berikut:

Gel asid hyaluronik dengan ekstrak bawang

Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan gel yang mengandungi campuran asid hyaluronik dan ekstrak bawang dapat memudarkan parut tanda regangan selepas 12 minggu penggunaan biasa.

Retinoid (vitamin A)

Retinoid (vitamin A) mampu merangsang pembentukan sel baru dan mempercepat pertumbuhan kolagen baru. Kesannya, kulit akan menjadi lebih sihat. Walau bagaimanapun, penggunaan retinoid mesti mengikut preskripsi doktor, terutama untuk wanita hamil dan menyusui.

Laser

Lampu laser terbukti dapat memudarkan parut tanda regangan pada permukaan kulit. Kesan haba dari laser dapat meningkatkan pertumbuhan kolagen, sehingga mengecilkan saluran darah yang melebar.

Tanda regangan ia mungkin tidak hilang sepenuhnya, tetapi ia dapat disamarkan dari masa ke masa. Sekiranya anda diganggu oleh tanda regangan yang muncul semasa kehamilan atau jika bekas luka tidak pudar setelah anda melahirkan, cubalah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.