5 Khasiat AHA untuk Kulit

Manfaat AHA yang paling popular adalah mampu mencegah tanda-tanda penuaan pramatang dan menjadikan kulit lebih sihat. Kerana faedah ini, AHA telah menjadi salah satu ramuan yang paling popular di dunia kecantikan. Di samping itu, masih terdapat pelbagai faedah AHA yang boleh kita perolehi.

AHA (asid alfa hidroksi) adalah sekumpulan asid yang terdapat secara semula jadi dalam makanan, seperti asid glikolat dari tebu, asid sitrik dari jeruk, asam tartarik dari anggur, dan asid malik dari epal.

Penggunaan produk berasaskan AHA, seperti pelembap, pembersih, toner, dan topeng, tidak diragukan lagi dalam mengatasi pelbagai masalah kulit. Biasanya, produk dengan AHA digunakan sebagai pengelupas (pengelupasan kulit) yang sesuai untuk keadaan kulit kering, berkedut, dan rawan jerawat.

Ini adalah pelbagai kelebihan AHA untuk kulit

Berikut adalah pelbagai faedah AHA yang anda dapat untuk kecantikan dan kesihatan kulit:

1. Meremajakan kulit

Fungsi utama AHA adalah untuk mengelupas kulit dan membuang sel kulit mati, sehingga pertumbuhan semula kulit atau proses pembentukan sel kulit baru dapat terjadi lebih cepat dan kulit akan kelihatan lebih sihat secara keseluruhan.

Penjanaan semula kulit penting untuk kulit wajah yang kelihatan segar dan awet muda. Seiring usia anda, kitaran pergantian sel semula jadi kulit anda menjadi perlahan. Ini boleh menyebabkan sel-sel kulit terkumpul dan kulit kelihatan kusam dan tidak terawat.

2. Mencerahkan kulit

AHA berguna untuk mencerahkan kulit kerana kesan pengelupasan sel-sel kulit mati yang dimiliki dapat mengungkap sel-sel kulit bercahaya yang sihat yang sebelumnya tersembunyi di lapisan bawah.

Berkat kesan pengelupasan mereka juga, AHA yang digunakan secara berkala dapat membantu memperbaiki warna kulit yang tidak rata yang disebabkan oleh bekas jerawat, parut, atau melasma, serta memudarkan hiperpigmentasi kulit yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari yang berlebihan.

Itulah sebabnya AHA sering digunakan dalam produk penjagaan kulit setiap hari, seperti pelembap dan pembersih.

3. Melawan tanda penuaan

AHA terkenal dengan manfaatnya dalam memerangi tanda-tanda penuaan dini, seperti garis halus, kedutan, dan kulit kendur, yang biasanya dikaitkan dengan penurunan produksi kolagen.

Penggunaan AHA secara berkala, misalnya dalam bentuk serum dan pelembap wajah, dapat meningkatkan pengeluaran kolagen dengan menghancurkan serat kolagen lama dan membuka jalan untuk pembentukan kolagen baru. Dengan cara itu, garis-garis kedutan akan berkurang, kulit akan lebih kencang, dan kelihatan lebih halus. Inilah sebab mengapa AHA sering digunakan sebagai ramuan dalam krim muka anti-penuaan.

4. Mencegah dan merawat jerawat

AHA juga mempunyai kelebihan mengatasi dan mencegah munculnya jerawat yang berulang. Ini berkat kesan pengelupasan AHA yang dapat membantu membersihkan pori-pori yang tersumbat disebabkan oleh sel kulit mati, sebum, dan bakteria. Sekiranya liang pori bersih, risiko jerawat juga akan berkurang.

Bukan hanya itu, AHA juga dapat membantu mengecilkan pori, menyembunyikan bekas jerawat, dan menenangkan kulit yang meradang.

5. Meningkatkan penyerapan produk penjagaan kulit yang lain

AHA dapat meningkatkan penyerapan dan keberkesanan produk penjagaan kulit lain yang digunakan selepas itu. Untuk meningkatkan penyerapan produk penjagaan kulit harian anda, cuba toner dengan AHA yang digunakan selepas pencuci muka dan sebelum serum atau pelembap.

Sekiranya anda mempunyai terlalu banyak sel kulit mati, pelembap yang anda gunakan setiap hari hanya akan berada di atas kulit anda tanpa menghidrat sel kulit baru di bawahnya. AHA seperti asid glikolik dapat menembusi lapisan sel kulit mati dan menjadikan pelembap berfungsi ke sel kulit baru dengan lebih berkesan.

Cara Mendapatkan Faedah AHA

Secara amnya, AHA adalah bahan yang sangat selamat dan terbukti berkesan untuk digunakan pada kulit. Walau bagaimanapun, masih ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan AHA sebagai bahagian penjagaan kulit.

Cara selamat untuk mendapatkan faedah AHA adalah:

  • Menggunakan produk dengan tahap kepekatan AHA kurang dari 10% untuk penggunaan yang kurang kerap, contohnya 2 minggu sekali.
  • Menggunakan produk AHA dengan kepekatan yang lebih rendah, iaitu sekitar 5%, untuk penggunaan harian seperti serum, toner, dan pelembap
  • Gunakan pelindung matahari setiap hari dan gunakan semula setiap 2 jam ketika menggunakan produk penjagaan berasaskan AHA
  • Pilih produk AHA dari sumber yang dipercayai.

Sekiranya anda tidak pernah menggunakan AHA sebelumnya, anda mungkin mengalami kesan sampingan kecil kerana kulit anda menyesuaikan diri dengan produk AHA. Kesan sampingan sementara yang mungkin muncul termasuk gatal, kemerahan, dan kerengsaan.

Untuk mengurangkan risiko kesan sampingan, gunakan produk AHA selang 1 hari untuk beberapa minggu pertama. Setelah kulit anda terbiasa dengan AHA, anda boleh mencuba menggunakannya setiap hari.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan kulit tertentu, seperti luka bakar, rosacea, psoriasis, dan eksim, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu sebelum menggunakan produk rawatan yang mengandungi AHA.