Antangin- Manfaat, dos dan kesan sampingan

Antangin adalah produk herba yang berguna untuk merawat selsema, loya, kembung perut, demam, dan keletihan. Antangin dijual secara bebas di farmasi atau pasar raya dalam bentuk sirap, tablet, dan gula-gula.

Antangin mengandungi beberapa ramuan herba, seperti halia, daun sembung, ginseng, pudina, minuman keras, pala, meniran, kunyit, daun pudina, dan royal jelly, dan madu. Gabungan semua bahan ini dipercayai dapat mengatasi selsema, menghangatkan badan, sekaligus meningkatkan daya tahan.

Produk Antangin

Terdapat berbagai jenis produk Antangin yang tersedia di Indonesia, yaitu:

1. Cabaran JRG

Antangin JRG berguna untuk melegakan simptom selesema, seperti demam, mual, kembung perut, atau pening. Setiap 15 ml Antangin JRG mengandungi halia, daun pudina, daun sembung, ginseng, biji pala, minuman keras, kunyit, royal jelly, dan madu.

2. Pudina

Antangin mint berguna untuk melegakan simptom sejuk dan menjadikan badan kembali segar dengan sensasi sejuk di tekak. Setiap 15 ml Antangin Mint mengandungi halia, daun pudina, daun sembung, biji pala, likuoris, kunyit, dan madu.

3. Cabaran Junior

Antangin Junior adalah sirap herba untuk kanak-kanak yang berguna untuk melegakan simptom selsema, serta menjaga daya tahan badan. Setiap 10 ml Antangin Junior mengandungi halia merah, meniran, daun sembung, biji pala, kunyit, dan madu.

4. Cabarkan JRG + Tablet Halia Merah

Tablet Antangin JRG + Red Ginger berguna untuk melegakan simptom selesema. Tidak seperti Antangin JRG, produk ini dalam bentuk tablet, dan setiap tablet mengandungi halia merah.

Selain jahe merah, setiap tablet Antangin JRG + Halia Merah mengandung halia, daun sembung, daun pudina, kulit pule, biji pala, ekstrak ginseng, dan royal jelly.

5. Gula-gula Antangin

Gula antangin berguna untuk membersihkan kerongkong. Produk ini terdapat dalam tiga perisa, iaitu pudina barli, pudina mocha, dan pudina madu. Antangin Candy mengandungi ekstrak jahe, licorice, minyak pudina, madu, pewarna karamel, dan perasa sintetik.

6. Cabar Benih Hitam

Benih Hitam Antangin berguna untuk mengekalkan daya tahan, melegakan gejala selsema, dan menenangkan tekak. Setiap 15 ml Antangin Black Seed mengandungi Benih Hitam, halia, meniran, daun sembung, daun pudina, biji pala, minuman keras, kunyit, dan madu.

7. Selamat Malam

Antangin Good Night berguna untuk meningkatkan kualiti tidur, melegakan gejala selsema, dan memanaskan badan. Setiap tablet Antangin Selamat Malam mengandungi jahe, daun sembung, daun pudina, kulit pulai, biji pala, bunga semangat, dan akar valerian.

Apa itu Antangin

Bahan-bahan aktifHalia, daun sembung, daun pudina, pala, ginseng, pudina, minuman keras, meniran, kunyit, dan royal jelly, dan madu
kumpulanUbat percuma
KategoriUbat herba
ManfaatMelegakan selsema
Dimakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun
Antangin untuk ibu mengandung dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Masih belum diketahui sama ada ramuan herba dalam produk Antangin dapat diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan minum ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatSirap, tablet dan gula-gula

Amaran Sebelum Mengambil Antangin

Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan sebelum mengambil Antangin:

 • Jangan mengambil Antangin jika anda alah terhadap salah satu ramuan dalam produk herba ini.
 • Antangin mengandungi madu. Rujuk mengenai penggunaan madu jika anda menghidap diabetes. Madu tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun.
 • Beberapa produk Antangin mengandungi royal jelly. Rujuk mengenai penggunaan royal jelly jika anda menderita dermatitis atau tekanan darah rendah.
 • Antangin Good Night mengandungi ramuan herba yang boleh menyebabkan rasa mengantuk, tidak memandu kenderaan atau mengoperasikan alat berat setelah memakan varian Antangin Good Night.
 • Rujuk doktor anda jika anda merancang untuk mengambil Antangin dengan ubat, makanan tambahan, atau produk herba lain.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Antangin jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alahan terhadap ubat atau berlebihan setelah mengambil Antangin.

Dos dan Peraturan Penggunaan Antangin

Dos Antangin berbeza-beza, bergantung pada jenis produk dan usia pengguna. Inilah penjelasannya:

1. Cabaran JRG, Challenge Mint, dan Challenge Black Seed

 • Matang: 1 sachet, 3 kali sehari selepas makan. Untuk mencegah dan melegakan penyakit bergerak, Antangin JRG boleh diambil 1 sachet sebelum perjalanan jauh.
 • Kanak-kanak berumur 6 tahun ke atas: sachet, 3 kali sehari selepas makan.

2. Cabaran Junior

 • Kanak-kanak berumur 2–12 tahun: 1 sachet, 3 kali sehari selepas makan.
 • Kanak-kanak berumur 1 tahun: sachet, 3 kali sehari selepas makan.
 • Tablet Antangin JRG + Halia Merah
 • Matang: 2 tablet, 3 kali sehari selepas makan.

3. Angin Selamat Malam

 • Matang: 2-4 tablet, diambil 30 minit sebelum tidur.

Untuk gula-gula Antangin, dos boleh disesuaikan mengikut keperluan.

Cara Pengambilan Antangin dengan Betul

Baca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan. Sekiranya anda mempunyai keraguan atau mempunyai keadaan perubatan tertentu, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui dos dan tempoh rawatan.

Kebanyakan orang berpendapat bahawa pengambilan ubat herba selalu selamat kerana mengandungi bahan semula jadi. Namun, perlu diingat bahawa tidak semua ubat-ubatan herba mempunyai kesan sampingan dan interaksi yang diketahui ketika digunakan dengan ubat-ubatan, makanan tambahan, atau ramuan herba lain.

Antangin mesti dimakan selepas makan. Antangin boleh diambil secara langsung atau dicampurkan dengan secawan air atau teh suam sebelum diminum, sementara Antangin Tablet boleh diminum bersama segelas air.

Pastikan bahawa ada masa yang cukup antara satu dos dan yang berikutnya. Cuba minum Antangin pada waktu yang sama setiap hari untuk rawatan maksimum.

Simpan Antangin pada suhu bilik, dan elakkan cahaya matahari langsung. Jauhkan produk herba ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Antangin dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak ada interaksi ubat yang diketahui yang boleh berlaku jika Antangin diambil dengan ubat, makanan tambahan, atau produk herba lain. Namun, halia yang terkandung dalam produk ini dapat meningkatkan risiko terkena tekanan darah rendah ketika digunakan dengan ubat antihipertensi, seperti amlodipine.

Selain itu, jika royal jelly atau jahe diambil dengan warfarin, ia dapat meningkatkan risiko pendarahan. Untuk selamat, selalu berjumpa doktor jika anda merancang untuk mengambil Antangin dengan ubat, makanan tambahan, atau produk herba lain.

Kesan SAmping dan Bahaya Antangin

Sekiranya dimakan mengikut peraturan penggunaan yang ada, umumnya Antangin jarang menyebabkan kesan sampingan. Namun, pada sesetengah orang, halia boleh menyebabkan kesan sampingan tertentu, seperti cirit-birit, pedih ulu hati, atau ketidakselesaan di perut.

Lain daripada itu, bunga semangat terkandung dalam Antangin Good Night boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kekeliruan, mengantuk, atau pening.

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak mereda atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan terhadap ubat tersebut setelah mengambil Antangin.