Memiliki gigi bengkok tidak bermaksud dunia akan berakhir

Pada gigi normal, gigi depan di rahang atas sedikit di hadapan gigi depan di rahang bawah. Berbeza dengan keadaan gigi bengkok di mana gigi depan atas lebih cenderung ke hadapan sehingga gigi kelihatan bengkok dan kedudukan menggigit menjadi kurang tepat.

Gigi palsu adalah salah satu ciri umum dari keadaan yang disebut maloklusi, yang merupakan hubungan yang tidak normal antara lengkungan gigi atas dan bawah ketika rahang ditutup.

Maloklusi sering turun temurun, tetapi juga boleh berlaku kerana rahang terlalu kecil atau gigi terlalu besar. Penyebab maloklusi lain adalah kebiasaan menggunakan pacifier semasa minum susu hingga usia 3 tahun, menghisap jari, dan gigi yang hilang atau hilang.

Keadaan maloklusi, termasuk yang disebabkan oleh gigi bengkok, boleh menjejaskan kesihatan kerana anda sukar mengunyah makanan, gigi lebih rentan reput atau reput, dan bahkan mungkin sukar bercakap. Selain itu, ada kemungkinan anda mengalami tekanan kerana penampilan yang tidak sempurna atau rendah diri kerana merasa kurang cantik, bahkan mungkin diejek oleh orang lain.

Mengendalikan Keadaan Gigi

Keadaan gigi bengkok tidak biasa dan tidak semuanya memerlukan rawatan. Biasanya hanya mereka yang mengalami keadaan teruk yang memerlukan rawatan ortodontik.

Rujuk keadaan gigi anda untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Tindakan biasa yang diberikan dalam menangani keadaan gigi bengkok adalah penggunaan pendakap gigi. Alat ini akan membantu meletakkan gigi anda di tempat yang betul.

Rawatan menggunakan pendakap tidak boleh dilakukan seketika kerana alat ini mesti dipakai selama berbulan-bulan atau hingga bertahun-tahun. Sebelum pendakap gigi, mungkin ada gigi yang perlu diekstraksi untuk memberi ruang pada rahang, terutama jika penyebabnya adalah gigi yang tidak sejajar dan sesak.

Kadang kala, pembedahan diperlukan untuk membetulkan keadaan rahang. Biasanya ini dilakukan untuk rawatan gigi palsu pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, rawatan gigi klaret yang memerlukan prosedur ini sangat jarang dilakukan.

Perkara yang perlu dilakukan sekiranya anda mempunyai gigi bengkok

Apabila anda tidak mahu memperbaiki keadaan gigi bengkok anda dengan memakai pendakap gigi, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan, iaitu:

 • Serlahkan bahagian wajah yang lain

  Setiap orang mempunyai kelebihan dan kekurangan. sekarang, untuk mengatasi kekurangan ini, seseorang dapat melakukan sesuatu dengan kelebihan yang ada pada dirinya. Begitu juga dengan keadaan gigi yang bengkok, anda boleh menutupnya dengan menunjukkan kelebihan wajah anda yang lain.

  Mungkin ada perasaan tidak selesa jika bahagian gigi anda menjadi pusat perhatian. Anda boleh mengalahkannya dengan menonjolkan bahagian wajah yang lain, seperti mata. Solekan yang menjadikan perhatian orang lain lebih tertumpu pada mata.

 • Menggunakan penahan gigi

  Selain pendakap gigi, penahan gigi juga dapat membantu memperbaiki kedudukan gigi, walaupun secara amnya rawatan penahan gigi ini digunakan setelah melepaskan pendakap agar gigi tidak berantakan lagi.

 • Jaga kebersihan gigi anda

  Terus menjaga gigi agar sentiasa bersih dan sihat mengikut arahan doktor gigi. Gosok gigi dengan kerap, menggunakan benang gigi, dan kerap mengunjungi doktor gigi, salah satunya adalah untuk membersihkan tartar, adalah langkah rawatan yang boleh anda lakukan. Sekiranya kemudian anda harus melakukan rawatan untuk gigi bengkok, maka prosesnya akan lebih mudah sekiranya gigi dan mulut dalam keadaan baik.

 • Jangan merasa rendah diri dan senyum secara semula jadi

  Elakkan terlalu fokus memikirkan keadaan gigi anda dan membandingkan diri anda dengan orang lain, apatah lagi merasa rendah diri. Setiap orang mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing, termasuk dari segi fizikal. Jadi, fokus pada kelebihan yang anda ada. Terimalah fizikal anda sambil terus mengasah kekuatan anda. Kadang-kadang anda juga mungkin mahu menutup gigi bengkok anda dengan menekan senyuman. Sebenarnya, mencuba "menyembunyikan" gigi anda dengan cara ini hanya akan menarik perhatian. Terus tersenyum secara semula jadi dan yakin diri sehingga mulut anda tidak terlalu mendapat perhatian.

 • Jangan rasa bersalah

  Walaupun tabiat buruk, seperti menghisap jari anda atau menggunakan pacifier semasa kecil, dapat meningkatkan risiko anda mendapat gigi bengkok, ini sering kali bersifat genetik. Oleh itu, anda tidak boleh merasa bersalah.

 • Tetap yakin

  Walaupun gigi bengkok dapat membuat anda malu, ingatlah bahawa keadaan ini tidak berpengaruh dalam mencapai kejayaan. Tetap yakin dan hindarkan perasaan malu, yang berpotensi menghalang kejayaan.

Sekiranya anda benar-benar tidak selesa dengan keadaan gigi bengkok anda, pertimbangkan untuk berjumpa dengan pakar ortodontik. Doktor gigi akan menentukan langkah rawatan untuk memperbaiki penampilan gigi dan fungsi gigi anda, yang mungkin terganggu oleh gigi bengkok.