Osteosarcoma - Gejala, sebab dan rawatan

Osteosarcoma adalah sejenis barah tulang yang bermula pada sel pembentuk tulang. Osteosarcoma boleh menyebabkan penderita tidak bergerak, lemas, dan bahkan patah tulang tanpa alasan yang jelas.

Osteosarcoma adalah sejenis sarkoma tisu lembut. Kanser ini boleh menyerang tulang mana pun, tetapi lebih kerap terjadi pada tulang yang besar dan cepat tumbuh, seperti tulang paha, tulang shin, dan tulang lengan atas.

Osteosarcoma adalah jenis barah tulang yang paling biasa pada kanak-kanak. Berdasarkan kajian, osteosarcoma sering menyerang kanak-kanak lelaki, terutama pada usia 15 tahun. Walaupun begitu, osteosarcoma juga sering berlaku pada orang yang berusia lebih dari 60 tahun.

Punca Osteosarcoma

Osteosarcoma berlaku apabila DNA dalam sel pembentuk tulang mengalami mutasi atau perubahan. Mutasi ini menyebabkan sel pembentuk tulang terus membentuk tulang baru walaupun tidak diperlukan.

Tulang baru kemudian berkembang menjadi tumor yang menyerang dan merosakkan tisu badan yang sihat, kemudian merebak ke bahagian tubuh yang lain.

Tidak diketahui apa yang menyebabkan mutasi pada sel pembentuk tulang ini. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang diketahui dapat meningkatkan risiko seseorang terkena osteosarcoma, iaitu:

 • Adakah anda pernah dirawat dengan radioterapi?
 • Mengalami gangguan tulang, seperti penyakit Paget atau displasia berserat
 • Menderita gangguan genetik, termasuk retinoblastoma, sindrom Li-Fraumeni, sindrom Bloom, sindrom Werner, atau sindrom Rothmund-Thomson.

Gejala Osteosarcoma

Gejala osteosarkoma bergantung pada lokasi tulang yang terkena tumor. Berikut adalah beberapa tanda dan gejala:

 • Pergerakan badan terhad
 • Lumpuh, jika tumor di kaki
 • Sakit ketika mengangkat sesuatu, jika tumor berada di tangan
 • Keretakan atau patah tulang yang boleh berlaku tanpa sebab
 • Sakit, bengkak, dan kemerahan kulit di kawasan di mana tumor tumbuh

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa doktor sekiranya anda atau anak anda mengalami tanda-tanda dan gejala di atas. Pemeriksaan perlu dilakukan kerana gejala dan tanda-tanda osteosarcoma boleh serupa dengan keadaan lain, seperti kecederaan sukan.

Sekiranya anda atau anak anda baru menjalani rawatan untuk osteosarcoma, teruskan berjumpa doktor dengan kerap. Ini bertujuan untuk mencegah kemungkinan barah tumbuh semula.

Diagnosis Osteosarcoma

Untuk menentukan sama ada pesakit mempunyai osteosarcoma atau tidak, doktor pada mulanya akan bertanya mengenai gejala pesakit, sejarah perubatan, dan sejarah ubat-ubatan. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal di kawasan yang disyaki menghidap barah.

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan melakukan pemeriksaan tambahan, seperti:

 • Imbasan dengan ultrasound, sinar-X, CT scan, PET scan atau MRI, untuk melihat kehadiran barah dan mengesan sama ada barah telah merebak ke bahagian lain badan
 • Pensampelan tisu (biopsi) dari bahagian badan yang bengkak atau berpenyakit, untuk memeriksa sama ada tisu itu barah atau tidak

Rawatan Osteosarcoma

Rawatan osteosarcoma dilakukan melalui pembedahan dan kemoterapi. Dalam beberapa kes, doktor juga boleh melakukan prosedur radioterapi. Inilah penjelasannya:

Operasi

Pembedahan bertujuan untuk membuang keseluruhan barah. Bergantung pada ukuran tumor dan lokasinya, doktor boleh melakukan pembedahan untuk membuang barah sahaja atau membuang otot dan tisu lain yang terkena barah tersebut.

Dalam beberapa kes, doktor akan mengeluarkan tulang dan sendi atau bahkan melakukan amputasi. Sekiranya prosedur ini dilakukan, pesakit akan diberi prostesis (kaki atau lengan prostetik) untuk menggantikan fungsi organ yang diamputasi.

Kemoterapi

Kemoterapi adalah pemberian dua atau lebih ubat untuk membunuh sel barah. Dadah yang diberikan boleh berupa pil, infus, atau gabungan keduanya.

Kemoterapi boleh diberikan sebelum pembedahan untuk mengecilkan sel barah sehingga lebih senang dikeluarkan. Tempoh kemoterapi yang perlu dilalui pesakit bergantung pada tahap penyebaran osteosarcoma. Untuk osteosarcoma yang tidak merebak secara meluas, doktor boleh mengesyorkan kemoterapi beberapa bulan sebelum pembedahan.

Kemoterapi selepas pembedahan dilakukan untuk membunuh barah yang tinggal.

Radioterapi

Radioterapi adalah terapi yang menggunakan sinar-X atau sinar proton untuk membunuh sel barah. Terapi ini dilakukan dengan mengarahkan pancaran radiasi tahap tinggi ke bahagian badan di mana osteosarcoma berada.

Radioterapi dilakukan pada pesakit yang tidak dapat menjalani pembedahan atau jika masih ada sel barah yang tersisa.

Komplikasi Osteosarcoma

Terdapat beberapa komplikasi yang boleh berlaku, baik disebabkan oleh osteosarcoma itu sendiri dan kerana kesan rawatan. Beberapa komplikasi ini adalah:

 • Kanser yang telah merebak ke tulang dan paru-paru lain
 • Kesan sampingan kemoterapi, seperti keguguran rambut, mual dan muntah
 • Kesukaran menyesuaikan diri dengan menggunakan prostetik

Pencegahan Osteosarcoma

Sehingga kini, tidak ada cara yang diketahui untuk mencegah osteosarcoma. Namun, dengan rawatan yang tepat, kemungkinan pesakit osteosarcoma sembuh akan cukup besar.

Sekiranya anda baru-baru ini menjalani rawatan untuk osteosarcoma, lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda untuk mengelakkan kemungkinan osteosarcoma berulang.