Cara menghilangkan kedutan di bawah mata

Cara menghilangkan keriput di bawah mata dengan betul mesti bermula dengan mengetahui apa yang menyebabkan kemunculan kedutan. Perlu diingat bahawa penampilan kedutan dipengaruhi oleh banyak faktor.

Beberapa faktor risiko penampilan keriput sebenarnya dapat dikawal, seperti tabiat merokok, ekspresi wajah berulang, dan pendedahan cahaya ultraviolet yang berlebihan. Manakala faktor risiko yang tidak dapat dikawal adalah faktor usia atau penuaan dan faktor genetik.

Punca Kedutan Di Bawah Mata

Merokok diramalkan menjadikan proses penuaan kulit berjalan lebih cepat daripada biasa. Ini mungkin kerana bahan toksik dalam rokok boleh merosakkan kulit secara langsung dan mengurangkan bekalan darah ke kulit. Kesan pencemaran udara juga dilihat memberi kesan yang serupa pada kulit. Selain merokok dan pencemaran, ekspresi wajah yang berlebihan, seperti kerap menyipit, juga berisiko menyebabkan munculnya garis-garis halus dan kedutan pada kulit.

Cahaya ultraviolet yang memukul kulit boleh memecah tisu penghubung di kulit, seperti serat kolagen dan elastin. Tanpa tisu sokongan ini, kulit akan kehilangan keanjalannya, sehingga menyebabkan kedutan pramatang. Faktor usia itu sendiri dapat mengurangkan keanjalan kulit secara semula jadi kerana penurunan pengeluaran tisu penghubung dan minyak kulit.

Cara menghilangkan kedutan menggunakan ubat

Selain di sekitar mata, kedutan juga sering terjadi pada bahagian muka dan leher yang lain. Salah satu cara yang boleh digunakan untuk menghilangkan garis-garis kerutan di bawah mata adalah dengan menggunakan krim mata. Beberapa krim mata mengandungi bahan anti-penuaan yang lembut pada kulit. Kepekatan bahan yang digunakan juga lebih rendah daripada bahagian badan yang lain, memandangkan kulit di sekitar mata lebih halus dan nipis.

Bahan biasa dalam krim mata termasuk retinoid, peptida, vitamin C, dan agen pelembap seperti asid hyaluronik. Bahan-bahan ini berperanan mengisi kerutan di sekitar mata. Bahan-bahan lain yang disyorkan yang terdapat dalam krim untuk mengurangkan kedutan di bawah mata adalah koenzim Q10. Bahan ini juga berguna untuk melindungi kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari dan kesan penuaan.

Krim anti-kerut juga boleh didapati tanpa preskripsi doktor. Sebilangan bahan aktif yang terdapat dalam krim bebas termasuk retinol, asid hidroksi, antioksidan, dan sebilangan peptida. Walau bagaimanapun, krim anti-kerut di kaunter hanya mengandungi sebilangan kecil bahan aktif, jadi hasilnya tidak sebaik doktor yang menetapkan.

Menghilangkan Kedutan Di Bawah Mata Menggunakan Prosedur Kosmetik

Untuk menghilangkan kerutan di bawah mata dengan cepat, ada beberapa cara yang boleh digunakan. Salah satunya adalah suntikan botulinum toksin atau biasa dikenali sebagai suntikan Botox. Apabila diberikan dalam dos yang betul, suntikan ini akan mengendurkan otot yang menyebabkan kerutan dan kerutan kulit. Oleh itu, suntikan Botox lebih kerap digunakan untuk merawat kerutan di kawasan dahi di mana terdapat banyak otot, berbanding di bawah mata.

Cara lain yang boleh digunakan untuk menghilangkan kedutan yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari (sinar UV) atau faktor usia adalah dengan pengelupasan kimia. Kaedah rawatan wajah ini bertujuan untuk membuang sel kulit mati menggunakan bahan kimia. Sel-sel baru yang muncul seterusnya akan membentuk lapisan kulit baru yang lebih halus.

Kaedah lain yang boleh anda cuba ialah menggunakan laser. Penggunaan laser akan merangsang pertumbuhan kolagen dan serat kulit baru yang lebih kencang dan lebih halus. Dermabrasion dan microdermabrasion juga dapat digunakan untuk menghilangkan kerutan di bawah mata. Proses ini hanya digunakan untuk menghilangkan permukaan kulit yang berkerut sehingga lapisan kulit baru tumbuh di sana.

Selain itu, teknik lain yang dapat dilakukan untuk menghilangkan kerutan di bawah mata adalah dengan mengisi tisu kulit dan tisu di bawah kulit dengan suntikan pengisi.

Menghilangkan Kedutan dengan Cara Semulajadi

Sebagai tambahan kepada dua kaedah yang dijelaskan di atas, anda juga dapat mengurangkan penampilan kerutan di bawah mata dengan cara semula jadi. Berikut adalah beberapa cara semula jadi yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kedutan di bawah mata:

 • Elakkan merokok

  Penyelidikan menunjukkan bahawa merokok boleh menyebabkan penuaan pramatang dengan melepaskan bahan yang memecah kolagen dan merosakkan keanjalan kulit.

 • Elakkan terdedah kepada cahaya matahari

  Cuba elakkan cahaya matahari langsung dan selalu gunakan krim pelindung matahari sebelum melakukan aktiviti luar.

 • Rehat yang mencukupi

  Kekurangan rehat boleh membuatkan tubuh menghasilkan hormon stres atau kortisol secara berlebihan. Pengeluaran hormon kortisol yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan sel pada kulit.

 • Tetapkan kedudukan tidur

  Tidur di sisi atau perut anda boleh meningkatkan risiko anda mengalami keriput. Oleh itu, tidurlah di punggung untuk mengelakkan timbulnya kedutan.

 • Pengambilan makanan berkhasiat tinggi

  Buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi banyak antioksidan yang dapat melawan radikal bebas pada kulit. Makanan lain seperti ikan dan soya juga mempunyai kesan yang baik pada kulit. Penyelidikan mendedahkan bahawa isoflavon dalam kacang soya dapat melindungi dan menyembuhkan kulit dari kerosakan akibat sinar matahari dan mengatasi kesan penuaan.

Anda boleh memilih dari beberapa cara untuk menghilangkan keriput di bawah mata, seperti yang dijelaskan di atas. Tetapi perlu diingat, bahawa kedutan pada kulit akibat penuaan pada dasarnya adalah perkara biasa yang berlaku sebagai sebahagian daripada proses penuaan. Sekiranya anda merasa terganggu dengan penampilan kedutan dan tidak bertambah baik setelah mencuba kaedah di atas, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi.