Pelbagai Jenis Ubat Kuat Lelaki

Terdapat pelbagai tonik lelaki yang boleh digunakan untuk meningkatkan prestasi seksual seorang lelaki. Terdapat ubat yang mesti diperoleh mengikut preskripsi doktor, tetapi ada juga jualan percuma dalam bentuk makanan tambahan atau ubat-ubatan herba.

Lelaki pasti ingin dapat bertahan lama sambil bercinta untuk mendapatkan kepuasan seksual yang lebih baik. Kepuasan ini bukan hanya untuk diri sendiri, tetapi juga untuk memuaskan pasangan anda.

Malangnya, hasrat ini mungkin sukar dicapai sekiranya terdapat masalah seksual, seperti disfungsi ereksi. Sekiranya dialami dalam jangka masa yang lama, keadaan ini boleh menyebabkan seorang lelaki merasa tertekan dan juga tertekan.

Kerana menyukarkan lelaki untuk memuaskan pasangannya, gangguan seksual ini juga dapat mengganggu keharmonian hubungan dalam rumah tangga.

Beberapa Faktor Yang Menyebabkan Lelaki Mengalami Disfungsi Ereksi

Terdapat beberapa sebab yang boleh menyukarkan lelaki untuk mencapai kepuasan seksual atau sukar untuk memuaskan pasangan, termasuk:

 • Penyakit tertentu, seperti diabetes, penyakit buah pinggang, gangguan hormon, obesiti, dan penyakit kardiovaskular.
 • Gangguan pada zakar, seperti penyakit Peyronie dan kecederaan pada zakar, skrotum (testis), atau testis.
 • Masalah psikologi, termasuk tekanan, kemurungan, dan gangguan kecemasan.
 • Gaya hidup yang tidak sihat, misalnya merokok dan minum minuman beralkohol, jarang bersenam, dan sering kurang tidur.
 • Kesan sampingan rawatan, seperti ubat penenang, ubat yang mengandungi hormon estrogen, ubat untuk merawat gangguan prostat, dan kemoterapi atau terapi radiasi ke pelvis dan prostat.

Aduan disfungsi ereksi tentu akan merosakkan keyakinan diri dan juga harga diri seorang lelaki. Oleh itu, tidak sedikit lelaki yang bergantung pada ubat kuat untuk meningkatkan prestasi di tempat tidur.

Dadah Lelaki Kuat yang Perlu Anda Tahui

Pada dasarnya rawatan masalah seksual pada lelaki perlu disesuaikan dengan penyebabnya. Sebagai contoh, jika disebabkan oleh kekurangan testosteron, rawatan dengan terapi hormon testosteron akan diperlukan. Sementara itu, jika disebabkan oleh diabetes, maka kadar gula dalam darah perlu dikawal dengan ubat-ubatan.

Untuk disfungsi ereksi yang disebabkan oleh gangguan psikologi, ia memerlukan rawatan dengan psikoterapi dan ubat dari psikiatri.

Kerana terdapat banyak faktor yang menyebabkannya, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat sekiranya anda mengalami aduan disfungsi ereksi.

Sebagai tambahan kepada rawatan di atas, terdapat beberapa pilihan rawatan yang juga dapat dilakukan untuk membantu meningkatkan prestasi seksual lelaki. Salah satunya adalah menggunakan tonik lelaki, yang merangkumi:

Ubat perubatan

Berikut adalah beberapa pilihan ubat perubatan yang boleh diresepkan oleh doktor untuk merawat gangguan seksual disfungsi ereksi:

1. Tadalafil

Tadalafil adalah salah satu tonik lelaki yang paling popular. Ubat yang berfungsi dengan meningkatkan aliran darah ke zakar boleh bertahan hingga 36 jam setelah anda mengambilnya. Selain membantu terjadinya ereksi dan mempertahankannya, tadalafil juga digunakan untuk mengobati kelenjar prostat yang membesar (BPH).

2. Sildenafil

Tonik lelaki jenama paling terkenal yang mengandungi sildenafil adalah Viagra. Ubat ini juga dikenali sebagai pil biru. Ubat ini berfungsi dengan merehatkan otot saluran darah untuk meningkatkan aliran darah ke zakar. Dengan meningkatkan aliran darah ke zakar, ereksi dapat bertahan lebih lama.

Selain mengobati masalah ereksi, ubat ini juga digunakan untuk merawat hipertensi paru atau tekanan darah tinggi di paru-paru.

3. Avanafil & vardenafil

Sebagai tambahan kepada dua ubat yang disebutkan di atas, terdapat juga jenis tonik lelaki yang lebih baru, iaitu avanafil dan vardenafil. Ubat ini mempunyai kesan yang sama, yang melonggarkan dan meningkatkan aliran darah ke zakar, sehingga ereksi dapat terjadi dan bertahan lebih lama.

Harus diingat bahawa tonik lelaki dalam bentuk apa pun tidak digalakkan diambil bersama dengan ubat lain, seperti isosorbide dinitrate atau ISDN (ubat untuk penyakit jantung), kerana boleh menyebabkan interaksi ubat berbahaya.

Tonik lelaki juga tidak digalakkan dimakan jika anda mempunyai sejarah penyakit jantung atau tekanan darah rendah.

Ubat herba

Selain ubat yang diresepkan oleh doktor, beberapa ubat atau suplemen herba juga dipercayai dapat meningkatkan keinginan seksual dan memanjangkan ereksi. Walau bagaimanapun, keberkesanannya belum terbukti secara klinikal atau terdapat sedikit bukti saintifik.

Berikut adalah beberapa jenis tonik lelaki semula jadi yang dipercayai dapat mengatasi disfungsi ereksi:

1. Ginseng

Ginseng adalah salah satu tanaman herba terkenal di Indonesia. Tumbuhan ini dipercayai mempunyai banyak manfaat dan telah digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan, salah satunya adalah disfungsi ereksi dan kekurangan libido pada lelaki.

2. Ginkgo biloba

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak ginkgo biloba bermanfaat untuk meningkatkan peredaran darah ke zakar dan membantu ereksi bertahan lebih lama. Kesan ini serupa dengan ginseng.

3. Tangga bumi

Pasak bumi atau tongkat ali telah menjadi sebahagian daripada perubatan tradisional Asia Tenggara selama berabad-abad. Tumbuhan ini sering digunakan untuk mengatasi berbagai keluhan, seperti demam, jangkitan, hingga disfungsi ereksi.

Berdasarkan penelitian, pasak bumi mempunyai kemampuan untuk meningkatkan fungsi ereksi dan meningkatkan libido atau keinginan seksual pada lelaki.

4. Yohimbin

Tumbuhan herba dari Afrika ini dipercayai berkhasiat untuk merangsang ereksi dan menjadikannya tahan lebih lama. Tumbuhan ini juga banyak digunakan untuk meningkatkan libido.

5. Akar Maca

Tumbuhan ubi dari Peru ini telah lama dikenali sebagai tonik semula jadi untuk lelaki. Beberapa kajian pada haiwan eksperimen menunjukkan bahawa tumbuhan ini dapat meningkatkan aliran darah ke zakar dan mengekalkan ereksi.

Walaupun terdapat banyak pilihan, beberapa tonik lelaki herba di atas belum banyak dikaji untuk keberkesanan dan keselamatannya. Dos berkesan belum diketahui.

Oleh itu, anda masih dinasihatkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda ingin mencuba menggunakan ubat-ubatan herba yang kuat.

Cara Lain untuk Mengatasi Gangguan Ereksi

Selain mengambil ubat kuat lelaki, disfungsi ereksi juga dapat diatasi dengan:

 • Menjalani gaya hidup sihat, seperti berhenti merokok, tidak menggunakan dadah, cukup tidur, dan mengurangkan pengambilan minuman beralkohol.
 • Bersenam secara teratur dan lakukan latihan Kegel.
 • Dapatkan berat badan ideal jika anda berlebihan berat badan atau gemuk.
 • Kurangkan tekanan.
 • Latih zakar dengan melancap.
 • Menggunakan alat dalam bentuk pam zakar. Walau bagaimanapun, pastikan anda melakukannya dengan betul mengikut arahan penggunaan atau nasihat doktor.

Beberapa ubat kuat lelaki di atas anda boleh mencuba. Tetapi sebelum menggunakan ubat ini, pastikan ubat tersebut didaftarkan dengan BPOM dan mempunyai izin menjual rasmi.

Sekiranya anda mengalami masalah seksual yang menyebabkan penurunan prestasi seksual, anda harus berjumpa doktor. Setelah doktor melakukan pemeriksaan dan mengetahui penyebabnya, maka aduan yang anda alami dapat diatasi dengan tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found