Jangan memandang rendah fungsi lemak

Libu dalam badan sering dipertimbangkanNSmengganggu penampilan atau kesihatan. Walaupun fungsi lemak untuk badan sangat banyak. Kehadiran lemak di dalam badan hanya akan mengganggu penampilan dan membahayakan kesihatan sekiranya jumlahnya berlebihan.

Lemak adalah salah satu nutrien yang diperlukan oleh tubuh, seperti protein dan karbohidrat. Tubuh memerlukan lemak yang tidak dapat dihasilkan sendiri, seperti asid lemak omega-3. Kehadiran lemak di bahagian makanan anda penting untuk mengekalkan diet yang seimbang dan sihat.

Pelbagai Fungsi Lemak untuk Tubuh Manusia

Seperti disebutkan di atas, tubuh memerlukan lemak dalam menjalankan aktiviti harian. Terdapat beberapa fungsi lemak yang baik untuk tubuh manusia, termasuk:

 • Mmembantu badan menyerap vitamin A, D, dan E

  Sebilangan vitamin ini adalah vitamin larut lemak. Jadi, untuk diserap oleh badan, vitamin ini memerlukan bantuan lemak.

 • Sumber tenaga untuk badan

  Lemak juga boleh berguna sebagai sumber tenaga bagi tubuh dalam menjalankan aktiviti seharian. Namun, itu tidak bermakna anda boleh mengambil lemak secara berlebihan untuk menambah tenaga.

 • Membantu menyuburkan kulit dan rambut

  Selain membantu proses penyerapan sejumlah vitamin dan sumber tenaga untuk tubuh, lemak juga membantu menjaga kesihatan kulit dan rambut.

 • Menjaga badan agar sentiasa panas

  Lemak mempunyai fungsi sebagai penebat untuk badan. Kehadiran lemak dapat menjadikan badan menjadi hangat, sama seperti ketika anda memakai pakaian tebal.

 • Melindungi organ badan

  Lemak juga berfungsi melindungi organ tubuh daripada kerosakan. Selain itu, lemak membantu membina sel dan menghasilkan hormon, sehingga tubuh dapat berfungsi dengan baik.

Kepelbagaian dan Sumber Lemak

Untuk mendapatkan fungsi lemak maksimum, ia membantu anda memahami pelbagai jenis lemak yang terdapat dalam makanan, termasuk:

 • Lemak tak jenuh tunggal

  Lemak tak jenuh ini dapat membantu menjaga jantung yang sihat, dengan menurunkan kadar LDL atau kolesterol jahat dan mengekalkan kadar HDL atau kolesterol baik dalam tubuh. Lemak ini boleh didapati di alpukat, minyak zaitun, kacang hazel, badam, dan kacang-kacangan.

 • Lemak tak jenuh ganda

  Lemak tak jenuh ganda dapat membantu menurunkan kadar LDL dalam badan. Omega-6 dan omega-3 termasuk dalam jenis lemak tak jenuh ganda. Lemak ini terdapat dalam salmon, tuna, walnut, dan biji rami.

 • Lemak trans

  Lemak trans adalah jenis lemak yang tidak sihat kerana dapat meningkatkan kadar LDL dalam tubuh, sehingga dapat menyebabkan strok, diabetes jenis 2, dan masalah jantung jika dikonsumsi secara berlebihan. Jenis lemak ini terdapat dalam produk yang diproses seperti kentang goreng, biskut, donat, pizza, atau popcorn.

 • Lemak tepu

  Lemak tepu sebenarnya lebih baik dielakkan kerana dapat meningkatkan kolesterol jahat dalam badan. Lemak tepu akan kelihatan berbeza dari lemak tak jenuh kerana biasanya berubah menjadi bentuk padat atau membeku pada suhu bilik. Lemak ini boleh didapati dalam mentega, telur, daging merah, susu, keju, atau kulit ayam.

Walaupun sering menjadi musuh bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan dan mengekalkan tubuh yang sihat, itu tidak bermaksud bahawa tubuh sama sekali tidak memerlukan lemak. Fungsi lemak tertentu sebenarnya sangat penting dalam menjaga keseimbangan nutrien dan kesihatan tubuh. Yang paling penting, lemak mesti dimakan secara berkadar dan tidak berlebihan.