Berikut adalah 5 Khasiat Daun Melinjo untuk Kesihatan Tubuh

Bukan hanya biji, daun melinjo juga dapat diproses menjadi makanan dan juga jamu. Di samping itu, faedah daun melinjo untuk kesihatan sangat pelbagai. Ini berkat kandungan nutrien dan antioksidan di dalamnya.

Di Indonesia, daun melinjo sering digunakan dalam berbagai makanan, seperti sayur asam jawa, sayur jernih, dan sayur-sayuran segar. Selain mudah dicari dan murah, daun melinjo juga dapat dimakan sebagai pilihan makanan yang sihat.

Daun melinjo kaya dengan antioksidan dan pelbagai nutrien, seperti:

  • Vitamin A
  • Serat
  • Besi
  • Fosfor
  • Potasium
  • Magnesium
  • Kalsium
  • Zink

Khasiat Daun Melinjo untuk Kesihatan Tubuh

Daun melinjo yang dimakan sebagai makanan atau minuman herba (herba) dapat memberikan pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh. Berikut adalah beberapa faedah:

1. Menurunkan kadar asid urik

Tidak seperti biji, yang dapat menyebabkan kadar asam urat tinggi, lapisan biji dan daun melinjo sebenarnya baik untuk menurunkan asid urik. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan daun melinjo nampaknya dapat mengurangkan kadar asid urik dalam darah. Walau bagaimanapun, faedah daun melinjo sebagai ubat gout masih perlu dikaji lebih lanjut.

2. Menguruskan kadar gula dalam darah

Gula darah yang tinggi dan tidak terkawal dari masa ke masa boleh mencetuskan ketahanan insulin. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh berkembang menjadi diabetes.

Beberapa kajian di makmal menyatakan bahawa ekstrak daun melinjo dapat mengawal kadar gula dalam darah dan meningkatkan keberkesanan prestasi hormon insulin. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa daun melinjo berpotensi sebagai ubat herba untuk mengawal gula darah.

Namun, jangan hanya menggunakan daun melinjo. Anda juga perlu menghadkan makanan yang tinggi gula, supaya kadar gula dalam darah lebih mudah dikawal.

3. Mengekalkan berat badan yang ideal

Daun melinjo mengandung banyak serat, sehingga dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama. Selain itu, beberapa kajian juga menyebutkan bahawa daun melinjo dapat menurunkan kolesterol jahat, meningkatkan metabolisme, dan menjaga berat badan yang ideal.

Malangnya, faedah melinjo yang satu ini belum banyak dikaji pada manusia. Oleh itu, kajian lebih lanjut masih diperlukan.

Untuk menurunkan berat badan dan mengekalkannya ideal, anda disarankan untuk melakukan senaman secara berkala dan menghadkan pengambilan makanan yang tinggi kalori, lemak, dan gula.

4. Meningkatkan daya tahan

Menjaga kesihatan dan daya tahan, terutamanya semasa pandemik COVID-19 ketika ini, sangat penting. Anda dapat menguatkan sistem imun anda dengan bersenam secara teratur, mengikuti diet yang sihat, mengurangkan tekanan, dan mengambil makanan tambahan atau produk herba, seperti daun melinjo.

Kajian mengatakan bahawa daun melinjo mengandungi pelbagai antioksidan dan mineral yang baik untuk menjaga sistem kekebalan tubuh, seperti zat besi, zink, dan magnesium. Oleh itu, anda boleh menambahkan daun melinjo ke dalam diet sihat harian anda agar badan anda sentiasa cergas dan kuat.

5. Melawan radikal bebas

Seperti diketahui, antioksidan baik untuk menangkal tubuh dari radikal bebas yang boleh menyebabkan penyakit. Daun melinjo diketahui mengandung antioksidan di dalamnya, sehingga dapat menjaga tubuh yang sehat dan menangkis kesan radikal bebas.

Beberapa kajian juga menyebutkan bahawa kandungan antioksidan pada daun melinjo juga menghambat pertumbuhan sel barah.

Malangnya, pelbagai faedah melinjo yang telah disebutkan di atas hanya berdasarkan kajian skala kecil. Penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menilai keberkesanan manfaat daun melinjo untuk kesihatan dan kesan sampingannya.

Kerana ia adalah salah satu makanan yang sihat, anda boleh menambahkan daun melinjo ke dalam diet harian anda. Namun, untuk menjaga kesihatan tubuh, jangan hanya bergantung pada daun melinjo.

Anda masih perlu menjalani gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat seimbang, bersenam secara teratur, mengurangkan tekanan, dan berehat secukupnya.

Sekiranya anda mengalami keluhan tertentu setelah memakan daun melinjo, seperti sakit perut, cirit-birit, atau mual dan muntah, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.