Lihat Punca Perut Bocor dan Rawatannya di sini

Kebocoran gastrik, yang dikenali sebagai perforasi, berlaku apabila terdapat lubang di dinding perut. Keadaan ini boleh disebabkan oleh beberapa perkara, dari ulser perut hingga komplikasi pembedahan.

Organ gastrik yang terletak di sebelah kiri perut atas mempunyai tugas untuk menerima makanan dari esofagus. Organ ini akan mengeluarkan asid perut dan enzim yang berfungsi untuk mencerna makanan. Apabila perut bocor, tentu fungsinya dalam mencerna makanan akan terganggu.

Perut yang bocor biasanya menyebabkan gejala berupa sakit perut yang teruk, yang disertai dengan sakit dada, mual, muntah, perut buncit, sesak dan sukar membuang air besar (BAB). Dalam keadaan yang lebih teruk, keadaan ini juga boleh disertai dengan muntah dan najis berdarah.

Punca Perut Bocor

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan perut bocor:

1. Ulser perut

Kebocoran gastrik boleh berlaku kerana kecederaan pada permukaan dalaman dinding perut, atau dikenali sebagai ulser peptik. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh sakit perut yang teruk yang muncul secara tiba-tiba, dan terasa seperti ditikam oleh benda tajam.

2. Kecederaan perut

Kecederaan pada bahagian perut akibat tikaman, tembakan, atau kesan keras boleh menyebabkan kebocoran organ gastrik. Keadaan ini boleh berlaku pada mangsa kemalangan jalan raya, penembakan, atau tindakan keganasan.

3. Menelan benda atau bahan kimia asing

Badan asing dan bahan kimia alkali atau asid yang kuat yang tertelan boleh menyebabkan kecederaan pada saluran gastrointestinal atas, termasuk perut.

Objek asing yang boleh mencederakan perut termasuk tusuk gigi, pecahan kaca, tulang ayam, dan tulang ikan. Bagi bahan kimia, umumnya dari produk pembersih rumah, seperti pencuci, pembersih tandas, dan pembersih lantai bilik mandi.

4. Barah perut

barah perut adalah salah satu barah yang paling biasa dan sangat berisiko menyebabkan kebocoran gastrik. Gejala awal yang biasanya dirasakan adalah loya dan muntah, sukar menelan, tidak ada selera makan, muntah darah, najis berdarah, dan penurunan berat badan yang drastik.

5. Prosedur perubatan

Setiap prosedur perubatan mempunyai risiko tersendiri. Walaupun peluangnya sangat kecil, beberapa prosedur perubatan, seperti gastroskopi, pembedahan gastrektomi, pembedahan bariatrik, dan pembedahan membuang polip gastrik, berisiko menyebabkan perut bocor. Keadaan ini lebih cenderung berlaku jika anda mempunyai sejarah penyakit perut sebelum pembedahan.

Rawatan Kebocoran gastrik

Perut yang bocor adalah keadaan kecemasan yang memerlukan rawatan segera. Untuk mengatasi perut bocor, doktor terlebih dahulu akan memperbaiki keadaan umum pesakit dengan memasang tabung oksigen, infus dan alat untuk memantau tekanan darah, degup jantung, pernafasan, dan kadar oksigen di dalam badan.

Kemudian doktor akan memberi ubat untuk menghilangkan rasa sakit dan gejala lain yang dialami oleh pesakit, ubat untuk menghentikan pengeluaran asid perut, dan antibiotik untuk mencegah jangkitan.

Selepas itu, pakar bedah akan segera melakukan pembedahan kecemasan. Operasi ini bertujuan untuk mengatasi penyebab kebocoran gastrik dan memperbaiki kebocoran gastrik. Sekiranya perut bocor tidak dirawat dengan segera, kandungan perut akan bocor ke rongga perut dan menyebabkan peritonitis. Sekiranya tidak diperiksa, keadaan ini boleh membawa maut.

Oleh itu, jangan memandang rendah perut bocor. Mula memberi perhatian lebih kepada apa yang anda makan. Sekiranya anda mengalami masalah pencernaan, anda harus berjumpa dengan pakar intern atau gastroenterologi untuk pemeriksaan dan rawatan yang betul.

Sekiranya anda mengalami gejala perut bocor seperti yang dijelaskan di atas, segera pergi ke jabatan kecemasan (IGD) di hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin.